Ziua Logo
  Nr. 3765 de vineri, 27 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Ce taxe locale platim in 2007
-- Pentru cladiri si terenuri, impozitele raman la nivelul din acest an
Foto: EPA
Impozitele la cladiri, la terenuri (amplasate in intravilan sau extravilan), precum si impozitele pe spectacole, vor fi mentinute in anul fiscal 2007 la acelasi nivel cu cele aplicate pentru anul fiscal 2006. Acelasi regim il vor avea taxele de publicitate, taxele de timbru, taxele extrajudiciare, care in anul 2007 vor ramane la aceleasi valori cu cele din acest an fiscal. Guvernul a adoptat in aceasta saptamana, printr-o Hotarare, nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora in anul fiscal 2007. Potrivit Codului Fiscal, in cazul persoanelor fizice, valorile impozabile pe metru patrat de suprafata contruita sunt stabilite in functie de tipul cladirii. Pentru terenurile amplasate in intravilan, inregistrate in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de constructii, impozitele sunt stabilite pe hectar, in functie de zona, existand patru niveluri de impozitare. Incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren.
Fara taxe de timbru
In ceea ce priveste taxele notariale, acestea nu vor mai fi percepute in anul fiscal 2007, intrucat sunt abrogate de Legea nr. 343/2006 privind modificarea si completarea Codului Fiscal. Astfel, pentru orice operatiune prin notariat nu se vor mai plati taxe de timbru ci numai onorariul notarului. Potrivit oficialilor din Ministerul Finantelor, taxa de timbru a fost inclusa in impozitul care se va plati incepand de anul viitor pentru tranzactiile efectuate. De exemplu, pentru vanzarea unei proprietati care valoareaza mai putin de 200.000 lei noi, impozitul este de 3% din valoare. Pentru casele sau terenurile care depasesc valoarea de 200.000 de lei noi, impozitul platit la vanzare este de 6.000 de lei noi plus un procent de 2% aplicat la valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei.
Cat priveste vanzarea proprietatilor detinute mai mult de trei ani, impozitul este de 2% din valoare in cazul unui bun imobiliar de pana in 200.000 lei noi. Daca proprietatea depaseste aceasta valoare, taxa va fi de 4.000 lei noi plus 1% din valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei. Valoarea proprietatii este cea stabilita prin contractul de vanzare - cumparare, iar in cazul in care aceasta este mai mica decat cea orientativa stabilita de camera notarilor publici, taxa se va aplica la valoarea orientativa.
Cinci clase de impozitare pentru masini
Tot din 2007 se va schimba modalitatea de impozitare a autovehiculelor. Daca in anul fiscal 2006 exista doua clase de capacitate de incadrare a autoturismelor (pana la 2000 cmc si peste aceasta valoare), in anul 2007 acestea vor fi incadrate in functie de cinci clase de capacitate. Astfel, impozitul pe mijloacele de transport se va calcula in functie de capacitatea cilindrica, avand in vedere ca se aplica un nivel de impozite in sume cuprinse intre 7-120 lei/200 cmc, in functie de tipul de autovehicul. In Codul Fiscal este prevazuta obligativitatea ca nivelurile impozitului asupra mijloacelor de transport pentru masinile de peste 12 tone si combinatiile acestora sa fie aprobate prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana.
Corina SCARLAT, Andreea CALOMFIRESCU 
 Afisari: 1643  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Tuberculoza in scoli    1 comentariu
  Farmaciile nu returneaza banii diabeticilor    1 comentariu
  Demolarea Policlinicii Coltea se lasa cu scandal    1 comentariu
  Autostrada Transilvania va fi cu taxa    11 comentarii
  Pentru Berceanu iarna e ca vara    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Razboi la export (4178 afisari)
 Ce face comisarul nostru european? (2594 afisari)
 Israelul a atacat Germania in apele Libanului (2552 afisari)
 Ivanciuc recunoaste: a turnat si a fost platit pentru note (2431 afisari)
 Ce taxe locale platim in 2007 (1643 afisari)
 Test titlu (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01857 sec.