Ziua Logo
  Nr. 3803 de luni, 11 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Transnistria, al doilea Kaliningrad rusesc
-- Daca Rusia va recunoaste alegerile de ieri de la Tiraspol, independenta regiunii separatiste va lovi in interesele SUA, NATO si UE la Marea Neagra
Desi comunitatea internationala si Republica Moldova au anuntat, categoric, ca nu au de gand sa recunoasca rezultatele scrutinului de duminica din Transnistria, autoritatile de la Tiraspol s-au ambitionat in organizarea alegerilor prezidentiale prin care se asteapta ca actualul lider al regiunii separatiste, Igor Smirnov, sa castige un nou mandat. Singura care, probabil, va recunoaste rezultatele acestui scrutin controversat si pur formal va fi Rusia. La 1500 km de Transnistria, in inima Caucazului, armeni filo-rusi din enclava Nagorno-Karabah de pe teritoriul Azerbaidjanului, au organizat si ei ieri, la 15 ani de la proclamarea autonomiei, un referendum constitutional, condamnat de autoritatile de la Baku si nerecunoscut pe plan extern. Recunoasterea de catre Rusia a "statalitatii" celor doua regiuni separatiste va crea o noua provocare geopolitica la adresa NATO, SUA si UE.
Cu o campanie care a stat sub semnul neregulilor, alegerile prezidentiale din regiunea transnistreana a Republicii Moldova au demarat ieri dimineata in aceesi nota, circa 400.000 de alegatori din regiunea separatista fiind asteptati la urne. Daca Occidentul a refuzat sa trimita observatori, parlamentarii rusi, cativa ucraineni, precum si politicieni din cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, s-au grabit sa faca acest lucru.
Dupa cum informau agentiile de presa de la Chisinau, preluate de Rompres, "s-a constatat ca membrii Comisiei Electorale locale din Transnistria au confundat imaginea <<presedintelui>> in exercitiu al regiunii cu simbolurile traditionale ale regiunii transnistrene. Conform sursei citate, portretele expuse ale lui Igor Smirnov chiar in ziua scrutinului pot fi considerate drept propaganda ilegala. Agentia rusa "Novii Reghion" a comunicat ca, in timpul "scrutinului", au parvenit informatii potrivit carora in cabinele de vot se pot gasi stilouri cu asa-numita "cerneala simpatica", ce dispare dupa un timp. La ora 15.00 rata de participare la vot era de 40%, cifra contestata de observatorii independenti. Presedintele Comitetului Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova, Stefan Uritu, a opinat ca, "si de aceasta data, oamenii au fost fortati de catre diferiti agenti ai MGB-ului transnistrean si de anumiti <<polittehnologi>> rusi sa mearga la vot". Claus Neukirch, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Moldova, a taxat drept "regretabil" faptul ca rezultatul <<alegerilor>> din regiunea transnistreana este deja cunoscut".
Avertismentul lui Smirnov
Ca si la scrutinurile din 1996 si 2001 din autoproclamata regiune transnistreana favoritul cursei, in care, de forma, s-au inscris si alti trei candidati, este actualul lider, Igor Smirnov. Acesta se afla la putere din 1990, de la desprinderea de Republica Moldova, si, dupa cum a avertizat recent, nici nu are de gand sa renunte prea curand, mai exact pana cand Transnistria nu va fi recunoscuta pe plan international. Reuters noteaza ca "barbosul Smirnov", fost director de fabrica, respinge orice fel de compromis cu Chisinaul pe marginea pretinsei independente pe care o reclama regimul de la Tiraspol si militeaza pentru alipirea de Rusia, putere care isi mentine si acum trupele in aceasta regiune, sfidand acordul semnat la summitul OSCE de la Istanbul, in 1999, care prevedea retragerea completa a militarilor in termen de trei ani. Transnistria, Nagorno-Karabah, dar si regiunile separatiste pro-ruse Abhazia si Osetia de Sud de pe teritoriul Georgiei urmaresc cu deosebit interes evolutia statutului provinciei Kosovo, asteptand crearea unui precedent pentru a solicita si ele independenta completa, notau ieri agentiile de presa, comentand cele doua scrutinuri.
Text de Luciana POP 
 Afisari: 2003  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Transnistria?   de filatelistu
"Transnistria, al doilea Konigsberg rusesc" ? greseala ! toata Rusia   de ionion
Kaliningrad?   de Mache
A r h i v a
  Un Fluture penal    23 comentarii
  Geoana reales la ultimul Congres    10 comentarii
  Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece    5 comentarii
  Romania nu recunoaste alegerile    1 comentariu
  Papa apara icoanele    3 comentarii
  Bancherul saracilor si-a ridicat Premiul Nobel pentru Pace    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un Fluture penal (5906 afisari)
 Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul (4111 afisari)
 Daca nu Basescu, atunci cine? (3015 afisari)
 Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece (2878 afisari)
 Confesiunile unui spargator (2804 afisari)
 Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti (362 afisari)
 Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel (88 afisari)
 Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02051 sec.