Ziua Logo
  Nr. 3795 de vineri, 1 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Computer de 2000 de ani
-- Din punct de vedere istoric, acest mecanism este mai valoros decat Mona Lisa, sustin cercetatorii
Cercetatorii au reusit, dupa ani de zile de cercetari, sa descopere misterul unui mecanism din Grecia antica. Se pare ca obiectul este un calculator astronomic creat nici mai mult, nici mai putin decat acum 2100 de ani.
In urma ultimelor studii s-a stabilit ca masinaria, denumita Antikythera, (care seamana cu un ceas imens, fiind creata din peste 30 de mecanisme foarte precise), este mult mai avansata decat au crezut initial oamenii de stiinta. Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca de mii de ani nu s-a mai creat ceva comparabil cu acest computer arhaic.
"Acest dispozitiv este extraordinar, este unic. Designul este minunat, iar astronomia perfecta. Astfel de descoperiri ne fac sa ne intrebam ce oare mai erau in stare anticii sa creeze? Din punct de vedere istoric, acest mecanism este mai valoros decat Mona Lisa", a declarat conducatorul studiului, Mike Edmunds de la Unversitatea Cardiff din Wales.
Cercetatorii au utilizat raze X tridimensionale pentru a reconstrui rotitele si mecanismele "computerului", precum si radiografii de mare rezolutie pentru a descoperi inscrisurile de pe suprafata aparatului.
Astfel, diversele inscrisuri au semne distinctive pentru luna si soare si indica datele calendarului astronomic, semnele zodiacale, iar alte cadrane se pare ca au fost utilizate pentru a prezice eclipsele de luna si de soare. Dispozitivul poate chiar indica traiectoria lunii. In ceea ce priveste vechimea "computerului", datarea cu carbon a indicat faptul ca ar fi fost creat in jurul anului 65 i.H., insa alte analize mai complexe releva faptul ca ar fi fost construit intre anii 150 si 100 i.H. Echipa de restauratori au reconstituit nu mai putin de 37 de componente ale computerului arhaic, dintre care sapte au fost create prin deductie. "Atunci cand avem doar fragmente dintr-un dispozitiv, deductia si presupunerile sunt inevitabile, dar in cazul acestui aparat, lucrurile sunt relativ clare", a declarat Francois Charette, cercetator al Universitatii germane Ludwig-Maximilians.
Mecanismul a fost descoperit in 1902 de catre cautatorii de bureti de mare, care se scufundasera pentru a explora ramasitele unei epave romane antice din insula Antikythera. Timp de zeci de ani, cercetatorii au incercat sa descopere cum se imbina si cum functiona dispozitivul din care se pastrasera in jur de 80 de fragmente.
Reconstructiile anterioare sugerau ca mecanismul Antikythera avea dimensiunile unei cutii de pantofi si putea calcula pozitiile Soarelui, a Lunii, sau a planetelor Mercur si Venus pentru orice data aleasa initial. Acum, noile descoperiri confirma speculatiile anterioare si adauga ca acesta putea calcula si pozitiile planetelor Marte, Jupiter si Saturn, precum si a altor planete cunoscute atunci.
Echipa internationala include astronomi, matematicieni, experti in computere, specialisti in coduri din Marea Britanie, Grecia si SUA. Acum, oamenii de stiinta planuiesc sa creeze o replica functionala a acestui mecanism extraordinar.
Mona BicA 
 Afisari: 2729  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
UN EMIGRANT ROMAN care LUCREAZA la NASA are un MICROPROCESOR pe JUPITER   de EuroParlamentar
Mai, mai!!!   de Nihilescu
Ooo, ce bijuterie!   de briel
A r h i v a
  Nicole Kidman, 17 milioane pe film    2 comentarii
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Regia Elena (3430 afisari)
 Cea mai mare parada militara (3420 afisari)
 Armata din umbra a Securitatii (3252 afisari)
 Computer de 2000 de ani (2729 afisari)
 Parintele Calciu s-a intors sa fie ingropat acasa (1474 afisari)
 Un hacker roman, care a spart codurile computerelor NASA, risca 54 de ani de inchisoare (720 afisari)
 Christina Aguilera de ceara (66 afisari)
 Irlanda a demarat o ancheta in cazul Gaidar (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.