Ziua Logo
  Nr. 3803 de luni, 11 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un Fluture penal
-- Fostul ministru al Agriculturii a scapat de dosarele pline de infractiuni dupa ce Stolojan a intervenit pe langa presedintele Basescu
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Fost ministru al agriculturii si fost sef al Directiei Silvice Suceava, Gheorge Flutur a scapat de pleiada de dosare penale, gratie interventiei lui Theodor Stolojan pe langa presedintele Traian Basescu. Pagubele produse de Flutur sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei si sunt rezultatul unei serii de ilegalitati care imbraca cele mai diverse forme: de la gestiune frauduloasa, fals in declaratii, evaziune fiscala, abuz in serviciu contra intereselor publice, pana la fals intelectual si uz de fals.
Invinuitul Flutur a fost cercetat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si de Departamentul National Anticoruptie. Afacerile patronate de el au fost verificate chiar si de Corpul de control al fostului ministru de la MAPDR, Ilie Sarbu. Flutur s-a aflat si in vizorul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala, Directiei Generale de Inspectie Financiar-Fiscala, Directiei de Control Financiar, Directiei Finantelor Publice Suceava, dar si al Curtii de Conturi a Romaniei. Datorita interventiilor si relatiilor de care s-a folosit fostul ministru, desi existau probe si vinovatia era evidenta, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale fata de acesta.
Contabilitatea dubla
Actele contabile eliberate de Directia Silvica Suceava, din perioada in care sef al acestei institutii era Gheorghe Flutur, se executau, in multe cazuri, in dublu exemplar (vezi facsimil 1,2,3). Practic exista o dubla contabilitate, prin care se urmarea inducerea in eroare a organelor de control ale statului. Este stiut ca o astfel de practica intra sub incidenta Codului Penal. Mai mult, spaga se contabiliza separat, existand inscrisuri in care se specificau sumele care trebuiau sa intre in buzunarele lui Gheorghe Flutur si a acolitilor sai.
Una dintre afecerile care i-au adus bani multi lui Flutur a fost cea de export a lemnului catre Austria. Prin intermediul societatii Holzindustrie Stallinger GMBH. Contract pagubos pentru stat si padurile Romaniei, dar benefic pentru buzunarele sefului de atunci al Directiei Silvice Suceava. Cererea de licenta de export se completa in doua exemplare: unul care continea datele reale pentru confirmare de la vama si unul cu date false din care reiesea ca s-a exportat o cantitate mai mica. Ori nu se folosea licenta. Toate aceste acte sunt semnate de Gheorghe Flutur sau chiar de contabilul Directiei la recomandarea sefului sau.
Alte fraude
O alta forma de fraudare a statului a fost incadrarea produsului intr-o categorie inferioara. Astfel, lemnul de calitate superioara era incadrat drept lemn rotund de rasinoase pentru industrializare (pentru celuloza), care avea un pret substantial mai mic. Prin aceasta metoda exista si posibilitatea de obtinere mai usoara a licentei. Prin astfel de "inginerii" camarila lui Flutur a ajuns sa aiba cu adevarat o contabilitate a spagii.
Pentru a da numai un exemplu, in baza a patru facturi au fost exportati 180,81 mc de lemn de clasa "A" pentru care a fost calculat 30 de marci germane/mc. Conform indicatiilor, Flutur a dat ordin sa fie sunata conducerea firmei austriece pentru a regulariza datoriile de la rubrica "spaga" (vezi facsimil 4).
Anexele furtului
Licentele de export lemn din anii 1999-2000 au modificari, stersaturi, unele fiind chiar falsificate. Toate contractele erau marcate de o addenda, adica "mici" adaugiri la contractul initial, asa dupa cum dictau interesele exportatorului si importatorului.
Mai mult, la contracte apar numeroase anexe la care sunt schimbate tocmai diametrul, lungimea si calitatea masei lemnoase exploatate si vandute sub pret firmei din Austria. Modificarile s-au realizat in special prin redactarea si semnarea unor anexe intocmite "pe genunchi". De multe ori, documentele aditionale au lipsuri si modificari fata de contractul initial prin care austriecii au avut de castigat milioane de marci germane.
