Ziua Logo
  Nr. 3789 de vineri, 24 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Videanu prins cu sereleu' mic
-- Primaria Capitalei sta sa explodeze de cand presa a aflat cine se ocupa de exproprierile de miliarde de pe traseul viitorului Pasaj Basarab * Societatea franco-romana Systra-Metroul, client al primarilor PD, a subcontractat afacerea unei firme de apartament, "Centrul de Consultanta in Afaceri" SRL
Exproprierile de pe traseul viitorului Pasaj Basarab au agitat spiritele in Primaria Capitalei. "Ghinionul" a fost ca presa a remarcat ca un serele de bloc a ajuns sa se ocupe de o afacere de milioane de euro. In urma dezvaluirilor, subordonatii primarului general Adriean Videanu au descoperit abia acum ca firma "Centrul de Consultanta in Afaceri" SRL este un subcontractant al unui consortiu angajat de Primaria Capitalei. Aceasta a fost angajata de societatea franco-romana Systra-Metroul, un vechi partener al Primariei Capitalei, care s-a ocupat de consultanta multor lucrari publice din Bucuresti, inca de pe vremea cand edil-sef peste bucuresteni era Traian Basescu. Subiectul a tulburat cumplit apele din Primaria Generala. Ieri au avut loc intalniri aprinse la care au participat multe persoane din conducere, dar si reprezentanti ai unor firme cu interese in zona.
Subordonatii primarului general Adriean Videanu au "descoperit" abia acum ca firma Centrul de Consultanta in Afaceri SRL este un subcontractant al unui consortiu angajat de Primaria Capitalei. Concret, "firma de apartament" a fost angajata de societatea franco-romana Systra-Metroul. Acesta este un vechi partener al Primariei Capitalei care s-a ocupat de consultanta multor lucrari publice din Capitala, inca de pe vremea cand edil-sef peste bucuresteni era Traian Basescu.
Intalnire cu scantei la Primarie
Asa cum reiese de pe site-ul oficial al Systra, consortiul format din cele doua societati, Systra si Metroul SA, are angajamente si contracte pentru diferite lucrari de infrastructura in Bucuresti din anul 2000, din perioada in care edilul-sef al bucurestenilor era Traian Basescu. Interesant este ca daca francezii de la Systra anunta demararea programelor in Capitala Romaniei si chiar lucrarile in care este implicat, partenerul sau de pe meleaguri dambovitene nu precizeaza nimic despre pasajul Basarab. Cert este ca reprezentanti ai firmei, ai SRL-ului de apartament si reprezentanti ai municipalitatii s-au intalnit intr-o sedinta furtunoasa la sediul Primariei Capitalei. Din informatiile noastre reiese ca la dezbaterea cu pricina au mai participat viceprimarul Razvan Murgeanu, Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Adrian Iordache, seful Oficiului Juridic din cadrul institutiei, secretarul general al PMB Dumitru Stanescu, dar si reprezentanti ai unor societati care urmeaza sa fie demolate din calea viitorului pasaj Basarab. Printre acestia se numara cei de la complexul en-gross IDM, de langa Gara Basarab, care ar avea cel mai mult de pierdut de pe urma exproprierii fortate. Atmosfera incinsa din institutia pastorita de Adriean Videanu a fost generata si de un grup de consilieri care se opun unor masuri luate in cazul evacuarilor fortate.
