Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Abuz Plaza
-- Cozmin Gusa a promis ca va pune pe masa Corpului de Control al Guvernului dezvaluirile ZIUA privind escrocheriile lui Videanu
Presedintele si deputatul PIN, Cozmin Gusa, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la Palatul Parlamentului, un raport despre faptele de coruptie orchestrate de caracatita PD din Primaria Capitalei. Dezvaluirile au avut la baza articolele publicate de ziarul ZIUA, in special cele din 9 mai si 26 iulie 2006. Gusa a afirmat ca va solicita Corpului de Control al Guvernului sa analizeze grupurile de interese aflate la conducere in Primaria Municipiului Bucuresti. Concret, arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, l-a ajutat pe Videanu in afacerea "Cathedral Plaza". Drept multumire, primarul nu i-a imputat arhitectului jumatate din cei 300.000 de dolari care au fost platiti de municipalitate pentru reaua-vointa a lui Bold de a elibera un certificat de urbanism unui cetatean, care detinea un teren chiar vizavi de locul unde se ridica acum "Cathedral Plaza".
Inca din anul 2000, arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, si sotia primarului Andrei Chiliman, inginerul Ioana Chiliman, au eliberat firmei Millenium SRL un aviz de urbanism, pentru constructia unei cladiri de birouri langa Catedrala Sfantul Iosif. In 2005, Bold a prelungit respectivul aviz, desi acesta expirase inca din 2002, fiind modificati indicatorii urbanistici maximi admisi cu incalcarea planului urbanistic zonal. Chiar primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, declara ca arhitectii municipalitatii elibereaza dupa bunul plac PUZ-uri si PUD-uri, care sunt votate pe banda rulanta de catre consilieri. Calea normala a avizarii unor proiecte de asemenea amploare vizeaza scoaterea acestora la concurs si supunerea lor dezbaterii publice. Un PUZ care nu a parcurs aceste etape este rezultatul direct al unor grupuri de interese. Acestea nu sunt greu de dovedit. Antrepenor al constructiei de la catedrala este firma Bog'Art, care apartine lui Raul Doicescu. Acesta este asociat cu Adriean Videanu in societatea de brokeraj "Equity Invest". Intrucat valoarea constructiei, estimata de specialisti, este de peste 25 milioane euro, cei 30% care revin firmei constructoare, inseamna aproximativ 8,5 milioane euro. Cozmin Gusa a declarat ca parte din terenul pe care acum se ridica constructia mamut a fost achizitionat de la fostii proprietari, in anul 1998, de catre omul de afaceri americano-ucrainean, Peter Braun. Acesta s-a regasit in consiliile de administratie de la Policolor, Romanian Investment Found, Fondul Romano-American de Investitii sau Broadhurst. Firma Titan Mar, patronata de familia Videanu, a fost asociata pana in anul 2004 cu Fondul Romano-American de Investitii.
Caracatita Videanu
Numele lui Braun apare ca administrator la societatea Socep, operator portuar in Constanta, asociat in afaceri cu Banca Internationala a Religiilor, CFR Marfa si compania de asigurare Provitas. Printre fondatorii acesteia din urma se numara Raul Doicescu, prieten si partener de afaceri cu Videanu. In aceste conditii, este mai mult decat evident de ce un oarecare Vasile Brusture nu a primit aviz favorabil, pentru o constructie asemanatoare, vizavi de amplasamentul actual al Cathedral Plaza.
Afacerea Catedrala are sprijinul unor importante gulere albe. Cladirea care mascheaza practic un monument istoric, Catedrala Sf. Iosif, se ridica nestingherita in ciuda protestelor venite din toate partile. Controversatul proiect, un building de 19 etaje (initial proiectul a fost pentru zece etaje), poarta girul tandemului Bold-Videanu. Primarul a transformat institutia intr-o prelungire a propriilor afaceri.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in data de 29 septembrie 2005, concesionarea fara licitatie a unui teren de 116 mp aflat pe domeniul public, catre societatea "Millenium Building Development", proprietarul "Cathedral Plaza". Motivatia a fost introdusa intr-o anexa, impreuna cu alte concesiuni si prevedea extinderea unor imobile deja existente. Tot in acea zi s-a aprobat si PUZ-ul pentru constructia de langa catedrala. Gestul lui Videanu nu este insa unul dezinteresat.
