Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Serban ORESCU: Cu boii inainte...
Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a solicitat deunazi Comisiei parlamentare de control al acestui serviciu majorarea bugetului ei pe 2007 cu 15 la suta... 15 la suta peste cele circa 300 milioane euro propuse de Guvern.
O prima observatie de bun simt: inainte de suplimentarea bugetului trebuie aprobata de Parlament noua lege de organizare a SRI; nu trebuie pus carul inaintea boilor...
Pe de alta parte, in 2005 SRI a beneficiat de un buget de 835 milioane, majorat in 2006 la 929 milioane de lei. Oferta Guvernului pentru 2007 se ridica la 1,1 miliarde de lei. Daca ar fi satisfacuta si cererea de fonduri a SRI pentru 2007, asta ar insemna o crestere a deficitului bugetar, cum a aratat senatorul Attila Verestoy, vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI.
Pretentiile de majorare a bugetului SRI survin, de altfel, intr-o conjunctura defavorabila pentru acest serviciu. Domnul Claudiu Saftoiu este omul Cotroceniului. In plus, in cadrul audierilor din Parlament, dansul a sustinut omniprezenta in viata de zi cu zi a cetatenilor. Acelasi domn s-a eschivat, insa, cand a venit vorba de controlul parlamentar asupra serviciilor secrete. Pe de o parte, s-a pronuntat pentru intensificarea controlului parlamentar, pe de alta parte a subliniat ca aceasta nu inseamna o impiedicare a serviciilor secrete de a-si indeplini misiunile in "beneficiul cetateanului". Care cetatean?
Am constatat deunazi, in corespondenta primita din Romania, urme ca fusese deshisa pe drum, ca pe vremea lui Ceausescu.
Si, pentru ca veni vorba de bugete si efective, mi-am amintit legea lui Parkinson; in virtutea ei, institutiile bugetare tind sa-si umfle personalul si pentru aceasta isi gasesc de lucru chiar unde nu-i cazul. Ca serviciile secrete sunt in Romania copilul preferat al presedintelui Basescu nu este un secret. Ar mai trebui adaugat ca fondurile secrete care au alimentat aceste servicii au constituit dintotdeauna, chiar in tari mai democratice ca Romania, un fel de zestre pentru guvernanti. Concluzia: cererile de majorare a bugetului serviciilor secrete trebuie discutate in Parlament si cu informarea contribuabililor. Nu fondurile sunt secrete, ci activitatile... Nu de alta dar ar fi pacat ca aceste fonduri sa serveasca la sugrumarea democratiei.
 Afisari: 958  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Aveti perfecta dreptate, dle Orascu, "cu boii inainte"!   de costy
Ex-ce-lent articol ! Dar de aceea va desfac flacaii si acum corespondenta ...   de Changeman
George Maior   de cosor ion
Asa-i, "nu trebuie pus carul inaintea boilor..."   de Nababul
A r h i v a
  Ion Bogdan LEFTER: Viata de print, viata de rege...    6 comentarii
  George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi    33 comentarii
  Gabriel ANDREESCU: Revolutia din Ungaria, 1956 (II)    3 comentarii
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.