Ziua Logo
  Nr. 3808 de sambata, 16 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Cinci condamnari la CEDO intr-o zi
-- Romania a fost condamnata de instanta de la Strasbourg, in urma cu doua zile, in nu mai putin de cinci cazuri * Majoritatea priveau dreptul la proprietate
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat, in urma cu doua zile, Romania in cinci cauze. In anul 2002, Marin Filip a sesizat CEDO cu o plangere in care a invocat incalcarea de catre Romania a articolelor 3 si 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevad interzicerea torturii si a tratamentelor inumane sau degradante, respectiv dreptul la libertate si la siguranta.
Cu un an inainte, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 a dispus inceperea urmaririi penale impotriva acestuia pentru ultraj, intrucat, in cursul unei sedinte de judecata, Filip i-a acuzat pe judecator si pe procurorul de sedinta de favorizarea infractorului "avand drept scop uciderea sa de catre inculpati". Parchetul a dispus internarea medicala provizorie pe durata nedeterminata a acestuia in spitalul "Dr. Alexandru Obregia", in vederea efectuarii unei expertize medico-legale pentru a se stabili existenta discernamantului. Filip a facut o cerere de incetare a masurii internarii, medicii stabilind ca barbatul prezenta o stare reactiva de tip paranoid, recomandand obligarea acestuia la tratament medical. La 28 ianuarie 2003, Parchetul a dispus inlocuirea masurii provizorii a internarii cu aceea a obligarii la tratament medical. La 29 ianuarie 2003, Parchetul a respins cererea impotriva masurii internarii ca lipsita de obiect. Marin Filip a invocat la CEDO ca a fost torturat de catre personalul spitalului si ca a fost privat de libertate in mod arbitrar intre 8 noiembrie 2002 si 28 ianuarie 2003. CEDO a constatat pasivitatea autoritatilor romane in ceea ce priveste plangerile penale introduse de reclamant si lipsa unei anchete efective si aprofundate. Curtea a mai constat ca privarea de libertate a unei persoane considerata drept alienata mintal nu poate fi decisa fara a se solicita opinia prealabila a unui medic, precum si lipsa controlului legalitatii masurii de internare medicala.
Nerespectarea dreptului la proprietate
CEDO a mai condamnat Romania si in cauza Lupas si altii impotriva Romaniei, intr-o cauza privind dreptul la proprietate. Reclamantii au revendicat un imobil, dar instantele romanesti nu le-au dat castig de cauza. Astfel, CEDO a obligat statul roman la plata, catre fiecare dintre cei 19 reclamanti, a sumei de 1.000 de euro cu titlu de daune morale. De asemenea, Curtea a acordat reclamantilor 6000 de euro pentru cheltuieli de judecata. O alta hotarare este cea pronuntata in cauza Simion impotriva Romaniei. Curtea Europeana a obligat statul roman la restituirea in natura a bunului imobil catre reclamanta. In masura in care restituirea nu este posibila, a obligat statul sa plateasca suma de 37.200 de euro cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, statul a fost obligat la plata sumei de 3000 de euro cu titlu de prejudiciu moral. Romania a mai fost condamnata si in cauzele Vidrascu, Tarbuc si Dimitrie Dan Popescu impotriva Romaniei. Instanta de la Strasbourg a obligat statul roman la restituirea imobilelor sau, in cazul in care restituirea nu este posibila, la plata, cu titlu de daune materiale, a sumei de 50.000 de euro in cauza Vidrascu, 110.000 euro in cauza Tarbuc si a sumei de 80.000 euro in cauza Dimitrie Dan Popescu. Ultima condamnare a fost pronuntata in cauzele Zamfirescu impotriva Romaniei si Ionescu si Mihaila impotriva Romaniei. Curtea Europeana a acordat reclamantei in cauza Zamfirescu suma de 5000 euro cu titlu de prejudiciu moral, iar in cauza Ionescu si Mihaila a acordat reclamantelor suma globala de 10.000 euro cu titlu de prejudiciu moral si 200 de euro cheltuieli de judecata. (B.C.G.)
 Afisari: 895  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
CEDO ergo sum   de zaza
PENTRU INCURAJATORUL "catani"   de Vidim
la CEDO   de Viorica Ianc
La mai mare, Romania   de catani
SUBDOBANDITORI in baza Legii nr.112/1995, AU AJUNS LA CEDO ?   de Vidim
A r h i v a
  Niculae, bandit imobiliar    
  DNA ia la puricat privatizarea Alro    
  Bratarile dacice, analizate in laborator    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Nistorescu si-a gasit a patra jumatate (3333 afisari)
 Fusereala (2996 afisari)
 CIA si asasinarea lui Robert Kennedy (2955 afisari)
 Romania in cumpana istoriei (2410 afisari)
 De ce nu avem nevoie de raportul Tismaneanu (2331 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05381 sec.