Practic, PUZ-ul fusese pregatit de Adrian Bold, inainte de a fi aprobat, proiectul fiind facut pentru intreaga suprafata de teren, fara a se mai astepta votul consilierilor. Trebuie spus ca proprietarii afacerilor imobiliare ale grupului Millenium, care detin nu mai putin de 11 firme in Romania, se ascund in spatele unei firme off-shore din Cipru. Mai mult, developerul proiectului, compania Willbrock, desi are sediul la aceeasi adresa cu Millenium, este controlata de o firma rezidenta intr-un off-shore situat in alt paradis fiscal, Insula Man. Constructorul este, cum spuneam, firma Bog'Art a lui Doicescu.
Brusture nu este Millenium
Proprietarul terenului, Vasile Brusture, a solicitat inca din 1999 sa construiasca pe suprafata pe care o detinea un imobil de birouri. Cam in acea perioada, conform celor de la Millenium, s-a infiripat si ideea proiectului "Cathedral Plaza".
Municipalitatea a refuzat insa sistematic sa-i aprobe PUZ, desi intre timp Planul Urbanistic General (PUG) se votase si ii permitea lui Brusture un regim de inaltime similar cu constructia de peste drum, "Cathedral Plaza" (19 etaje). Chiar primarul general, Adriean Videanu, declara ca in urma PUG-ului votat in 2000, Cathedral Plaza respecta "intru totul normele urbanistice in vigoare". Numai ca Brusture nu avea banii si intrarile afaceristilor de la "Cathedral Plaza". Astfel se naste fireasca intrebare: de ce Primaria Capitalei a refuzat eliberarea unui certificat de urbanism, peste drum de controversatul santier de langa Catedrala Sfantul Iosif? Raspunsul este simplu. Daca Brusture si-ar fi construit primul cladirea, atunci proiectul celor de la Millenium ar fi cazut, intrucat exista norme clare privind distantele intre cladirile foarte inalte care trebuie sa permita iluminatul natural. Distanta intre acestea trebuie sa fie de cel putin o treime din inaltimea totala a cladirii, lungime, deci, care depaseste latimea strazii. Asadar, Bold, inca de pe vremea cand Traian Basescu era primar general, a avut interesul sa blocheze constructia lui Brusture. Interesant este ca acum Basescu i-a cerut de pe patul de spital, de la Elias, dupa operatia de hernie de disc, lui Adriean Videanu sa gaseasca o solutie ca sa nu se mai continue lucrarea la "Cathedral Plaza". Si mai interesant este ca Adriean Videanu, imediat dupa ce a fost ales primar, a dorit sa il inlocuiasca pe Bold (care supravietuia la primarie inca din timpul lui Halaicu), insa, la insistentele lui Basescu l-a pastrat in functie. Acum Videanu si Bold sunt legati de interese comune.
Primarul, protectorul arhitectului-sef
Pentru primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, prieteniile si propriile interese sunt mai presus decat banii contribuabilului bucurestean.
Municipalitatea a platit din banii cetatenilor 300.000 de dolari pentru incompetenta si aroganta arhitectului-sef al Bucurestiului, Adrian Bold (foto). Acesta a fost obligat, recent, de instanta sa plateasca in solidar cu Primaria Municipiului Bucuresti suma amintita, "partea" lui Bold fiind jumatate din acesti bani - 150.000 de dolari. Arhitectul sef are de achitat respectiva suma drept daune pentru ca a refuzat sa elibereze, acum cativa ani, chiar pe cand se punea la cale proiectul "Cathedral Plaza", un certificat de urbanism, pentru constructia unui imobil, vizavi de Catedrala Sf. Iosif. Nu a vrut Bold, desi Legea 50/1991 privind constructiile il obliga pe arhitectul sef sa se conformeze. In noiembrie 2005, Primaria, somata de instanta, cu titlu executoriu, l-a despagubit de la bugetul local pe Vasile Brusture, proprietarul terenului mentionat. Justitia a considerat ca suma ceruta drept daune se justifica, intrucat nu a primit autorizatia de constructie, desi avea dreptul legal. Brusture a actionat municipalitatea si pe arhitectul sef al Capitalei in instanta, castigand procesul. La randul sau, municipalitatea, cea care a achitat daunele, trebuia sa il execute pe Adrian Bold cu jumatate din contravaloarea prejudiciului. Numai ca primarul Videanu nu catadicseste sa ia banii de la vinovat, preferand buzunarele cetatenilor. Practic, sarabanda ilegalitatilor din Primaria Capitalei poarta girul edilului sef, sprijinit fiind de Adrian Bold.
Senatorii au cerut stoparea constructiei
La inceputul lunii noiembrie, senatorii au aprobat raportul Comisiei speciale de ancheta privind legalitatea si oportunitatea construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif, solicitand Guvernului Romaniei sa dispuna, de urgenta, oprirea acestei constructii - mamut.
