Ziua Logo
  Nr. 3795 de vineri, 1 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cea mai mare parada militara
-- Anul acesta, de Ziua Nationala, Armata va scoate in strada tehnica de ultima ora intrata in dotarea unei forte militare demna de NATO * Spectacolul cu tancuri si rachete de la Arcul de Triumf din Bucuresti va incepe la ora 11.00
Astazi, intre orele 11,00-12,00 in zona Arcului de Triumf din Capitala va avea loc cea mai mare parada militara organizata in ultimii ani cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Peste 1200 de militari din cele mai importante unitati ale MAp, MAI, SRI si SPP vor defila pe sub Arcul de Triumf. Momentele cele mai spectaculoase vor fi insa oferite de blindatele armatei. Tehnica grea pe senile va fi "incaltata" cu saboti de cauciuc pentru a proteja asfaltul. Parada va incepe cu defilarea drapelelor de epoca si steagurilor de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte.
Blocul de parada
al Fortelor Terestre
Primul bloc de parada va fi constituit din institutiile militare de invatamant. Detasamentul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu va fi compus din studenti, baieti si fete, din cei patru ani de invatamant. Al doilea detasament va fi format din elevii Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir".
Infanteria - Regina bataliilor - va fi prezenta la defilare cu doua detasamente. Cel dintai va fi reprezentat de detasamentul Brigazii 2 Infanterie Craiova, unitate care a a participat in teatrele de operatii si in misiunile multinationale. Acest detasament va fi compus din militari din Batalionul 20 Infanterie ,,Scorpionii Negri".
Dupa militarii olteni va urma defilarea unui alt detasament constituit din militari care au participat la misiuni internationale in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Kosovo. Vanatorii de munte vor fi reprezentanti de militarii Batalionului 33, din Curtea de Arges, unitate aflata in compunerea Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa". Compania 1 din acest batalion a facut parte, timp de sase luni, in cursul anului 2005, din Forta de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU din Irak.
Fortele aeropurtate vor fi reprezentate de detasamentul de parasutisti, constituit din militarii Batalionului 60 Parasutisti ,Baneasa - Otopeni".
Fortele Aeriene si Navale
Detasamentul de defilare este format din militari profesionisti apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer.
Blocul de parada al Fortelor Navale, prima categorie de forte complet profesionalizata din Armata Romaniei, va fi reprezentat de militari profesionisti din unitatile de nave apartinand Flotilei de Fregate, divizionului de nave dragoare si divizionului de rachete navale. Printre marinarii Flotilei de Fregate se numara membri ai echipajelor fregatelor Regele Ferdinand si Marasesti. Nava Regele Ferdinand, prima fregata de tipul 22 intrata in serviciul Fortelor Navale Romane, a fost totodata, prima nava militara a tarii noastre care a participat la o operatie militara impotriva terorismului, sub pavilion si comanda NATO. Cea de-a doua fregata romana, Regina Maria, se afla in mars spre tara, dupa incheierea unei misiuni in Marea Mediterana.
Fortele pentru operatii speciale ies la rampa
Pentru prima oara, Armata Romana va prezenta vehiculul de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC. Vehiculul de lupta neblindat pentru operatii speciale, tip Uro Vamtac, este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat de curand in inzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei.
Dupa trecerea mijloacelor de transport ale fortelor speciale, defilarea va continua cu o coloana de blindate grele. Aceasta va fi formata din transportoare amfibie blindate - B 33 Zimbru. Va urma o subunitate formata din masini de lupta ale infanteriei MLI - 84 M ,Jderul", tehnica de artilerie apartinand sistemului LAROM si o coloana formata din instalatii de lansare CA - 95. In premiera, pe sub Arcul de Triumf, vor trece si sistemele de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK.
Pentru a putea fi prezente la defilarea de astazi, pe senilele blindatelor GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriana blindat, au fost montate placute de cauciuc pentru a proteja asfaltul. Dupa aceste blindate va urma o coloana formata din sistemul antiaerian 2 x 35 mm "VIFORUL", autostatiile radio Harris care asigura comunicatiile radio la nivel tactic si autostatiile radio Panther cu salt de frecventa.
