Ziua Logo
  Nr. 3797 de luni, 4 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Beirutul, de trei zile, sub asediul Hezbollah
-- Fouad Siniora nu cedeaza la presiunea strazii
Capitala libaneza a fost, la sfarsitul saptamanii, scena unor agitatii de amploare. Tinerii protestatari, care isi petrecusera noaptea de vineri spre sambata in fata sediului Guvernului libanez, scandand lozinci pro-siriene si impotriva autoritatilor nationale, au reluat, sambata dimineata, sloganurile ostile premierului Fouad Siniora.
Tinuti de armata libaneza la o distanta de o suta de metri de sediul Executivului, manifestantii (aproximativ 5000, potrivit organizatorilor), repetau sloganurile din ajun, precum: "Siniora, Ali Baba, afara, tu si guvernul tau de hoti".
In Piata Riad Solh, din fata cladirii guvernului, si in Piata Martirilor, au fost instalate o suta de corturi mari si cantine improvizate.
O serie de contacte intre guvern, seful parlamentului si armata au permis degajarea, in cursul noptii, a cailor de acces la sediul executivului "pentru a-i permite lui Siniora si ministrilor sai sa fuga", a explicat un student.
"Vom ramane aici pana ce acest guvern care este in solda Statelor Unite va cadea. Nu vrem tutela asupra Libanului, nici siriana, nici iraniana, nici occidentala", a afirmat o tanara protestatara.
Mai multe mii de sustinatori ai miscarii siite, in majoritate, partizani ai gherilei Hezbollah, au decis - sambata - sa-si mentina presiunea asupra guvernului antisirian condus de Fouad Siniora instaland corturi si campand in centrul capitalei libaneze. In jurul taberelor, sustinatorii miscarii au instalat cisterne cu apa potabila, toalete mobile, au organizat un sistem de distribuitie de sandvisuri, ceai si cafea, pentru participanti.La randul sau, premierul a lansat apeluri insistente la incetarea protestelor.
Fouad Siniora a declarat ca nu are intentia de a ceda sub presiunea strazii si a cerut Hezbollah sa renunte la actiunile de protest si sa revina la masa negocierilor.
Premierul Fouad Siniora si sustinatorii sai estimeaza ca actiunile Hezbollah constituie o tentativa de lovitura de stat, initiata de Siria si Iran, considerand ca aceasta pozitie este acceptata si de Washington.
 Afisari: 778  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Asa cum ame prezis ...   de Giuseppe Cocos
Basici de sapun verde   de MacLeod
A r h i v a
  Mizeriile din ICR demascate de la Paris    2 comentarii
  ZIUA la vicepremierul Europei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin ROSCA STANESCU: Presedinte in ofsaid (4312 afisari)
 Sabotarea PD (3713 afisari)
 Otrava perfecta din Rusia (2811 afisari)
 Flutur s-a transformat in Vultur (2626 afisari)
 "Caracatita Bold-Bucur" (2211 afisari)
 Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life (523 afisari)
 Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura! (151 afisari)
 Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene (145 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00842 sec.