Ziua Logo
  Nr. 3746 de joi, 5 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Hans-Gert P�ttering: Romania se va bucura foarte rapid de avantajele Uniunii Europene
Hans-Gert P�ttering este liderul grupului PPE din Parlamentul European si, incepand cu 1 ianuarie, va deveni - pentru o perioada de doi ani si jumatate - Presedintele Parlamentului European. Este una dintre cele mai influente si interesante figuri politice din politica europeana, multi analisti considerandu-l drept personajul-cheie al succesului Popularilor Europeni din ultima perioada. Astazi se afla in Romania, pentru a primi titlul de "doctor honoris causa" din partea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si a oferit in exclusivitate un interviu ziarului nostru.
O tara democratica
Sunteti azi intr-o noua Romanie, cea a carei intrare in UE a fost definitiv confirmata pentru 1 ianuarie 2007. Pentru noi, ca romani, este vorba despre un moment extraordinar de important. Dar pentru dumneavoastra?
Pentru Romania, aceasta situatie reprezinta ceva deosebit de pozitiv dat fiind faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, va face parte din comunitatea de valori a Uniunii Europene. Si aceasta reprezinta, in aceeasi masura, si un mare castig pentru UE. Pentru mine este o mare onoare sa primesc titlul de "doctor honoris causa" din partea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si vreau sa va spun ca nu as fi acceptat niciodata acest titlu daca Romania ar fi fost o tara comunista, ci tocmai pentru ca este acum o tara democratica care impartaseste valorile noastre europene. Si de aceea, pentru mine, este o mare placere sa ma aflu la Cluj pentru a primi acesta inalta distinctie.
Reformele trebuie sa continue
Dar mai sunt voci, chiar unele influente, care spun ca Romania nu este inca pe deplin pregatita pentru aderare, ca nu ar fi gata sa intre in clubul tarilor europene. Credeti ca asa stau lucrurile sau este vorba despre criticile care s-au adus in mod obisnuit tuturor tarilor care au aderat la UE?
Comisia Europeana a facut propunerea de aderare a Romaniei de la 1 ianuarie 2007 si a adaugat ca procesul reformelor din Romania, ca si din Bulgaria, trebuie sa continue. Ar fi fost imposibil ca Romania, dupa 50 de ani de comunism, sa-si fi rezolvat toate problemele lasate mostenire de dictatura comunista, problemele create de aceasta perioada. Deci, desigur ca trebuie sa vedem ca exista perspectiva unor dezvoltari viitoare si pentru continuarea reformelor in ceea ce priveste Justitia si sistemul administratiei publice. Dar Romania a mers departe pe acest drum si va marturisesc ca am o mare admiratie pentru ceea ce a realizat poporul roman. Trebuie sa incurajam romanii sa mearga mai departe si sa continue procesul reformelor, un drum pe care, deja, l-au inceput cu atata succes.
Cu atata succes, da, dar si cu atatea sacrificii. Vreau sa stiti ca acest drum al reformelor a costat foarte multe eforturi poporul roman. Oamenii se intreaba acum, e firesc s-o faca, daca toate aceste sacrificii au meritat. Ce le puteti raspunde ca german, ca viitor presedinte al Parlamentului European si ca prieten al Romaniei?
Daca incercam sa comparam situatia din Romania de azi cu cea din perioada dictaturii comuniste, mai ales sub Ceausescu, vedem foarte clar faptul ca, desigur, romanii nu traiesc acum in paradis, asta-i adevarat, dar viata lor de acum este intr-o societate libera si democratica, bazata pe valorile statului de drept si ale economiei libere de piata. Acesta este un mare pas inainte si un imens avantaj, iar romanii pot fi fericiti ca, de la 1 ianuarie 2007, vor fi parte din Uniunea Europeana, ea insasi o constructie care se bazeaza pe respectul demnitatii fiintei umane si pe ideea de solidaritate. Romania se poate astepta la solidaritate din partea UE, exact in aceeasi masura in care UE se asteapta la solidaritate din partea Romaniei. Cred ca aceasta este o baza extrem de frumoasa pentru actiunea viitoare in interiorul Uniunii Europene, pentru o viata in pace in acest inceput de secol XXI.
Nu exista tari de mana a doua
Admiteti ca exista sau ar putea exista in UE tari de "categoria a doua" care sa fie tratate in mod diferentiat intr-o Europa definita adesea ca una cu mai multe viteze? E vorba despre tari mai putin puternice a caror voce sa nu aiba aceeasi pondere in procesul de luarea deciziilor.
Toate tarile si toate popoarele din UE au aceeasi demnitate. Avem principii democratice clare care reglementeaza procesul decizional. Nici o tara, fie ea mica sau mare, nu poate fi considerata superioara cumva celorlalte. Toate tarile, toate popoarele conteaza si doar impreuna, astfel putem fi puternici.
Este important ce spuneti pentru ca romanii se tem uneori ca nu vor fi tratati ca egali cu ceilalti, iar una dintre cauze este lipsa, in perioada urmatoare, a accesului direct pe piata muncii din unele tari ale UE. Este frustrant si le este greu sa accepte acest lucru...
