Ziua Logo
  Nr. 3791 de luni, 27 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Guvern de anticipate
-- Sanitas a obtinut lefuri majorate cu 44% pana in 2008
Dupa ce profesorii au primit de la Guvern aproape tot ce au cerut, ieri a venit ziua Sanitas. Executivul a replicat prompt, rezolvand toate ofurile sindicalistilor. Disponibilitatea Palatului Victoria este mita pentru viitoarele alegeri anticipate.
Acordul perfect
Lucratorii din sistemul sanitar vor avea salariile majorate cu 44% pana la sfarsitul anului 2008. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai sindicalistilor in urma rundei de negocieri de ieri. Negocierile dintre Sanitas si Ministerul Sanatatii s-au incheiat cu un acord semnat intre membrii Biroului Executiv al Sanitas, reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Muncii. Presedintele Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca, prin acest acord, greva generala este amanata, dar va fi anulata cand cresterile salariale vor fi publicate in Monitorul Oficial, in forma stabilita. "Mandatul era sa nu acceptam procentul de 40%. (...) Transele pe care le-am stabilit reusesc sa acopere rata inflatiei, sa aduca si o crestere salariala", a declarat Marius Petcu, informeaza Realitatea TV.
Potrivit negocierilor, salariile din sistem vor fi majorate in doua transe, cu cate 22% in anii 2007 si 2008, fata de 70% cat solicitasera initial. In plus, salariatii din sistem vor obtine numeroase facilitati. Cele mai importante se refera la o indemnizatie de 15% din salariul de baza, analize, tratamente si medicamente gratuite pentru angajatii din sistem, dar nu si pentru familiile lor.
Tariceanu a zis da de pe patul de spital
Ministrul Sanatatii a declarat ca, pana pe 15 decembrie, va fi elaborat un act normativ care va cuprinde masurile convenite cu sindicalistii. Potrivit HotNews, Eugen Nicolaescu a declarat ca s-a consultat telefonic cu premierul Tariceanu, internat in Franta, in privinta acordului semnat ieri de catre ministrul Sanatatii, reprezentantii sindicalistilor Sanitas, ai Casei Nationale de Sanatate si ai Ministerului Muncii.
Reprezentantii Federatiei Sanitas s-au intalnit, ieri, cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o ultima incercare de negociere a revendicarilor, inaintea grevei generale programate pentru 28 noiembrie. Membrii Federatiei Sanitas au facut, in 21 noiembrie, greva de avertisment. Timp de doua ore, asistentii si infirmierele din toate unitatile medicale din tara nu au lucrat. La ora actuala, un asistent medical debutant este platit cu 380 de lei, iar asistentii medicali principali cu studii postliceale castiga aproape 420 lei. O infirmiera are salariu de 390 lei, iar un ambulantier pana la 500 lei.
In ultima vreme, mai multe sindicate au initiat actiuni de protest, pentru a cere, in special, majorarea salariilor.
Cu cateva zile in urma, si dascalii au obtinut o majorare a salariilor tot cu 22%, pentru anul 2007. Totusi, sindicatele din invatamant au decis sa continue forma de protest - greva japoneza - pana la atingerea tuturor tintelor pe care si le-au propus. Actiunile de protest s-au mai "indulcit" dupa ce ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat aceasta majorare a salariilor. Liderii sindicali din Educatie au amintit ca mai sunt si alte probleme de rezolvat: alocarea unui procent de 6% din PIB pentru invatamant si elaborarea unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, motiv pentru care nu renunta la greva japoneza. (L.M.)
 Afisari: 1218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dati-le ca nu dati de la voi   de Shadow
A r h i v a
  Liber la munca in Spania si Italia    
  Operati in Romania    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Arma secreta a KGB a devenit mai letala (4109 afisari)
 Urechea din cer (3733 afisari)
 Balbaieli la nivel foarte inalt (3231 afisari)
 Balul miliardarilor (3174 afisari)
 Avocatul diavolului (3074 afisari)
 Noi audieri in Dosarul tradare si spionaj (373 afisari)
 "Codul lui Da Vinci", partea a doua (194 afisari)
 Alergatura dupa functii in PSD, pe ultima suta de metri (181 afisari)
 Borat lanseaza un single de Craciun (117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01042 sec.