Ziua Logo
  Nr. 3792 de marti, 28 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Presedinte energetic
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Lipsit de un consilier economic model, mare specialist in economia de piata si liberal pursange, cum este prietenul Stolo, Basescu a fost silit sa actioneze pe cont propriu.
In campania electorala, Traian Basescu a declarat ca intentioneaza sa fie un presedinte jucator. Si jucator s-a facut. Ceva mai tarziu, a devenit si presedinte judecator. Anuntand declansarea unor anchete impotriva unor adversari politici. Si implicandu-se direct in arestarea unor persoane, cel mai notoriu caz fiind al lui Omar Hayssam. Nu a trecut mult timp si seful statului a dobandit o noua dimensiune: aceea de presedinte inchizitor-moralizator. Declansand, astfel, marea dosariada. Mai nou, in una si aceeasi persoana regasim si un presedinte energetic. Care, din avion, a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru a analiza un contract comercial. Este vorba de contractul prin care 33 la suta din actiunile Petrom au fost vandute catre firma austriaca OMV, aceasta dobandind, ulterior, pe calea unei cresteri de capital, pachetul majoritar de 51 la suta. Declansand un urias tambalau legat de aceasta spectaculoasa privatizare, singura de altfel facuta pe calea unei legi trecute prin Parlamentul Romaniei, Traian Basescu, in noua sa calitate de expert energetic, intr-un interviu acordat ieri unui ziar central a facut o serie de afirmatii socante.
Prima si cea mai interesanta revelatie este ca din pachetul detinut actualmente de catre OMV, de 51 la suta din Petrom, o parte insemnata, respectiv tot 51 la suta, este listata pe bursele din New York, Londra si Viena. Ceea ce inseamna, afirma presedintele, ca nu se stie cine sunt actionarii in fiecare moment si, ca urmare, exista riscul ca cineva sa achizitioneze acest pachet existent pe Bursa si sa determine astfel politica energetica a Romaniei. Curat scenariu de tip conspirationist! Pentru ca, in definitiv, presedintele se refera doar la circa un sfert din Petrom. Aceasta afirmatie prin care Basescu trage un semnal national si international de alarma, pentru simplul motiv ca nici macar cooperativa de informatii pe care a creat-o nu-i poate raporta, secunda de secunda, identitatea actionarilor OMV, trebuie pusa in relatie cu absenta de la Cotroceni a lui Theodor Stolojan. Lipsit de un consilier economic model, mare specialist in economia de piata si liberal pursange, cum este prietenul Stolo, Basescu a fost silit sa actioneze pe cont propriu. Dar se pare ca nici raporturile cu Valeriu Stoica nu sunt prea calde, de vreme ce seful statului o zbarceste rau in materie de drept contractual. Chiar din capul locului. Pe de o parte declara ritos ca a descoperit mari greseli in contractul de privatizare Petrom, pe de alta parte, in interviul la care ma refer, recunoaste ca nu l-a citit. Si ca daca l-ar fi citit, nu l-ar fi inteles, pentru ca el este doar presedinte al Romaniei. Cred ca platforma SS - grupul Stoica-Stolojan - trebuie chemata de urgenta la centrala.
De fapt, ce a declansat taraboiul? Afirmatiile lui Basescu legate de acest contract, simultane cu "initiativa" procurorului Nastasiu, cel implicat in afacerea Mohammad Munaf - Omar Hayssam si in dosarul Rompetrol, de a pune contractul sub ancheta, la gramada cu negociatorii lui, precum si decizia scumpirii gazelor, care ii apartine tot lui Basescu. Proasta afacere au facut Guvernul si Parlamentul Romaniei aproband, in 2004, privatizarea Petrom. Pe atunci, Petrom avea mari pierderi, fiind la un pas de a deveni o noua gaura neagra a economiei romanesti. Acum, sute de milioane de dolari sunt varsate in buget de acelasi Petrom, devenit prosper, dupa investitiile facute de OMV. Din pacate, acesti bani nu sunt intorsi la populatie. Si unde mai pui ca partea romaneasca poate da lovitura. Fara a incalca un contract comercial. Dar despre asta, maine.
 Afisari: 2350  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Re: Raquel la Re prezidentiabilul + la Re:Alwis46....Marota..   de plongeur.alpin
prezidentiabilul...   de Sobru
Dicatatura sesesista.   de costy
frica!   de Ment
51% din totalul pe care-l are omv in petrom , adica tot 51%   de simiondan
Still in topic. Re la Spaiu : Re la multe, de ier   de plongeur.alpin
Stolojan liberal pur-singe?   de catalin_mattei
Intrebare .   de alwis46
Cand ne dam cu presupusul......   de alwis46
Capitalismu' lu HagiTudose   de Ghita Bizonu'
"V-am spus eu despre baietii destepti inca din 2005 ?!" - intreba preaiubitul ieri,   de Raquel
sa stii!   de jijibecali
prea stiutor!!!!!!!!!!!   de alinbosa
Un Presedinte   de mediator
presedinte jucator   de Olga Khan
A r h i v a
  Balbaieli la nivel foarte inalt    2006-11-27
  Pana la capat!    2006-11-23
  Prada PNL    2006-11-22
  Asaltul final    2006-11-21
  Doi vecini    2006-11-18
 Top afisari / comentarii 
 Si-a lasat fiica gravida a doua oara (4678 afisari)
 43 de parlamentari partasi la tradare (4486 afisari)
 Femeile cu cele mai frumoase picioare (4024 afisari)
 Calai in roba (3516 afisari)
 160 de avertizari SRI la privatizarea Petrom (3420 afisari)
 Pamela Anderson divorteaza si de al doilea sot (371 afisari)
 ''Arma energetica'', in vizorul NATO (319 afisari)
 Moartea lui Alexandr Litvinenko lasa urme (182 afisari)
 Audieri pe banda rulanta in "dosarul Privatizarii" (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19399 sec.