Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Festivalul liedului romanesc
La Brasov incepe astazi Festivalul si Concursul National de Interpretare a Liedului Romanesc, fondat de soprana Mariana Nicolesco si reunind in acest an 76 de tineri participanti, majoritatea nume noi din Bucuresti si Cluj. Festivalul cuprinde doua recitaluri - cel dintai astazi, de la ora 18.00, cel de-al doilea maine, la aceeasi ora, in interpretarea sopranelor Alina Botez, Tina Munteanu, Claudia Pop, Aurelia Vrabie, a mezzosopranelor Miruna Gavrila-Sturza si Carmen Topciu, a tenorului Ion Timofti si basului Zoltan Nagy; la pian - Adela Bihari, Natalia Lazicova, Alexandru Petrovici si Ionut Ulita. Recitalurile se vor incheia cu cate un omagiu adus unor mari doamne ale liedului: Felicia Donceanu si Carmen Petra-Basacopol. Concursul de interpretare a liedului romanesc urmeaza sa se incheie duminica, 29 octombrie, cu o gala a laureatilor, gazduita, la ora 19.00, de saloanele Cercului Militar Brasov, locul de desfasurare a intregului eveniment. (I.P.)
Cu muzeul la Sosea
Maine, de la ora 15.30, Muzeul Taranului Roman (MTR) din Capitala isi aniverseaza primul secol de existenta. Prietenii MTR sunt invitati sa sufle in cele 100 de lumanari, sa guste din tortul oferit de respectabila institutie si sa impartaseasca povesti. Intalnirea face parte dintr-o serie de evenimente organizate de MTR - expozitii, inaugurarea unui sistem de ghidaj audio prin salile muzeului etc., editarea unor carti - pentru sarbatorirea centenarului trecut de la infiintarea lui de catre Alexandru Tzigara-Samurcas. (I.P.)
Covoare otomane la Berlin
Sambata, 28 octombrie, la Muzeul de Arta Islamica din Berlin va fi deschisa o expozitie de covoare otomane din Transilvania. Prezenta masiva a covoarelor anatoliene de perioada otomana in comunitatile bisericesti evanghelice din Transilvania a fost pana acum insuficient perceputa in Occident, iar expozitia de la Berlin isi propune sa creasca interesul pentru acest element de patrimoniu romanesc. Expozitia cuprinde si gigantografii, cu imagini ale siturilor transilvanene de unde provin covoarele expuse, iar cu ocazia vernisajului vor fi lansate editiile in limbile romana, germana si maghiara ale volumului "Antique Ottoman Rugs in Transylvania", editat de Stefano Ionescu. Concomitent cu deschiderea expozitiei, la Berlin are loc congresul anual al Fundatiei Volkmann cu tema "Covoare din Transilvania", la care se asteapta participarea a 150 de experti in domeniul covoarelor orientale, din Germania, Austria, Elvetia, Italia, Franta, Anglia, Turcia, SUA. Expozitia, ce va fi deschisa pana pe 7 ianuarie 2007, este realizata cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor. Organizatori sunt Muzeul de Arta Islamica din Berlin, Muzeul National Brukenthal din Sibiu si Muzeul Culturilor Europene din Berlin, in colaborare cu ICR "Titu Maiorescu" din Berlin. (L.I.)
Finantari italiene
Regiunea italiana Abruzzo va finanta mai multe proiecte in judetul Suceava, printre care si lucrari de renovare a Muzeului "Ion Irimescu" din municipiul Falticeni, aflat intr-o stare avansata de degradare, motiv pentru care nu este deschis pentru public. Regiunea italiana a anuntat ca va finanta mai multe proiecte in judetul Suceava in valoare de 100 000 de euro. Astfel, vor fi asigurate fonduri pentru lucrarile de restaurare si pentru asigurarea unor materiale in mai multe scoli din mediul rural. Cu sprijinul financiar al Comunitatii Montane Valle Roveto, din regiunea Abruzzo, la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava a fost infiintata, in cadrul Facultatii de Litere, o noua sectie cu specializarea Romana-italiana, care functioneaza din anul academic 2006-2007. (L.I.)
 Afisari: 185  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cupidon si intamplarea dragostei    
  Polirom a lansat colectia "Traditia crestina"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01731 sec.