Ziua Logo
  Nr. 3803 de luni, 11 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Oficial roman cercetat in Bulgaria
-- Un angajat al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, membru al unei delegatii oficiale romane, a fost retinut, la sfarsitul lunii trecute, de politistii de frontiera bulgari.
Motivatia autoritatilor de la sud de Dunare este ca Biroul Interpol din Spania a emis pe numele acestuia un mandat de arestare. Gabriel Ionut Stan ar fi acuzat de spanioli ca, in 2003, ar fi participat la un jaf armat, in timpul caruia s-au folosit si arme de foc. Potrivit presedintelui CNCAN, Vilmos Zsombori, "la angajare, cazierul barbatului era curat. A primit chiar si pasaport de serviciu".
In momentul de fata, Gabriel Ionut Stan, consilier in cadrul Departamentului Radioprotectie si Deseuri Radioactive din CNCAN, este cercetat in stare de libertate, dar are interdictie de a parasi teritoriul Bulgariei. Miercuri, pe 13 decembrie, judecatorii unei Curti de Apel din Veliko Tarnovo, vor decide soarta romanului, avand in vedere ca bulgarii au primit o cere de extradare din Spania.
Interdictie de a parari Bulgaria
"Evenimentul a avut loc intre 25 si 26 noiembrie. Gabriel Stan a fost retinut la Ruse, la intrarea in Bulgaria. El este judecat in stare de libertate, beneficiaza de avocat si translator, dar nu poate pararsi tara", a declarat pentru ZIUA Silviu Catana, consulul roman la Sofia, care a tinut sa precizeze ca, in baza unui acord semnat in 1963 de catre Bulgaria si Romania (membre ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica), Stan beneficiaza de o anumita imunitate.
"Stan a fost retinut, initial pentru 24 de ore, la intrarea in Bulgaria. Autoritatile bulgare l-au anuntat ca Spania a formulat pe numele sau o cerere de extradare. Ulterior, din cele discutate cu avocatii bulgari care-l apara pe Ionut Stan, am inteles ca procurorii au prelungit cu inca 48 de ore retinerea, cerand si arestarea. Cererea de arestare, judecata la Tribunalul din Ruse, a fost respinsa de magistrati, dar procurorii au inaintat un apel ce urmeaza a fi judecat miercuri, 13 decembrie", a declarat Alexandru Neamtu, consilierul juridic al Consiliului National pentru Controlul Activitatilor Nucleare, citat de Mediafax.
"Subliniez ca Stan a fost angajat in urma cu trei luni la institutia noastra, in functia de consilier la Departamentul Radioprotectie si Deseuri Radioactive. La momentul la care a fost retinut la Ruse, acesta se deplasa in Bulgaria in interes de serviciu, folosind pasaportul de serviciu, urmand sa participe la un congres", a mai spus Neamtu, care a precizat ca va participa ca observator la termenul de pe 13 decembrie, daca presedintele CNCAN, Vilmos Zsombori, i-o va cere.
n Marius BATCA 
 Afisari: 990  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Shpania   de indel
A r h i v a
  Confesiunile unui spargator    1 comentariu
  Ioana Maria Vlas ramane in arest    
  Revolta in puscarii    7 comentarii
  Papusarul ingrasamintelor    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un Fluture penal (5906 afisari)
 Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul (4111 afisari)
 Daca nu Basescu, atunci cine? (3015 afisari)
 Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece (2878 afisari)
 Confesiunile unui spargator (2804 afisari)
 Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti (362 afisari)
 Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel (88 afisari)
 Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01668 sec.