Ziua Logo
  Nr. 3797 de luni, 4 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Mizeriile din ICR demascate de la Paris
-- Directorul Institutului Cultural Roman din Franta, Radu Portocala, demisioneaza, satul de ineficienta si birocratia din MAE si ICR
Directorul Institutului Cultural Roman din Paris, Radu Portocala si-a anuntat ieri demisia din functia de director al Institutului Cultural Roman din Paris. Intr-o scrisoare adresata ministrului de Externe, Mihai Ungureanu, si presedintelui Horia-Roman Patapievici, Radu Portocala reclama ca principal motiv al demisiei sale dubla tutela a MAE si ICR asupra centrelor din afara tarii. Portocala a mai denuntat "principiile birocratice romanesti, pe care ICR-Bucuresti pare a se stradui sa le complice cat mai mult". In mesajul sau Radiu Portocala apreciaza ca dubla tutela sporeste confuzia si ingreuneaza procedurile de recrutare a personalului.
Partinirea ICR Bucuresti
Radu Portocala reclama in mesajul sau faptul ca Institutul Cultural Roman de la Bucuresti impune proceduri birocratice de finantare pentru unele proiecte, in vreme ce alte proiecte - mult mai costisitoare - isi primesc foarte usor banii.
"ICR - Bucuresti a semnat cu un editor francez, fara respectarea nici uneia dintre procedurile care ne sunt impuse noua, un contract scandalos de 28.500 de euro (la care se vor adauga pretul traducerii si drepturile de a reproduce ilustratiile) pentru publicarea unei carti care, in mod sigur, nu se va vinde. Un editor mai scrupulos - sau o negociere mai serioasa - ar fi redus aceasta cheltuiala la aproximativ 6000 de euro!", arata in scrisoarea sa directorul ICR-Paris. Radiu Portocala arata ca lentoarea birocratica a ICR Bucuresti a blocat tiparirea buletinului ICR Paris la un pret de doar 3500 de euro pe an - fiind astfel necesara la revenirea unui buletin cultural multiplicat la copiator.
Presa romana informa de curand ca volumul lui Andrei Plesu "Pitoresc si melancolie" va aparea in conditii de lux, cu ilustratii de calitate, la editura franceza Somogy, specializata in publicarea albumelor de arta. Publicarea acestui volum al lui Andrei Plesu a fost intermediata de Institutul Cultural Roman de la Bucuresti, condus de Horia Roman Patapievici.
Povara dublei tutele
"Realitatea cu care am fost confruntat in ultimul an imi da convingerea ca s-a comis o greseala cand s-a decis punerea Institutelor Culturale din strainatate sub dubla tutela a Ministerului Afacerilor Externe si a Institutului Cultural Roman de la Bucuresti. Aceasta din urma institutie nu avea nici experienta gestionarii filialelor raspandite in lume si nici structurile adecvate pentru o astfel de activitate", mai arata directorul ICR Paris.
Portocala subliniaza ca Ambasada de la Paris continua sa organizeze si ea actiuni culturale, desi nu are consilier cultural, iar directorul Institutului, care ar fi trebuit sa fie consilierul cultural al Ambasadei, functioneaza independent de aceasta, dar intr-o structura care nu are statut diplomatic, astfel incat a fost intrebat daca functia sa este oficiala.
Directorul ICR Paris subliniaza ca "Procedura de angajare a referentilor, inutil de complicata si de lenta, este o alta consecinta a acestei duble tutele si are asupra functionarii Institutelor efecte dramatice. In plus, selectia se face fara o reala consultare a directorilor (...) Institutului din Paris i s-a impus in luna august o astfel de experienta, extrem de neplacuta, ale carei consecinte nu au fost solutionate nici azi".
Radu Portocala denunta si faptul ca nu i-a fost comunicat bugetul pe 2007, insa echipei sale i s-a cerut sa definitiveze programul pe anul viitor, "munca perfect inutila pentru o echipa care nu stie care sunt posibilitatile materiale pe care se poate bizui". Radu Portocala arata ca pentru aceste motive a decis sa-si dea demisia din functia de director al Institutului Cultural Roman de la Paris si ramane la dispozitia MAE "pentru indeplinirea formalitatilor necesare".
George DAMIAN 
 Afisari: 1547  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Si dumneata Domnule Portocala ?   de Rocky
pretenul la nevoie se cunoaste   de ajax
A r h i v a
  ZIUA la vicepremierul Europei    
  Beirutul, de trei zile, sub asediul Hezbollah    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin ROSCA STANESCU: Presedinte in ofsaid (4312 afisari)
 Sabotarea PD (3713 afisari)
 Otrava perfecta din Rusia (2811 afisari)
 Flutur s-a transformat in Vultur (2626 afisari)
 "Caracatita Bold-Bucur" (2211 afisari)
 Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life (523 afisari)
 Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura! (151 afisari)
 Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene (145 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01939 sec.