Ziua Logo
  Nr. 3766 de sambata, 28 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Investitii "serpesti" in ape romanesti
Dupa ce s-a hotarat ridicarea unei catedrale in Insula Serpilor, cabinetul ucrainean de ministri intentioneaza sa sporeasca finantarea programului de dezvoltare a Insulei Serpilor, sa exploateze zacamintele de petrol si gaze naturale si sa fixeze definitiv Insula de Ucraina, remarca Ekonomiceskie Izvestia.
Mai multa atentie
O decizie in acest sens a fost convenita la sedinta comisiei guvernamentale pentru politici regionale. Potrivit viceministrului Amenajarilor Publice, Vladimir Ribak, ministerele si departamentele sunt de parere ca trebuie acordata mai multa atentie insulei, in primul rind prin majorarea fondurilor de finantare a lucrarilor de amenajare a infrastructurii si dezvoltarii operatiunilor de prospectare geologica.
In plus, cabinetul de ministri va trebui sa asigure conditiile crearii, in timp, pe insula a unei zone economice libere, unde va functiona o companie unica de navigatie, in curs de infiintare in prezent de Ministerul Transporturilor si Comunicatiior. Preconizata societate va primi spre monitorizare intregul parc de nave al flotei comerciale ucrainene, precum si al navelor ucrainene aflate pe mare sub pavilionul altor state.
Deocamdata, nimeni nu vorbeste despre sumele care vor fi alocate pentru dezvoltarea Insulei Serpilor. Prim-vicepremierul Aleksandr Lavrinovici a declarat ca anul acesta fondurile alocate au fost insuficiente. "Banii au ajuns doar pentru consolidarea malurilor". De fapt, aceasta este principala problema a insulei. Iar fara o finantare corespunzatoare, aceasta problema nu va face decat sa se agraveze. "In partea mai ingusta a aparut o fisura", a relatat Tamara Penaki, arhitectul-sef al proiectului "Plan general de amenajare a Insulei Serpilor". Dar mjloacele pentru consolidarea malurilor nu sunt unicul lucru de care insula are nevoie.
Rezerve mari
In vara lui 2001, platforma maritima de foraj Sivas, proprietate a companiei Cernomorneftegaz a descoperit un zacamant de hidrocarburi la o adancime de peste 2,5 km si la 40 km sud de Insula. In pungile superioare ale Olimpiisk a fost evidentata prezenta gazelor naturale, in cele inferioare - petrol cu un continut scazut de parafine si alte elemente. Specialistii companiei sunt de parere ca productia industriala a acestor resurse energetice nu constituie o mare dificultate, iar rentabilitatea de exploatare a fost calculata la 40 de procente. Potrivit datelor directorului general al Cernomorneftegaz, Valeri Iasiuk, in regiunea Insulei Serpilor, se afla circa 10 milioane tone petrol si 10 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Romania a uitat
Aceasta descoperire a acutizat disputa dintre Ucraina si Romania pe marginea Insulei Serpilor, considerata de Kiev drept insula si stanca - de Bucuresti. Asta in conditiile in care Bucurestiul a uitat de tratatul de baza romano-ucrainean din 1997, care consfinteste apartenenta la Ucraina a Insulei Serpilor. Partile s-au angajat, de asemenea, sa se abtina de la orice lucrari de exploatare a structurilor aflate in litigiu pana la delimitarea platoului continental din perimetrul insulei si a zonelor economice exclusive din jurul ei. Cu toate acestea, in momentul descoperirii petrolului si a gazelor naturale la Olimpiisk, Romania exploata deja unul dintre zacamintele de petrol ale platoului. De la el, pe fundul marii, a fost construita o conducta de transport pana in portul Constanta.
(Agentia "Rusia la zi")
 Afisari: 1368  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce-i dat , bun dat ramine ! La URSS !   de micutu204
A r h i v a
  Liberi si periculosi    15 comentarii
  Neamurile DNA    1 comentariu
  PNL merge pe mana lui Vosganian    5 comentarii
  Scriitorii s-au dat pe mana CNSAS    2 comentarii
  Familia Regala la praznicul Sfantului Dimitrie Basarabov    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Neamurile DNA (7213 afisari)
 Liberi si periculosi (3802 afisari)
 O nestemata pe coroana prezidentiala (3565 afisari)
 O revolutie neterminata: Ungaria 1956 (2273 afisari)
 Ioan GROSAN: Varza de Bruxelles (1567 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01037 sec.