Ziua Logo
  Nr. 3800 de joi, 7 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Toate partidele castiga!
Ion Bogdan LEFTER 
Iesirea Partidului Conservator de la guvernare a ridicat in asa masura temperatura politicii romanesti, pana la imaginea de gravissima "criza politica", incat nimanui nu i-a ramas destul calm pentru a observa ca de pe urma evenimentului... toate partidele castiga!
Primii care au profitat de pe urma "crizei" sunt - fireste! - cei care au declansat-o. Plafonati la 1-2% din optiunile electoratului, conservatorii au facut din retragere un spectacol mediatic si au plusat retoric, lansand taioase acuzatii la adresa presedintelui Traian Basescu si a Partidului Democrat. Indirect, il protejeaza astfel si pe Codrut Seres, aflat sub ancheta in dosarul privatizarilor din domeniul energiei: conservatorii vor putea spune de-acum ca fostul lor ministru e victima "razbunarii politice".
In ce-i priveste pe liberali, ei s-au aratat calmi si au cerut stabilitate politica, minimalizand importanta deciziei PC. Atacurile factiunii Theodor Stolojan-Valeriu Stoica au devenit dintr-o data neinteresante pentru presa, care n-a mai avut ochi decat pentru liderii alesi ai PNL, in frunte cu presedintele partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu. Mai mult decat atat, in noua conjunctura, liberalii au preluat initiativa campaniei pentru alegeri anticipate, propunand declansarea lor. Acuzati de conservatori ca s-ar afla la originea "crizei politice", democratii au refuzat de asta data ceea ce au tot cerut de peste un an incoace, afirmand ca "nu e momentul". Pozitia premierului Tariceanu si a PNL a iesit - va sa zica - intarita din "criza politica".
Nici PD n-a pierdut, totusi: in urma negocierilor pentru ocuparea fotoliilor detinute pana acum de catre conservatori, partidul tutelat de Basescu a obtinut Ministerul Economiei, necedand practic nimic. Faptul ca liberalii au preluat un post de vicepremier fara portofoliu e doar un succes simbolic; in gestiunea efectiva a tarii democratii sunt cei a caror influenta a crescut. La acest capitol, al pozitionarii in structura puterii, strategiile celor doua partide au fost in ultima vreme foarte diferite: pe masura ce PNL a acumulat noi pozitii simbolice - presedinte al Camerei, comisar european, vicepremier fara portofoliu, PD si-a sporit portia de ministere negociata initial cu doua dintre cele mai importante: al Apararii si al Economiei. S-ar prea putea ca liberalii sa fi cedat aceste pozitii din calcul: oricum se bucura de beneficiile bunei guvernari si ale integrarii europene, caci detin functia de prim-ministru; in urma extinderii PD in executiv, nu prea mai au cum sa plateasca ei singuri, liberalii, eventualele costuri electorale ale exercitiului puterii. Oricum, castigul PD ramane limpede.
La randul sau, PSD s-a grabit sa profite de pe urma "crizei": a criticat cu mare aplomb "instabilitatea guvernamentala", s-a aratat ingrijorat de situatia din tara, a declarat ca nu va sustine in Parlament un cabinet minoritar si a inceput sa vorbeasca despre revenirea la guvernare, pentru care ar fi perfect pregatit. Scorurile obtinute in sondaje sunt jalnice, dar jocul de imagine a putut fi jucat.
Mici castiguri si pentru partidele extremiste, Romania Mare si Noua Generatie, care nu atrag prin programe, ci prin atacuri. Sunt in elementul lor la vreme de "criza", cand pot acuza "iresponsabilitatea" politicienilor (restul, adica!). Si mai acumuleaza un procent-doua, in special in contul liderilor-"locomotive", C.V. Tudor si G. Becali.
UDMR n-are cum sa creasca in sondaje, electoratul sau etnic e stabil. Castiga tot la imagine, prin calmul si intelepciunea prestatiei in conditiile "crizei politice".
Ca in bunele definitii ale afacerilor: castiga toata lumea!
 Afisari: 721  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dirijorii unde sunt?   de Serlan Dinus
Analiza valabila ieri   de sandu
Cui ii mai pasa de electorat?   de MacLeod
A r h i v a
  Saracie cu bani    9 comentarii
  Convergenta: Becali-Stoenescu-Plesu- Patapievici...    43 comentarii
  Va fi Congresul PSD din 10 decembrie o piatra de hotar?    8 comentarii
  DeclaraTia zilei    3 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tele-presedintele (4036 afisari)
 Averea "Caracatitei" (3582 afisari)
 Convergenta: Becali-Stoenescu-Plesu- Patapievici... (3023 afisari)
 Kogalniceanu aruncat in aer de UDMR (2931 afisari)
 Razboi Rece la Bruxelles (2301 afisari)
 Stolojan anunta decesul PNL si nasterea Partidului Liberal Democrat (574 afisari)
 Politie politica pentru Stanoiu (81 afisari)
 Coppola: Guvernul ar trebui sa-i scuteasca de taxe pe tinerii regizori romani (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.17272 sec.