Din documentele pe care repotrerii ZIUA le detin, reiese foarte clar ca fostul ministru al Agriculturii nu este strain de comisioanele ilegal incasate. In adresa 2922/12.05.1999, catre Regia Nationala a Padurilor se consemna ca in primele patru luni ale anului, in judetul Suceava s-au pus in valoare volume mai mari de masa lemnoasa fata de grafic. Astfel, Flutur a taiat ilegal cantitati uriase de masa lemnoasa, pentru interese de grup, lasand Muntii Sucevei fara paduri.
Averea familiei Flutur
Gheorghe Flutur a depus ultima declaratie de avere in data de 19 decembrie 2005. Conform documentului semnat de fostul ministru al Agriculturii, acesta, impreuna cu familia sa, detin o serie de bunuri mobile si imobile, terenuri intra si extravilane, case de locuit, garsoniera, mai multe masini de lux. De asemenea, familia Flutur are o datorie de un miliard de lei la Banca Transilvania, contractat in 2005 si scadent in 2020.
Bunuri imobile - terenuri
- la Gura Humorului - 0,08 hectare, intravilan, obtinut prin cumparare in anul 1990
- la Gura Humorului - 0,32 hectare, intravilan, obtinut prin cumparare in anul 1992
- la Gura Humorului - 0,06 hectare, intravilan, obtinut prin cumparare in anul 1999
- la Gura Humorului - 0,26 hectare, extravilan, obtinut prin cumparare in anul 1990
- la Gura Humorului - 0,83 hectare, extravilan, obtinut prin cumparare in anul 1995
- la Gura Humorului - 0,12 hectare, extravilan, obtinut prin cumparare in anul 1996
- la Gura Humorului - 0,86 hectare, extravilan, obtinut prin cumparare in anul 2005
Bunuri imobile - cladiri
- la Gura Humorului - casa de locuit - 150 de mp (PA1), constructie proprie, anul dobandirii fiind 1992 cu o valoare impozabila de 2.223.588.400 de lei
- la Gura Humorului - casa de locuit - 100 mp, cumparat in 1999, avand o valoare de impozitare 223.872.480 lei
- la Bucuresti - garsoniera - 40 mp, cumparat in 2004 cu valoare impozabila 537.791.844 lei
Bunuri imobile - autoturisme
- autoturism AUDI (anul fabricatiei 2002) - dobandit prin donatie de la un cumnat din Germania
- autoturism AUDI (anul fabricatiei 2002) - dobandit prin donatie de la un cumnat din Germania
- autoturism VW Passat - instrainat prin vanzare contra sumei de sapte mii euro
Venituri
Printre veniturile declarate de Gheorghe Flutur figureaza 50 de milioane de lei obtinuti din vanzarea unor produse agricole, 362.807.000 de lei reprezentand remuneratia de senator, respectiv 85.429.286 de lei leafa de referent superior a sotiei minstrului, Elisabeta Flutur.
Cititorii ZIUA comenteaza
"Penalizarea trebuie sa fie prompta"
Cititorii ZIUA au comentat pe forumul de pe Internet dezvaluirile anterioare facute de ziarul nostru referitoare la afacerile si activitatea lui Gheorghe Flutur. Prezentam in numarul de astazi unul dintre aceste comentarii. "Asemenea indivizi tin sus steguletul rosu al Coruptiei si distrug imaginea tarii. Sunt curios in cat timp si daca se sesizeaza vreun procuror in acest caz. Astept cu nerabdare sa ne informati de desfasurarile ulterioare, caci, sper ca informatia este bine documentata de autorii ei, carora le multumesc pentru munca depusa. Iar, pentru ca m-am saturat sa-mi mai ascund originea romana ca traitor in Europa, in cel mai scurt timp voi include in materialul ce-l trimit Comisiei de petitii a Parlamentului European si acest caz notoriu. Daca nu suntem in stare sa ne facem curatenie in ograda atunci poate vor veni baietii de la Bruxelles. Sa nu uitam ca Ministerul Agriculturii este ordonator principal de credite si distribuitorul subventiilor UE! Ma sesizez nu numai in calitatea mea de cetatean roman, dar si in aceea de contribuabil (platitor de impozite) intr-o tara din UE. Sper ca dosarul ce l-ati deschis sa nu fie abandonat, caci aveti obligatia profesionala de a-l urmari si periodic de a ne informa care va fi urmarea sesizarii dvs". (Rocky)
Protejatul Tabugan are palat
Din "caracatita Flutur" care a impanzit padurile tarii si care a fost prezentata de ziarul ZIUA, mai face parte si Ioan Tabugan. Acesta, amic si fost coleg de facultate cu ex-ministrul Agriculturii, a fost numit ca sef al Directiei Silvice Resita (Caras-Severin). Desi Tabugan era implicat in mai multe scandaluri legate de afaceri necurate cu lemn, el a fost pus peste padurile Carasului, la numai cateva zile de la numirea lui Gheorghe Flutur in functia de ministru la Agricultura. De altfel, Ion Tabugan si sotia sa Doina si-au construit un adevarat palat cu 350 mp locuibili in Baile Herculane. Imobilul a fost ridicat de sotii Tabugan in contextul in care el are un venit lunar ce nu depaseste 45 de milioane de lei vechi, iar cel al sotiei este de doar 11 milioane de lei pe luna.