Daca vremea va fi favorabila, pe timpul defilarii tehnicii militare, zona va fi survolata de noua elicoptere IAR 330 Socat, sase aeronave IAR 99 si noua aeronave MiG 21 LanceR.
Evenimentul se va incheia cu defilarea detasamentului din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" si prezentarea onorului de catre Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii. (Doru DRAGOMIR)
Circulatia de 1 Decembrie
Comisia tehnica de circulatie, din cadrul Primariei Capitalei, a decis, ieri, restrictionarea traficului auto in data de 1 Decembrie, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala. Astfel, traficul auto va fi oprit, incepand cu ora 8.00 si pana la 13.30, pe Bd. Kiseleff si pe strazile adiacente, intre Piata Presei Libere si Str. Arh. Ion Mincu. Circulatia se va desfasura pe urmatoarele rute ocolitoare: Bd. Maresal Averescu - Bd. Marasesti - Piata Presei Libere; Calea Dorobantilor - Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - Str. T.Caranfil - Bd. Av. Serbanescu. (M.S.)
SRI vine cu Brigada Antiterorista
Ministerul Administratiei si Internelor va deschide parada cu militarii jandarmi din Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Romane , "Vlad Tepes". Dupa jandarmi vor defila militarii din detasamentul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Cel de-al 3-lea bloc de parada va apartine Brigazii Antiteroriste, structura a Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Detasamentul va fi format din peste 50 de ofiteri si subofiteri, urmat de autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta. Cel mai spectaculos bloc de parada va fi cel comandat de generalul de brigada Ionel Pilsoiu. In acest dispozitiv se va afla tehnica militara apartinand MAp, MAI, SRI si SPP. (D.D.)
MAI va scoate o autospeciala e cercetare nucleara
Tehnica de lupta din dotarea detasamentului MAI care va fi prezentata la parada : Autospeciala pentru iluminat si descarcerare pe autosasiu Mercedez Vito; Autospeciala Punct de comanda mobil pe autosasiu VW Transporter; Autospeciala de cercetare chimica si nucleara pe autosasiu VW Transporter; Autospeciala de stingere cu apa si spuma de capacitate medie pe autosasiu Renault; Autospeciala de stingere cu apa si spuma de capacitate marita pe autosasiu Iveco Magirus. (D.D.)
Capitala se lumineaza la ora 18.05
Ca in fiecare an, autoritatile bucurestene organizeaza de Ziua Nationala un spectacol in fata Teatrului National, iar la lasarea serii, primarul general aprinde luminile de sarbatori in tot orasul. Publicul poate veni de la ora 17.00, cand va primi, de la organizatori - ArCub - cocarde si stegulete. De la ora 17.10 vor concerta, timp de o jumatate de ora, Ionut & Patria. La 17.40 va aparea un spot de lumina pe balconul TNB, unde un solist instrumentist va interpreta la fluier, imbracat in costum popular, o strofa a Imnului National. Pe acest fragment muzical se va ridica Drapelul, iar un cor de 300 de persoane va intona trei strofe ale imnului. De la 17.45, Ovidiu Lipan Tandarica se va dezlantui la tobe, intr-un solo de cinci minute. La 18.05, primarul general Adriean Videanu va actiona butonul care aprinde ghirlandele in tot orasul. Simultan se va lumina si bradul din Piata Universitatii, impodobit dupa un concept al cunoscutului scenograf Dragos Buhagiar. Momentul va fi urmat de un spectacol de artificii, acompaniat de Tandarica 5 minute, dupa care celebrul tobar isi va continua microrecitalul timp de 15 minute. Urmatoarea ora si jumatate va fi dedicata folclorului, iar la 20.00 vor urca pe scena membrii trupei Phoenix, intr-un concert de o ora. (Magda SEVERIN)
Paine si circ de la primari
Pentru al saselea an consecutiv, Neculai Ontanu ii invita pe bucuresteni sa sarbatoreasca ziua de 1 Decembrie la Primaria Sectorului 2, unde ii va servi, imbracat in bucatar, cu celebrele portii de fasole cu costita afumata si tuica fiarta. Primarul Cristian Poteras deschide, astazi, patinoarul Drumul Taberei.