Licitatie internationala secreta
Reprezentantii Primariei dau din colt in colt cand este vorba despre Pasajul Basarab. Comunicatul Biroului de presa, menit sa lamureasca povestea "firmei de apartament" Centrul de Consultanta in Afaceri SRL(CCA), precizeaza ca "firma CCA este subcontractant de specialitate pe probleme juridice al consultantului desemnat de Primaria Municipiului Bucuresti, consortiul Systra-Metroul, si, in aceasta calitate, presteaza serviciile referitoare la exproprierile pentru utilitate publica necesare constructiei pasajului Basarab". Pentru a se spala pe maini, comunicatul PMB precizeaza ca "repartizarea sarcinilor si atributiilor pentru prestarea serviciilor este in responsabilitatea titularului de contract (Systra-Metroul n.n.)". Urmeaza un pasaj interesant: "Selectia pentru serviciile de consultanta aferente Pasajului Basarab a fost facuta de Primaria Municipiului Bucuresti in urma unei licitatii internationale al carei castigator a fost desemnat consortiul SYSTRA (Franta)-Metroul SA (Romania)". Din acest motiv, ZIUA a solicitat sa vada acea Hotarare de consiliu prin care s-a decis castigatorul. Surpriza ne-a fost comunicata tot de biroul de presa. Caci pe site-ul oficial al PMB respectiva hotarare este de negasit. Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti sustine ca "licitatia pentru atribuirea serviciilor de consultanta a avut loc in anul 2001, data la care nu se publicau pe site anunturile primariei". Cu alte cuvinte, la cinci ani distanta fata de anul in care s-a decis construirea pasajului!
Afacere de 20 de milioane RON
Pasajul Basarab, "opera" gandita pe vremea cand la conducerea Primariei Capitalei era presedintele Traian Basescu, va costa 396,3 milioane de lei noi.
Constructia a inceput cu cateva luni intarziere, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. Din acest cost, 5% va reveni firmei de consultanta, adica consortiului Sytra-Metroul, asa cum a declarat cu putin timp in urma primarul Capitalei. Aceasta inseamna circa 20 de milioane de lei noi. Fireste, o bucatica se duce catre "SRL-ul de apartament". "Afacerea Pasajul Basarab" nu este singura din care castiga acelasi consortiu franco-roman. Numai anul acesta, pentru ca a prezentat "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic", PMB a repartizat celor de la Sytra-Metroul alte lucrari in valoare de 212,65 miliarde de lei vechi. Contractul semnat in luna iunie 2006 prevede "supravegherea" lucrarilor de infrastructura a unor artere importante cum sunt: Soseaua Colentina, Calea Mosilor, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Soseaua Stefan cel Mare, B-dul 1 Decembrie, Tunari etc.. Cert este ca, in arhiva lucrarilor publice demarate de cand Traian Basescu a ajuns la carma Primariei Capitalei mai figureaza: asistenta tehnica pentru realizarea infrastructurii de tramvaie (lucrare demarata in anul 2000) si pentru cea de renovare a materialului rulant de metrou (contract din 2002).
Licitatie cu "cantec"
Licitatia prin care consortiul Systra-Metroul a devenit consultantul Primariei Capitalei ridica multe semne de intrebare. Cele doua firme care au participat, in 2001, la aceasta "licitatie internationala" la care face referire Biroul de presa al PMB sunt Systra-Metroul si firma franco-belgiana Eurometudes SA.
Aceasta din urma era asociata cu Metroul SA intr-un contract de 55,5 miliarde lei vechi pentru un alt proiect de consultanta incheiat anul acesta. Eurometudes este detinuta de un consortiu format din Europe Etudes (Franta) si Arcadis FCI (Belgia).
Un pion important al acestei afaceri este Gheorghe Udriste (foto), seful Directiei de Transporturi din cadrul PMB. Acesta a fost director al Metrorex, iar Metroul SA s-a desprins din aceasta regie. Cert este Metroul SA a refuzat dialogul pe aceasta tema. Tacerea in spatele careia se ascund directorii de la Metroul SA ne-a fost confirmat de secretara societatii care ne-a precizat ca "domnul director general este intr-o sedinta (George Razorea n.n.), iar domnul director departamentului de consultanta (Sorin Calinescu n.n.) este pe teren". "Pe teren" sau "in sedinta" cei doi au stat toata dupa-amiaza. Contractele semnate intre cele doua parti, PMB si Systra-Metroul, prevad "servicii de management al proiectelor pentru infrastructura transport urban - consultanta". Cu toate acestea, cu exceptia unui singur contract, consultanta are in vedere, printre altele, pregatirea documentelor de licitatie, controlul proiectelor si raportarile, servicii de inginerie, administrarea contractului, verificarea si aprobarea programului, a utilajelor, echipamentelor, tehnologiei de constructii etc.
