Ziua Logo
  Nr. 3765 de vineri, 27 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Jurnal de palat
Cea mai noua aparitie (in afara colectiilor) la Editura Curtea Veche este jurnalul unei tinere care a petrecut 12 ani in preajma Printului Charles. "<<Jurnalul meu la Palat>> este o incursiune, deosebit de agreabila, in culisele vietii duse de familia regala britanica, intreprinsa de o tanara care, dusa de val, ajunge sa lucreze pentru Printul Charles si ramane langa el timp de 12 ani", marturiseste autoarea, Sarah Goodall. Sarah Goodall a lucrat ca secretara pentru print (1988-2000), perioada in care casatoria acestuia cu Lady Diana s-a destramat. Experientele de viata pe care autoarea le-a trait in culisele palatelor regale i-au servit drept sursa de inspiratie. Coautor al Jurnalului este Nicholas Monson. Pana sa ajungeti sa lecturati aceasta poveste amuzanta, aceeasi editura va reaminteste ca, in perioada 24-29 octombrie, Sala Dalles din Bucuresti gazduieste Targul de discounturi "KILIPIRim". (L.D.)
Tarana, o forma de comunicare
Portelanuri si gresie samotata, in viziunea inedita a ceramistei Gherghina Costea pot fi admirate, incepand de pe 26 octombrie si pana pe 3 decembrie in Sala "Irina Nicolau" a Muzeului Taranului Roman (MTR). Expozitia face parte din proiectul de comunicare in artele vizuale "Terra Incognita", initiat de artista printr-un parteneriat cu MTR in cadrul actiunilor legate de aniversarea Centenarului Muzeului de la Sosea (1906-2006). Proiectul isi propune sa relanseze dialogul artelor decorative si, in special al ceramicii de arta, cu alte domenii interesate cum ar fi arhitectura, designul ambiental, piata locala si internationala de arta contemporana si, nu in ultimul rand, cu zona de arta corporatista din tara si din strainatate. Printre evenimentele paralele care vor avea loc pe parcursul expozitiei, se numara: "Dialog despre Arta si Drept" cu prof Ioana Beldiman, istoric de arta si av. Cristiana Stoica, (2 noiembrie) si masa rotunda cu ceramistii membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania (11 noiembrie). (L.I.)
Saptamana Culturii Turce
In perioada 23-29 octombrie se desfasoara la Bucuresti Saptamana Culturii Turce, cu prilejul celei de-a 83-a aniversari a Proclamarii Republicii Turcia. Ambsada Turciei la Bucuresti a organizat cu acest prilej o serie de evenimente culturale printre care expozitia intitulata "Documente otomane in arhivele romanesti" realizata in colaborare cu Arhivele Nationale din Romania, si o expozitie de pictura "Case vechi anatoliene si arhitectura romaneasca". Lucrarile ii apartin profesorului Rusen Dora, de la Universitatea Mimar Sinan. Ambele vor ramane deschise pana pe 28 octombrie. (M.A.)
Ce invatam la muzeu?
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) organizeaza, in perioada 27-28 octombrie, seminarul "Ce invatam astazi la muzeu?" care va avea loc la sediul MNAR, sala Auditorium. Invitat special: Sue Wilkinson, director al Programului "Renaissance in the Regions" al institutiei "Museums, Archives and Libraries" din Marea Britanie. Seminarul se adreseaza atat specialistilor din muzee, cat si celor din sistemul educativ si urmareste sa demonstreze ca programele educative pentru copii si tineri organizate de muzee reprezinta o varianta atractiva si eficienta la sistemul de educatie formala. Totodata, este primul seminar pe aceasta tema care se va finaliza cu inaintarea unei propuneri de parteneriat-cadru catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si MCC. Propunerea va avea drept scop principal recunoasterea beneficiilor acestui tip de educatie alternativa de catre institutiile vizate. (L.I.)
A r h i v a
  Filmul britanic la Bucuresti    
  Satele sasesti in atentia lumii intregi    
  Nicolae Manolescu, VIP sau SCRIITOR?    1 comentariu
  A aparut revista SpectActor    
  "Buna seara, domnule Andersen!"    
  Expozitie Dali-Klimt-da Vinci la domiciliu    1 comentariu
  Adio, Ion Pomponiu    
  Scurte stiri externe    
 Top afisari / comentarii 
 Razboi la export (4178 afisari)
 Ce face comisarul nostru european? (2594 afisari)
 Israelul a atacat Germania in apele Libanului (2552 afisari)
 Ivanciuc recunoaste: a turnat si a fost platit pentru note (2431 afisari)
 Ce taxe locale platim in 2007 (1643 afisari)
 Test titlu (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01089 sec.