Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mall-ul lui Ontanu
-- Edilul Sectorului 2 este pe cale sa distruga Piata Obor
Piata Obor va fi transformata de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, intr-un Mall. Fara a avea avizele legale necesare, edilul vrea sa distruga cea mai mare piata europeana, cu justificarea ca astfel se elimina mafia care se invarte printre tarabe. Motivele reale sunt insa comisioanele puse in joc.
Mall-ul si comisionul
Primaria Sectorului 2 a incheiat un parteneriat public privat pentru ridicarea unui Mall, pe perimetrul Pietei Obor. Valoarea estimativa a investitiei este de 117 milioane euro, pentru un complex comercial cu doua subsoluri, parter si patru etaje, care se va intinde pe o suprafata totala de 138.000 de mp. In afacere, administratia locala intra cu valoarea terenului de aproximativ 12 milioane de euro. Primaria de sector va putea insa administra piata dupa maximum 49 de ani si minimum 25 de ani, perioada in care investitorul isi va amortiza investitia. Edilul Neculai Ontanu si-a frecat bucuros mainile si a semnat fara a sta pe ganduri contractul, prin targ umbland zvonul ca ar fi vorba de niste comisioane grase, care ar ajunge pana la valoarea investitiei. Iar contractul incheiat este practic unul pagubos pentru administratia locala. Este si normal atata timp cat pretul terenului in zona este de aproximativ 1500 de euro/mp. Pentru cei 40.000 mp pusi la dispozitie de Ontanu, daca s-ar proceda legal, primaria ar avea partea de intrare in afacere de 60 milioane euro, adica jumatate din investitie si nu de 12 milioane cat s-a convenit.
Nici actele nu sunt mai curate
Directia Patrimoniu Cultural National din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor a respins in 21.12.2005 documentatia privind amplasarea unei constructii tip Mall, in vecinatatea Halei Obor. Conform Legii 422/2001 Art. 22 alineat (4) - Autorizatiile emise (n.r. - de Primaria Sectorului 2) fara avizul institutiilor abilitate prin lege si respectarea conditiilor acestora, sunt nule de drept. "Asociatia Frontul Negustoresc Obor" a solicitat Primariei Sectorului 2 anularea proiectului de constructie. In plus, evaluarea terenului s-a facut pentru numai 22.000 mp desi s-au pus la dispozitie 40.000 mp, iar suma evaluata nu reflecta nici pe departe valoarea reala a terenului. Nu in ultimul rand, prin procedura de parteneriat public privat aleasa de primarie se schimba destinatia de piata publica situata pe un domeniu public. Terenul este domeniu public conform actului 13387/11.09.2006 emis de Primaria Municipiului Bucuresti si nu poate fi folosit pentru utilitati private decat in conditii pe care procedura elaborata de Primaria Sectorului 2 nu le indeplineste. Cu toate ca in instanta exista un litigiu intre cei care au tarabe inchiriate si administratia locala, primaria continua sa elibereze terenul de chiriasi. Desi legea spune ca pe durata procesului se suspenda orice astfel de actiune.
Legendara Piata Obor
Piata Obor este una dintre cele mai vechi piete din Bucuresti denumirea provenind de la "oborul de cereale" care se desfasura pe acest loc. Este de asemenea si printre cele mai mari piete din Europa. Halele Obor, construite in anii '40, reprezinta o capodopera arhitecturala, care poarta semnatura lui Horia Creanga - autor si al blocului "Patria". Pentru vremea respectiva, pe langa marime, halele excelau la capitolul tehnica avand enorme camere frigorifice cu fabrica proprie. Mai mult, aveau in functiune si doua etaje interioare si unul exterior cu compartimentari si boxe pentru expunerea marfurilor. Piata si hala erau inconjurate de o salba de zahanale, localuri familiale, ateliere de mestesugari si artizani, fabrici de morarit si panificatie, sapunuri si cosmetice, zone ale "colivarilor", dogarilor sau fierarilor. Aici, in toamna fiecarui an, se sarbatorea, inca din secolul XVIII, asa-zisul Mosi, sarbatoarea recoltei, la care participau somitatile timpului. Balciul dura doua-trei saptamani, atractia fiind roata cu lanturi, diferitele carusele si muzica de toate felurile.
Mihnea TALAU, Silviu ALUPEI 
 Afisari: 1541  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
In plus..   de dolhasca
LA CE VA ASTEPTATI   de eugen chicioreanu
A r h i v a
  Pomana pentru boss-ul de la Steilmann    4 comentarii
  Romania, in topul falsificatorilor de moneda    2 comentarii
  Adriana Cristescu acuzata de abuz    2 comentarii
  Contestatii in "dosarul privatizarilor"    1 comentariu
  Romania, condamnata din nou la Strasbourg    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Mafiotii lui Niculae    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01654 sec.