Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Marko Bela face din nou lobby pentru Budapesta in cazul Gojdu
-- Pe 16 noiembrie Ungaria va semna noi intelegeri cu Romania intr-o sedinta comuna de Guverne
Agenda sedintei comune a guvernelor roman si ungar a fost definitivata, a anuntat ieri vicepremierul Marko Bela, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), precizand insa ca neratificarea, de catre Senat, a acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice Gojdu "nu reprezinta un semnal pozitiv" dat executivului de la Budapesta, transmite Rompres. Proiectul este contestat de administratorul testamentar de drept al Fundatiei, Biserica Ortodoxa Romana, cat si de societatea civila responsabila.
La 20 octombrie 2005, cu ocazia sedintei comune de guvern Ungaria-Romania de la Bucuresti a fost semnat un acord realizat de MAE care prevedea infiintarea unei noi Fundatii Gojdu la Budapesta. Proiectul a fost ratificat aproape imediat in Parlamentul de la Budapesta, in vreme ce Camera Deputatilor de la Bucuresti a respins in luna mai acest acord. In prezent "Ordonanta Gojdu" se afla la Senat, care este camera decizionala. Conform acordului Gojdu semnat la Bucuresti presedintele noii fundatii sponsorizate de Ungaria si Romania urma sa fie Sorin Antohi, deconspirat in aceasta toamna ca fost colaborator al Securitatii si care a mintit timp de mai multi ani ca detine titlul de doctor in istorie.
In opinia lui Marko Bela, neratificarea acordului Gojdu reprezinta o exceptie, in conditiile in care restul acordurilor si intelegerilor care au fost stabilite la prima sedinta comuna a celor doua guverne au fost indeplinite, un exemplu in acest sens fiind infiintarea consulatelor de la Miercurea Ciuc si Gyula. Marko Bela a precizat ca UDMR nu s-a implicat prea mult in problematica Fundatie Gojdu "pentru ca nu a vrut sa devieze dezbaterile pe aceasta problema". "Consideram ca nu e o problema in primul rand a UDMR. La urma urmei, fundatia ar fi menita sa asigure prezenta mai accentuata a culturii romanesti la Budapesta, prezenta unor tineri romani cu burse etc.", a explicat liderul Uniunii.
Potrivit acestuia, in cadrul sedintei comune de la Budapesta, din 16 noiembrie, vor fi semnate mai multe acorduri si intelegeri care vor viza amenajarea teritoriului, schimburile de stagiari, dezvoltarea infrastructurii, dar si colaborarea intre arhivele nationale ale celor doua state. (G.D.)
 Afisari: 500  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Fundatia publica Gojdu !?   de Serlan Dinus
Marko cel vioi   de Mache
Care opinie si care exceptie?   de plongeur.alpin
A r h i v a
  "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush    35 comentarii
  Zarurile alegerilor din SUA se rostogolesc in Irak    13 comentarii
  Saddam se intoarce in boxa acuzatilor    5 comentarii
  Recrutare cu minciuni: razboiul s-a terminat    5 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16196 sec.