De la ora 11.00 se vor desfasura manifestarile specifice unei asemenea sarbatori: salutul garzii de onoare, ridicarea Drapelului si intonarea Imnului de Stat al Romaniei, defilarea plutoanelor Politiei Comunitare a Sectorului 2 in acordurile fanfarei militare, un program demonstrativ prezentat de Politia Comunitara, si "Hora Unirii" in care se vor prinde toti participantii. Un moment inedit va fi cel al demonstratiilor de acrobatie cu cai, sustinut de cascadori profesionisti, imbracati in costume traditionale romanesti. La ora 18.00, Neculai Ontanu va porni iluminatul ornamental de iarna, realizat de Primaria Sectorului 2 in toate parcurile si in 12 intersectii rutiere importante din aceasta zona a Capitalei.
"In zi de sarbatoare, ii astept, incepand cu ora 15.00, pe amatorii sporturilor de iarna, cu muzica si buna dispozitie, in cel mai mare patinoar al Capitalei", ne-a declarat edilul Sectorului 6. Pe scena special amenajata in incinta, vor evolua trupele Ro Mania, K1 si Hora, iar Mihai Margineanu va sustine un recital.
Trei ore mai devreme insa, la 12.00, primarul ii asteapta in Parcul Crangasi pe toti cei care doresc sa petreaca romaneste. Aici, in acordurile muzicii militare, vor putea gusta din traditionala fasole cu ciolan, pregatita in bucatarii de campanie.(Magda SEVERIN)
Defilare si concerte la Alba Iulia
La parada militara care va fi organizata la Alba Iulia vor participa aproape 300 de persoane. Ceremonialul militar va cuprinde doua momente importante - o defilare care se va desfasura in fata statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul si exercitii tactico-militare in fata Catedralei Reintregirii Neamului.
La aceste momente vor participa elevi ai Colegiului Militar "Mihai Viteazul", militari din cadrul Brigazii 81 Mecanizate Bistrita, precum si Fanfara Corpului 4 Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan".
Ceremonialul militar va fi incheiat de Garda Cetatii din Alba Iulia. Din cauza lipsei fondurilor, organizatorii au renuntat la parada portului popular. Zeci de parlamentari vor veni la Alba Iulia cu trenul special cu vagoane de clasa business.
Organizatorii au pregatit in acest an un spectacol folcloric, focuri de artificii, dar si un megaconcert. Casa de Cultura a Sindicatelor va gazdui un recital extraordinar al lui Tudor Gheorghe. (D.D.)
 Afisari: 3420  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Fisier multimedia   de doctorul
Eh, facem si noi un pic de valva, ca nu arata rau   de Lambert
Altii ar trebui sa defileze...   de Vasco da Gama
Toti defileaza ? unde e marina calareatza ?   de Aladin
   de GGane
A r h i v a
  Regia Elena    13 comentarii
  Armata din umbra a Securitatii    13 comentarii
  Parintele Calciu s-a intors sa fie ingropat acasa    8 comentarii
  SPP isi face sediu in spate la Golden Blitz    2 comentarii
  Inchisoare pentru detinerea de petarde    
 Top afisari / comentarii 
 Regia Elena (3430 afisari)
 Cea mai mare parada militara (3420 afisari)
 Armata din umbra a Securitatii (3252 afisari)
 Computer de 2000 de ani (2729 afisari)
 Parintele Calciu s-a intors sa fie ingropat acasa (1474 afisari)
 Un hacker roman, care a spart codurile computerelor NASA, risca 54 de ani de inchisoare (720 afisari)
 Christina Aguilera de ceara (66 afisari)
 Irlanda a demarat o ancheta in cazul Gaidar (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01854 sec.