Ziua Logo
  Nr. 3765 de vineri, 27 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Filmul britanic la Bucuresti
A XI-a editie a Festivalului Filmului Britanic, care incepe astazi, in Capitala, are de asta data o structura de caravana: peste 20 de filme vor fi prezentate in patru orase, in parteneriat cu retelele locale de distributie de film - pe langa Bucuresti, si la Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi, data si locul urmand sa fie confirmate ulterior.
Selectia de filme facuta de criticul Mihai Chirilov cuprinde filme de lung si scurtmetraj, documentare, toate produse in ultimii doi ani, precum si filme de animatie premiate in Marea Britanie.
La Bucuresti, festivalul va rula pe ecrane in perioada 27 octombrie-5 noiembrie, la Cinema Studio si Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez unde vor fi prezentate scurt-metrajele si filmele de animatie. In deschiderea festivalului va fi proiectat filmul "Children of Men", unul dintre favoritele Oscarurilor de anul viitor, o coproductie britanico-americana din 2006, semnata de Alfonso Cuaron, cu Clive Owen, Julianne Moore si Oana Pellea, povestea unei lumi haotice, proiectata in anul 2027, in care oamenii nu mai pot procrea si in care un fost activist accepta sa ajute o femeie ramasa gravida intr-un mod miraculos sa ajunga la un sanctuar pe mare, unde nasterea copilului i-ar putea ajuta pe savanti sa salveze omenirea.
Un alt film din festival este "Tsotsi", premiat in 2006 cu Oscarul pentru cel mai bun film strain, drama realizata in 2005 de regizorul Gavin Hood, bazata pe cartea celebrului scriitor si scenarist Athol Fugard, un portret frapant, dar realist, al vietii de ghetou din imprejurimile Johannesburg-ului.
Editia bucuresteana a festivalului se incheie cu filmul biografic "The Queen", pentru care regizorul Stephen Frears a primit premiul FIPRESCI, iar Helen Mirren, trofeul Volpi Cup pentru Cea Mai Buna Actrita, ambele la Festivalul International de la Venetia 2005. Filmul este bazat pe marturiile expertilor si interviuri cu apropiati ai familiei regale.
Pentru prima data, Festivalul Filmului Britanic se extinde catre zona avangardei artistice. Pe 5 noiembrie, la Muzeul National de Arta Contemporana, programul festivalului va include un screening si un workshop Addictive TV, realizat in colaborare cu Avmotional. Addictive TV reprezinta o alta fateta a creativitatii britanice, recunoscuta pentru indrazneala cu care impinge permanent limitele si gaseste noi modalitati de fuziune intre arte.
La Cluj-Napoca, festivalul va cuprinde, in perioada 9 - 14 noiembrie, un atelier de animatie, sustinut de un specialist britanic si doi romani, filmele realizate urmand a fi prezentate in cadrul galei locale din 15 noiembrie.
Toate filmele prezentate in Bucuresti, la Cinema Studio, si in Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca vor fi subtitrate in limba romana.
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Satele sasesti in atentia lumii intregi    
  Nicolae Manolescu, VIP sau SCRIITOR?    1 comentariu
  A aparut revista SpectActor    
  "Buna seara, domnule Andersen!"    
  Expozitie Dali-Klimt-da Vinci la domiciliu    1 comentariu
  Adio, Ion Pomponiu    
  Scurte stiri externe    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Razboi la export (4178 afisari)
 Ce face comisarul nostru european? (2594 afisari)
 Israelul a atacat Germania in apele Libanului (2552 afisari)
 Ivanciuc recunoaste: a turnat si a fost platit pentru note (2431 afisari)
 Ce taxe locale platim in 2007 (1643 afisari)
 Test titlu (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01080 sec.