Ziua Logo
  Nr. 3766 de sambata, 28 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Vadim copiaza EuroGigi
Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca va candida in alegerile pentru Parlamentul European, insa se va retrage de pe lista imediat dupa alegeri. "Eu am sa candidez in fruntea listei, ca sa trag partidul in sus. Din 35 de locuri, care revin Romaniei, PRM va avea cel putin 7 sau 10 locuri", a spus C.V. Tudor, conform Mediafax. El a precizat ca, dupa ce PRM va avea un numar de reprezentanti in Parlamentul European, liderul partidului se va retrage, pentru a ramane in tara. Mai precis, Tribunul recunoaste ca va recurge la acelasi tertip de pacalire a electoratului ca si presedintele PNG, Gigi Becali. Ambii lideri au marturisit ca, desi nu au de gand sa devina euro-parlamentari, se vor aseza totusi in fruntea listelor propuse de partidele lor pentru a atrage, in calitate de "locomotive", cat mai multe voturi. Amintim ca mai multi reprezentanti ai societatii civile au avertizat ca, prin astfel de manevre, Romania ar putea ajunge sa fie reprezentata la Strasbourg de o multime de personaje cvasi-anonime, nedemne de calitatea de euro-parlamentar. (O.B.)
Duda, in Italia si Germania
Principele Radu, Reprezentant special al Guvernului Romaniei, va efectua, in perioada 31 octombrie-3 noiembrie, o vizita oficiala in Italia si Germania, unde va participa la cateva conferinte si sesiuni de lucru. La Roma, reprezentantul Guvernului va fi prezent la conferinta "Finantarea si Dezvoltarea Afacerilor Europene", organizata de Forum Invest Romania in colaborare cu Institutul Italian pentru Comert Exterior. La sesiunea plenara "Romania: destinatia pentru internationalizarea si exportul de capital in Europa: mari oportunitati pentru IMM-uri in industrie si agricultura. Modalitati de finantare", Principele Radu va avea calitatea de speaker. El va pleca, apoi, la Berlin, unde va efectua o vizita de documentare la Centrul Militar de Conducere Interna si va participa la o sesiune de lucru pe marginea cooperarii militare romano-germane. La Heidelberg, Alteta Sa va vizita Universitatea si va participa la congresul cu tema "Rolul monarhiei in istoria Romaniei si relatiile germano-romane" organizat de Institutul de istorie est-europeana al Universitatii din Heidelberg. La congres vor participa si reprezentantii Institutului de studii sud-est europene din Bucuresti si Forumul German Cultural pentru Europa de Est din Potsdam. (D.I.)
Gusa i-a scris lui Basescu
Presedintele PIN Cozmin Gusa i-a adresat ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu, cerandu-i sa analizeze dosarul primarului arestat de Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, "conform legilor Romaniei si prerogativelor prezidentiale". Gusa a sugerat ca ar exista abuzuri ale Justitiei in acest caz. "Fara a pleda pentru nevinovatia lui Mircia Gutau, care va putea fi dovedita sau nu doar in urma finalizarii procesului din justitie, Cozmin Gusa a prezentat in scrisoare elemente legate de lipsa de probe la dosar care ar fi reclamat arestarea primarului, precum si absurditatea mentinerii starii de arest in conditiile in care dosarul a fost finalizat, se afla pe rolul Justitiei, primarul nemaiavand nici posibilitatea teoretica de a influenta cercetarile", se arata intr-un comunicat al PIN remis ieri presei. Gusa vorbeste in finalul scrisorii despre posibilitatea unor abuzuri din partea Justitiei in acest caz, pe care organismele competente ale statului, procurorul general al Romaniei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, "intarzie sa le cerceteze desi au fost sesizate in repetate randuri in cursul ultimelor luni". (V.D.)