De altfel, se prevede si elaborarea unui proiect de lege de catre Executiv, pentru declararea utilitatii publice a imobilului respectiv si declansarea procedurilor de expropriere si de stabilire a despagubirilor. Plenul Senatului a adoptat textul cu 55 de voturi "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri, o Hotarare privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza. "Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea de indata a realizarii constructiei", se arata in raportul parlamentarilor. Acesta, impreuna cu demersul liderului PIN, Cozmin Gusa, si dezvaluirile referitoare la acest caz, prezentate de Ziarul ZIUA, vor face lumina in cercurile de interese oculte grupate sub pulpana lui Videanu in Primaria Capitalei.
"Afacerea Vacaresti"
Liderul PIN, Cozmin Gusa, a spus ca are in documentare cateva proiecte dubioase puse in scena de "varful de lance al grupurilor de interese PD in Bucuresti", Adrian Bold. El a facut referire la "Afacerea Vacaresti" - concesionarea unui teren de 200 ha, desi existau hotarari judecatoresti pentru retrocedarea terenului catre persoane fizice. Gusa a mai pus pe lista "matrapazlacurilor" orchestrate de la pupitrul municipalitatii si avizarea constructiei unui supermarket pe spatiul verde de 14 ha din zona Chitila (proiectul Coliseum - Nova Imobiliare). Proiectele vor face obiectul unor conferinte de presa ulterioare.
Proteste ignorate
Vaticanul, Patriarhia Romana, Arhiepiscopia Catolica au protestat impreuna cu fruntasi politici fata de mamutul din inima Capitalei. Inspectoratul de Stat in Constructii, printr-o adresa datata 10.05.2006, a semnalat grave incalcari ale legilor tarii in avizarea obiectivului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia acuza lipsa unei expertize tehnice reale asupra Catedralei care trebuia efectuata inainte de declansarea lucrarilor pe santier, fapt mentionat ca fiind o conditie in avizul Directiei Monumentelor Istorice. Mai mult, avizul dat de Serviciul Roman de Informatii (SRI) nr. 26.675/27.07.2001 a fost si el retras inainte de demararea lucrarilor.
Si Parlamentul European a fost ignorat
Cazul Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti nu a fost ignorat nici in afara granitelor tarii, unde pe langa o serie de articole aparute in diverse publicatii catolice au existat luari de pozitie, in Parlamentul European, menite sa sensibilizeze autoritatile romane in privinta protejarii acestui lacas de cult. Astfel, deputatul polonez Giertych Maciej a intocmit o Declaratie privind Protectia Catedralei Catolice din Bucuresti, pe care a inaintat-o spre semnare colegilor sai din Parlamentul European, la data de 3 iulie 2006. Textul declaratiei amintea prevederile articolului 151 al Tratatului 151 al Comunitatii Europene, conform carora "Comunitatea Europeana incurajeaza cooperarea dintre statele membre si, daca este necesar, sustine actiunile acestora in prezervarea si salvgardarea mostenirii culturale a seminificatiei europene". Afacerea "Cathedral Plaza" s-a aflat si in atentia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si a sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.
Replica lui Bold
Adrian Bold spune ca avizul pentru Cathedral Plaza a respectat normele si ca liderul PIN care l-a acuzat ca ar fi varf de lance al grupurilor de interese PD din Bucuresti, isi face capital politic incorect. Cat despre procesul in uma caruia municiplitatea a platit 300.000 dolari considera ca acesta s-a desfasurat cu "usile inchise". Astfel, dupa propriile declaratii, Bold este nepatat.
Pagina realizata de Mihnea TALAU 
 Afisari: 3118  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Cristian Tell, C.A. Rosetti, Delavrancea, Pache Protopopescu,...   de Tzepelica
pierdere de vreme   de Elena Toma
alte afaceri   de Elena Toma
U R G E N T - pt SR STANESCU - pe dreapta la ziarul "ZIUA"   de Bosfor
Crima care se comite cu Catedrala "Sf. iosif" nu va ramane nepedepsita,   de Raquel
Nici cea mai mica surpriza....   de costy
IN ATENTIA URGENTA A ZIARULUI ZIUA PT. DL. GUSA :   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Doar CNCD si Moise din Buzau sunt ofensati de icoane    14 comentarii
  NATO - riposta la "arma energetica"    5 comentarii
  Basescu a detaliat agenda de la Riga    4 comentarii
  Sase pentru Parchet    
  UE baga mancarea romaneasca in carantina de gura Rusiei    1 comentariu
  ULTIMA ORA: Patru retineri in Dosarul Privativatizarilor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02782 sec.