Recompensat de austrieci
Firma Schweihoffer din Austria, al carei director pe Suceava este Nichifor Tofan, finul lui Gheorghe Flutur, a luat in anul 2005 si in debutul anului 2006 cate 120 de mii de metri cubi de lemn pe picior la un pret cu mult sub cel al pietei. Cand produsele principale se vand la licitatie cu un pret mediu de 1.300.000 lei/mc, firma austriaca achizitioneaza lemnul la jumatate de pret - 750.000 lei/mc. Si produsele secundare (rarituri) care se vand de regula cu 800.000 lei/mc, sunt cumparate de societatea Schweihoffer cu incredibilul pret de 250.000 lei/mc. In schimbul padurilor defrisate irational, austriecii il tin pe finul lui Flutur in functia de director, iar ex-ministrul a primit o masina Audi, ultimul model.
Texte de Laszlo KALLAI si Mihnea TALAU 
 Afisari: 5906  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Oare procurorii aia de hotarira neinceperea urmaririi penale impotriva lui Flutur ar hotarii la fel   de Giculica zbanghiul-turbat
Poza - piticul ala gras numit Futuras, se uita la ce i-au pus sublaternii in portbagaj, dar nu pare   de Raquel
Flutur   de English
Tot inainte ! Ca sunt tot aia d-inainte !   de alwis46
curiozitate   de hasu
Nedumerire.   de ursu livia
Numai asa a putut fi...santajat de Basescu!   de Melus Negrescu
Flutur   de liora
Imi place cum suna ...   de DanBruma
UN EXEMPLU CONCRET DE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI d-le BASESCU   de dvucea
Dupa declaratzia de avere...   de bazileus
da patricianu ce facea ?   de IeU
mafie   de gaita
de cand un audi din ....   de eugen chicioreanu
Atentiune ! Pentru Onor, la shtanga, prezentaaaaaati...ARM !   de motanul incaltat
Ce va mira !?   de ionion
da...inca o dosariada infundata din fasa?   de kokane
se pare ca tzeapa lui basescu.....   de geek-a-contra
A naibii ce se mai inghesuie rudele sa-i doneze masini !   de Raquel
dupa ce Stolojan a intervenit pe langa presedintele Basescu   de Michael Theil - Lazarescu
Baftos de felul lui...   de costy
In atentia DNA!   de ionash
adunatura de infractori = platforma   de coscaru
A r h i v a
  Geoana reales la ultimul Congres    10 comentarii
  Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece    5 comentarii
  Transnistria, al doilea Kaliningrad rusesc    3 comentarii
  Romania nu recunoaste alegerile    1 comentariu
  Papa apara icoanele    3 comentarii
  Bancherul saracilor si-a ridicat Premiul Nobel pentru Pace    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un Fluture penal (5906 afisari)
 Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul (4111 afisari)
 Daca nu Basescu, atunci cine? (3015 afisari)
 Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece (2878 afisari)
 Confesiunile unui spargator (2804 afisari)
 Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti (362 afisari)
 Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel (88 afisari)
 Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01685 sec.