Fara uniforme scolare
Traian Basescu nu este de acord cu reintroducerea uniformelor scolare, motiv pentru care a trimis ieri Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, anunta Administratia Prezidentiala. Basescu invoca faptul ca Legea trimisa spre promulgare introduce, la art. 5, printr-o norma imperativa, uniforme scolare si ecusoane pentru elevii din unitatile de invatamant. Aceasta masura ar trebui luata, potrivit normei criticate de seful statului, de catre consiliile profesorale, cu consultarea comitetelor de parinti. "Portul uniformei scolare ar deveni o noua obligatie in sarcina familiilor elevilor si, pentru elevii din familii sarace, ar putea reprezenta un motiv de abandon scolar". Seful statului propune Parlamentului reexaminarea Legii in sensul "introducerii uniformelor scolare cu acordul si nu doar cu consultarea comitetelor de parinti, iar atunci cand o unitate de invatamant adopta obligativitatea portului uniformei scolare, reprezentantilor legali ai elevilor ce nu au fost de acord cu acesta masura, sa li se plateasca contravaloarea uniformelor". (A.H.)
Acord ruso-roman ratificat
Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului federal rus) a ratificat, ieri, Acordul privind regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de razboi romanesti aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si rusesti aflate pe teritoriul Romaniei, semnat in noiembrie 2005, cu ocazia vizitei la Bucuresti a ministrului de externe Serghei Lavrov, informeaza Rompres. Acordul, ratificat la 13 octombrie de Duma de Stat, reglementeaza colaborarea celor doua state pentru asigurarea cadrului necesar cinstirii memoriei eroilor de razboi si este primul instrument juridic bilateral in baza caruia Romania si Federatia Rusa vor putea amenaja, pe baza de reciprocitate, morminte militare pentru soldatii cazuti in timpul celor doua razboaie mondiale si in perioada postbelica, pe teritoriile celor doua state. Pe teritoriul Romaniei sunt inhumati peste 25.000 de militari rusi (inclusiv sovietici), in cimitire special amenajate inainte de 1989, iar in Federatia Rusa, conform datelor provizorii, exista osemintele a aproximativ 20.000 de militari romani, majoritatea morti in prizonierat. (D.E.)
Marturii sub tortura
Statele Unite au utilizat marturii obtinute sub tortura pentru a justifica legaturile intre regimul Saddam Hussein si reteaua terorista al-Queda, sustine Jack Clonan, ex membru al serviciilor de spionaj americane, informeaza Mediafax. Iban al Shakh al-Libby, un agent al retelei al-Queda, a marturisit interogatorilor americani ca avea legaturi cu Osama ben Laden si Ayman al-Zawahiri si ca "stie destule informatii despre mecanismele interne ale organizatiei teroriste", a dezvaluit Clonan. Acesta a precizat ca Al-Libby a fost capturat in Afganistan si se pare ca a fost transportat intr-o inchisoare din Cairo. Pe de alta parte, Stephen Grey, autorul cartii "Avionul fantoma" a declarat pentru BBC ca al-Libby a fost torturat in centrul de detentie din capitala Egiptului."La fel ca alte sute de persoane arestate dupa 11 septembrie 2001, al-Libby a disparut din aceasta inchisoare", concluzioneaza autorul cartii. Presedintele George W. Bush a recunoscut ca CIA dispune de o retea de centre secrete de detentie in intreaga lume, unde sunt interogati suspecti capturati in razboiul impotriva terorismului. (D.E.)
 Afisari: 809  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
intrebare   de cosor ion
citi voiajori   de cosor ion
A r h i v a
  PC izgonit de ziua mortilor    2 comentarii
  PSD, la jumatatea calvarului    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Neamurile DNA (7213 afisari)
 Liberi si periculosi (3802 afisari)
 O nestemata pe coroana prezidentiala (3565 afisari)
 O revolutie neterminata: Ungaria 1956 (2273 afisari)
 Ioan GROSAN: Varza de Bruxelles (1567 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01236 sec.