Inaintasul Basescu
Pe cand primar era Traian Basescu, Curtea de Conturi a efectuat un control la Primaria Capitalei si a constatat ca municipalitatea "a angajat cheltuieli fara ca acordul incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) sa fie intrat in efectivitate". Cu alte cuvinte, fostul primar folosise bani publici pentru doua investitii estimate la 23,86 milioane de euro si respectiv 51,17 miliarde de lei care reprezentau 11,4% din valoarea unui proiect pentru parcarea subterana de la Gara de Nord. Desi, sustine Curtea de Conturi, acea lucrare trebuia finantata din fondurile BEI. Cine castigase respectiva licitatie? Nimeni altcineva decat consortiul Systra-Metroul.
Firma de apartament
Firma care a agitat spiritele in Primaria Capitalei, Centrul de Consultanta in Afaceri, figureaza la Registrul Comertului cu doi actionari, un administrator si sase angajati. Cele doua actionare sunt Carmen Tease (39 de ani) si Vasilica Florescu (35 de ani), iar administratorul este Gabriela Olaru (27 de ani). Toate cele trei sunt consilieri juridici, iar firma lor figureaza pe lista Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti. Incercarea de a lamuri care este rolul lor in aceasta asociere cu Sytra-Metroul s-a lovit de un refuz categoric: "De ce vreti sa stiti mai multe? Adresati-va Primariei Capitalei", ne-au comunicat telefonic reprezentantii firmei. Firma a solicitat, in scris, locatarilor din zona Titulescu-Grozavesti sa prezinte acte de proprietate, dosare de cadastru si alte documente necesare intocmirii formalitatilor de expropriere.
Orban: "Trebuia sa fiu si eu intrebat"
Cel care trebuia sa vizeze documentele necesare pentru exproprierea proprietarilor care se afla pe ruta Pasajului Basarab, viceprimarul Ludovic Orban, a declarat pentru ZIUA: "Nu am semnat nici un document si nici nu m-am implicat in aceasta poveste. Normal ar fi fost ca si eu sa fi fost consultat sau macar intrebat. Dar, ca de obicei cum se intampla cu primarii liberali, in viziunea democratilor suntem buni doar sa ne ocupam de ascutitori. Legal, primarul general poate sa faca o derogare pentru altcineva, dar in cazul pasajului Basarab s-au ocupat Basescu si Videanu. Ei raspund pentru aceasta afacere. Metroul SA este un colaborator vechi al Primariei si cred ca nu este ilegal sa subcontracteze alta firma. Pe mine insa nici nu m-au anuntat, nici nu m-au invitat la discutii. Acele persoane trebuie sa fie expropriate in anumite conditii, sa fie proprietari de drept, sa nu aiba probleme asupra proprietatilor pe care le detin".
 Afisari: 3548  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Tepes se pregateste   de contele
asta e doar inceputul   de catalin_mattei
DE ACEEA N-ARE TIMP VIDEANU SA-SI TINA AUDIENTELE   de Neagu Rodica
Pe cat pariu ca va veni vremea cand toti primarii bucuresteni vor da socoteala pentru ilegalitatile   de Raquel
Juristii PMB mai stiu multe alte secrete .. 1001 de nopti   de Michael Theil - Lazarescu
cum, domnilor?   de spaiu'
A r h i v a
  Buba Bodo    19 comentarii
  Icoanele aparate    12 comentarii
  Un asasinat anuntat    12 comentarii
  Basescu a resuscitat un manechin de plastic    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Buba Bodo (12781 afisari)
 Videanu prins cu sereleu' mic (3548 afisari)
 Gabriel G. STANESCU: Scoateti icoanele si puneti poze cu Bahmuteanca! (3023 afisari)
 Nascut cu inima in afara corpului (3012 afisari)
 Un asasinat anuntat (2730 afisari)
 Dinamo - meci pe teren si in avionul spre Bruges (427 afisari)
 Urs Luthi la Bucuresti (64 afisari)
 Flutur la final de mandat (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01648 sec.