Ziua Logo
  Nr. 3799 de miercuri, 6 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
IICCR a cerut Parchetului Militar sa-i identifice pe cei 14 securisti din Sibiu care au racolat minori
Comunismul condamnat
-- Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), Marius Oprea, a sustinut ieri ca institutia pe care o conduce nu poate condamna o ideologie, dar poate identifica vinovatiile individuale. Aceasta pentru ca, in opinia lui Oprea, crimele comunismului sunt crime impotriva umanitatii si sunt imprescriptibile.
Foto: Mediafax
Conducerea IICCR a depus, luni, la Parchetul Militar, o sesizare privind identificarea a 14 ofiteri de Securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada regimului comunist. Stejarel Olaru, directorul executiv al Institutului, a precizat ca parchetele militare trebuie sa faca astfel de verificari in toate judetele tarii pentru ca racolarea minorilor in munca informativa a Securitatii s-a practicat in toata tara. Marius Oprea a sustinut ca, in anii '80, Securitatea a inceput racolarea masiva a minorilor. El a mai precizat ca sesizarea depusa la Parchetul Militar este insotita de documente probatorii care arata ca la finele anului 1989, in judetul Sibiu, din 230 de informatori, 170 erau minori, iar cel mai mic informator racolat avea noua ani.
IICCR si-a prezentat ieri, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, bilantul pe acest an si proiectele in lucru. "Trecutul trebuie cercetat in asa fel incat sa punem repere pentru societate", a subliniat premierul, mentionand ca oamenii tind sa uite ororile comunismului si isi amintesc mai mult de siguranta materiala care le era asigurata inainte de '89. Premierul a precizat ca a incercat sa sprijine munca cercetatorilor in domeniu, sustinand modificarea legii CNSAS, "din care trebuie eliminata sintagma politie politica", legea lustratiei si modificarea legii arhivelor. "Cei care au suferit, au dreptul sa-si cunoasca calaii", a incheiat Tariceanu. Doina Cornea, membru IICCR, a apreciat ca toti romanii sunt, mai mult sau mai putin, victime inconstiente ale sistemului opresiv. Ea a sugerat: "Trebuie sa depistam noi insine unde si cum am fost marcati de comunism, sa ne refacem constiinta, fibra morala si civica".
Proiectele IICCR pe 2007 inseamna finalizarea Istoricului penitenciarelor din Romania comunista din perioada 1945-1967 si a Dictionarului comandantilor de penitenciare din Romania comunista (1945-1989); elaborarea unui studiu dedicat experientei carcerale, realizat pe baza interviurilor cu fosti detinuti politici, si studiul "Justitia in tranzitie in Romania postcomunista" vor fi lansate in iulie 2007.
Un regim criminal pe intreaga sa existenta
Politologul Vladimir Tismaneanu, care conduce Comisia prezidentiala de condamnare a comunismului, s-a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, de acord cu Marius Oprea asupra imprescribilitatii crimelor comuniste, adica plangeri penale pentru cei care au tortionat si ucis. Mai mult, el a precizat ca Raportul Comisiei va recomanda condamnarea regimului comunist pe intreaga sa existenta. "Comunismul nu a fost orice fel de dictatura, ci una intemeiata pe un sistem de precepte ideologice, inainte de toate pe doctrina luptei de clasa si pe teza dictaturii proletariatului ca forma statala care se sustrage oricaror limite legale. De aici si natura sa criminala, de la inceput pana la sfarsit", a afirmat politologul. Presedintele Basescu va prezenta luni in fata Parlamentului raportul Comisiei Tismaneanu de condamnare a dictaturii comuniste.
Anca HRIBAN 
 Afisari: 824  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Dedumerire   de Virgil Ciuca
Sustin si eu demersul Domnului Lambert   de Virgil Ciuca
Ma apuca marea scirba si marele dezgust:: la Sibiu in 1989 din 230 informatori 170 erau minori!   de Giculica zbanghiul-turbat
Alwis 46. Asi vrea sa te cred.   de Aladin
Procesul comunismului   de Viorel
"Oamenii" comunisti care au aplicat crimele impotriva umanitatii exista si-n prezent.   de ursu livia
Doamnele COMISII   de sucamoromete
Draga Domnule Oprea - ceeace sustii dumneata este cam asa :   de ionion
Sf. Nicolae   de indel
La inchiderea editiei zilei anterioare.   de Aladin
Att. plongeur.alpin   de Oriana
Va mai fatzaitzi mult? :-(   de Lambert
A r h i v a
  Ofsaid la PD    9 comentarii
  Radu Portocala contesta conducerea ICR    3 comentarii
  Acuzatiile reprezinta o incalcare a legislatiei    4 comentarii
  Romanii voteaza "locomotivele"    2 comentarii
  Un nou fas marca Evenimentul Zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Rusii au descoperit Paradisul (3557 afisari)
 Ofsaid la PD (3267 afisari)
 Udrea, vedeta la ziua Ancai Boagiu (3262 afisari)
 Un print in cautare de "fetite" (3256 afisari)
 "Delfinul" face valuri in Armata (2275 afisari)
 Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele (395 afisari)
 Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev (300 afisari)
 Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy (92 afisari)
 Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B (73 afisari)
 Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01048 sec.