Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bugetul pe 2007 supara sindicatele
-- Cartel "Alfa" anunta ca va relua protestele, iar Blocul National Sindical a anuntat ca respinge "politica bazata pe ajutor social de la stat"
Sindicalistii din "Cartel Alfa" anunta ca vor relua protestele, deoarece sunt nemultumiti de forma Bugetului pentru 2007, afirmand ca nu va creste nivelul de trai, in timp ce membrii Blocului National Sindical (BNS) considera inacceptabila politica bazata pe ajutor social de la stat. Vicepresedintele "Alfa", Petru Dandea, a declarat ieri ca principiile pe care este constituit bugetul de stat pe 2007 mentin actuala stare de saracie pentru pensionari si salariati. "Raportul existent intre salariul minim pe economie (390 lei) si salariul mediu brut pentru 2007 (1270 lei) ramane la valoarea minima de 30%, desi una dintre revendicarile principale formulate de miscarea sindicala din Romania a fost ameliorarea acestui raport catre tinta europeana de 60 de procente, prevazuta in Carta Sociala Europeana, document ratificat de Romania", a precizat Dandea. Daca in privinta valorii nominale a salariului minim Romania este pe penultimul loc in Europa, doar Bulgaria avand un nivel mai scazut al acestuia, atunci cand comparatia este realizata luand in considerare puterea de cumparare a salariului minim, se ajunge la plasarea tarii pe ultimul loc, bulgarii putand sa plateasca mai multe lucruri dintr-un salariu in aparenta mai mic, a explicat Dandea.
In privinta punctului de pensie, se practica aceeasi politica de pauperizare a populatiei varstnice din Romania, acesta fiind mentinut la limita minima de 30 de procente prevazuta de lege, in raport cu salariul minim. Sindicalistii sunt nemultumiti si de mentinerea situatiei ambigue in ceea ce priveste administrarea Fondului National de Asigurari pentru Risc Profesional.
Obiective europene neacoperite
La randul sau, BNS a analizat proiectul Legii Bugetului de Stat si cel al Asigurarilor Sociale pentru anul 2007 si a observat ca obiectivele europene stabilite prin Strategia de la Lisabona isi gasesc acoperire doar intr-o mica masura in proiectia bugetului valabil pentru anul viitor. "Ajutoarele sociale au devenit un drog pentru populatia Romaniei, chiar daca noi am militat mereu pentru politici active", a declarat presedintele confederatiei, Dumitru Costin. In opinia liderilor BNS, sunt necesare o serie de cerinte pentru a se respecta notiunea de transparenta in domeniul elaborarii bugetului, printre care elaborarea unui raport, anterior prezentarii bugetului, care sa permita dezbaterea prioritatilor politicii bugetare pentru anul urmator, care ar fi trebuit supus dezbaterii publice cu cel putin o luna inaintea aparitiei bugetului. Cresterea prevazuta in buget pentru impozitul pe salarii, in conditiile in care nu se au in vedere recuperari ale arieratelor existente, pare nesustenabila la un nivel prevazut de crestere de 48%, in conditiile in care salariile cresc in medie cu 12 procente, iar numarul mediu de salariati cu 1,8%, a spus presedintele BNS. Protectia muncii si imbunatatirea conditiilor de munca nu constituie un element prioritar, Romania continuand sa promoveze acelasi tip de politica preferand sa plateasca sporuri pentru conditii de munca decat sa se investeasca in imbunatatirea acestora, conform BNS. In ceea ce priveste politica salariala - la nivelul bugetului total se poate vorbi de o crestere a cheltuielilor de personal de aproximativ 25%, analiza releva continuarea practicarii aceleiasi politici defectuoase ca si in prezent. (Carmen POPESCU)
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Nicolaescu promite sanctiuni in scandalul antidiabeticelor    1 comentariu
  Jale in invatamantul bucurestean    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01789 sec.