Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Polirom a lansat colectia "Traditia crestina"
Coordonata de Ioan-Florin Florescu si Adrian Muraru, colectia "Traditia crestina", lansata in cadrul recentului Congres European de Istorie a Religiilor desfasurat la Bucuresti, isi propune recuperarea, prin traducerea in limba romana, a unei traditii scrise esentiale in construirea spatiului cultural european: cea a literaturii premoderne de auctorialitate crestina. Volumele, bilingve, insotite de studii introductive, note, tabele cronologice, bibliografii orientative si indici, doresc sa-l familiarizeze pe cititor cu aria gandirii crestine, multiform constituita atat in Rasarit, cat si in Apus. Primele doua volume il au ca autor pe Origen (sec. al III-lea) si cuprind, in premiera editoriala romaneasca, exegeza integrala a marelui teolog alexandrin la cartile "Geneza" si "Exodul" din Vechiul Testament (comentarii, omilii si adnotari/ scolii), in traducerea lui Adrian Muraru. Opera lui Origen, reputata a fi cea mai ampla din intreaga literatura antica a supravietuit doar in parte si a starnit numeroase controverse teologice.
Origen (185-254) s-a nascut in Alexandria. A profesat filologia, a audiat cursuri de filosofie in capitala Egiptului. A renuntat la cariera profana si s-a dedicat instructiei religioase si culturale a candidatilor la botez intr-o "scoala catehetica". A devenit renumit pentru eruditia sa, dar si pentru dedicarea fata de Logosul divin. A calatorit mult, vizitand comunitatile crestine din Imperiu. Hirotonit preot in afara Egiptului, a fost silit sa paraseasca Alexandria si sa se stabileasca in Cezareea Palestinei. Aici a intemeiat o alta "scoala", ce si-a propus ca scop asumarea unui crestinism activ, educat, urban. Participa la dispute teologice, unde a fost apreciat pentru agilitatea sa teologica. A murit la putin timp dupa ce, in timpul unei persecutii anticrestine, a fost inchis si torturat.
Ioan-Florin Florescu (n. 1970) este licentiat in Teologie Ortodoxa (Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi) si doctorand in Filologie biblica cu o tema despre traditia septuagintala romaneasca. Face parte din grupul de coordonatori ai proiectului traducerii Septuagintei in limba romana (Colegiul Noua Europa - Editura Polirom). In prezent, coordoneaza Agentia literara "Ioan-Florin Florescu", specializata in domeniul cartilor de religie, teologie si istorie. Adrian Muraru (n. 1973) este cadru didactic al Facultatii de Filosofie a Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi. Absolvent al Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe", Roman. Licentiat in Filosofie, Filologie classica si Filologie romaneasca al Universitatii "Al. I. Cuza". Doctor in filosofie (2004) cu o teza de filosofie antica (Libertate si liber arbitru la Origen). Doctorand al Universitatii Ioannina, Grecia, cu o tema de filosofie greaca veche (Influente platonice asupra lui Galenus).
Urmatoarele volume din colectia "Traditia crestina", aflate in pregatire, sunt "Omilii si adnotari la Levitic" de Origen si "Tratate dogmatice si apologetice" de Tertulian. (L.D.)
 Afisari: 185  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce Origen nu a fost sanctificat/canonizat?   de Gargantua
Asta va lipsea   de Nababul
A r h i v a
  Cupidon si intamplarea dragostei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01701 sec.