Este vorba numai despre perioade de tranzitie care s-au aplicat si in cazul altor tari care au aderat in trecut la UE. Asta face parte integranta din procesul de aderare al tuturor tarilor la UE si, daca-mi permiteti sa dau un sfat romanilor, trebuie sa fie multumiti ca s-a produs aderarea la UE si sa continue pe drumul reformelor. Cu cat mai bune vor fi aceste reforme, cu atat mai scurte vor fi perioadele de tranzitie. Romania se afla acum pe calea cea buna si, foarte rapid, se va putea bucura de toate avantajele statului de membru cu drepturi depline al UE.
Viitorul Europei crestine
Credeti in viitorul unei Europe crestine?
Continentul nostru european, Uniunea Europeana, reprezinta o comunitate pluralista: avem crestini, musulmani, evrei si atei... Pentru mine, crestin, catolic, este foarte important sa reprezint cat mai multe dintre valorile noastre. Trebuie sa indraznim sa ne marturisim credinta in societate si, pe aceasta baza care implica respectul fata de credinta celorlalti, vom gasi solutii pentru problemele si provocarile cu care suntem confruntati. Sunt de parere ca in ceea ce priveste credinta noastra crestina, perceptia noastra crestina asupra demnitatii umane sunt argumentele, caile care ne ajuta sa facem fata acestor probleme si provocari.
Care credeti ca este valoarea adaugata pe care o reprezinta Romania in constructia europeana si din acest punct de vedere al valorilor crestine caci, dupa cum bine stiti, vorbim despre o tara in care Biserica ocupa un rol foarte important...
Cu cat mai multi crestini isi aduc contributia la procesul de integrare la nivel european si la intelegerea dintre popoarele europe, cu atat va fi mai bine. Principala ratiune pentru procesul de unificare a Europei este ca toti sa putem trai in pace intre noi toti. Iar pacea se bazeaza pe demnitatea fiintei umane si privesc cu mare speranta la integrarea Romaniei in UE tocmai pentru ca foarte multi romani impartasesc aceste valori.
Care va fi viitorul reprezentarii PPE in Romania deoarece, cu cateva luni in urma, atat presedintele Martens cat si dvs. ati transmis mesajul ca ar fi de dorit o unire a fortelor in acest spatiu, cu liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European. O solutie pe care, cel putin pana acum, realitatea politica din Romania nu pare s-o confirme...
Partidele membre PPE din Romania ar trebui sa coopereze intr-o maniera pozitiva pe baza bunei intelegeri. Am cerut celor trei partide, PNTCD, PD si UDMR sa inceapa o colaborare nu numai in Romania, dar si pe plan international, in cadrul PPE si in Parlamentul European. Este o provocare ce sta acum in fata celor trei partide, noi nu dorim sa ne amestecam in treburile lor interne, dar cu siguranta le-am dat acest sfat.
Pastrarea integritatii statului roman
UDMR sprijina acum un proiect de autonomie teritoriala pentru o regiune pe care o denumesc "Tinutul Secuiesc". PPE-ul sustine ideea aceasta de autonomie teritoriala?
In ceea ce priveste identitatile etnice si minoritatile, sistemul de valori al UE afirma foarte clar ca identitatile acestora trebuie garantate. In acest sens, voi saluta aparitia unei solutii care sa dea certitudinea maghiarilor din Romania ca identitatea lor poate fi pastrata. In acest sens solicit ambelor parti, minoritatea maghiara si Guvernul Romaniei, sa gaseasca o astfel de solutie astfel incat toata lumea sa poata fi multumita si sa existe o colaborare buna intre majoritate si diferitele grupuri etnice. Raspunsul in ce priveste automia teritoriala este dificil, deoarece acest termen, "autonomie teritoriala" este in mod diferit inteles in diferite tari. Din punctul de vedere al valorilor promovate de sistemul UE, minoritatile etnice trebuie sa fie prezervate in contextul natiunii din care fac parte. Modul in care aceasta identitate a grupului minoritar, pe plan cultural, trebuie sa fie realizata, difera de la o tara la alta. Ceea ce pot da este numai sfatul ca toate partile interesate sa incerce sa gaseasca o solutie care, pe de o parte, sa respecte pe deplin integritatea statului si natiunii romane, dar si, pe de alta parte, integritatea minoritatii maghiare.
Care va fi mesajul dvs. la Cluj, nu neaparat cel adresat profesorilor, ci studentilor, deoarece ei sunt cei care urmeaza sa se bucure din plin, intr-un viitor foarte apropiat, de toate avantajele integrarii in Uniunea Europeana?
Niciodata in istoria Europei, in acest caz a Romaniei, tanara generatie nu a avut atat de multe perspective si posibilitati. Ca parinte, pot adresa tinerilor recomandarea sa foloseasca toate posibilitatile care se ivesc in favoarea educatiei, baza unei vieti traite in demnitate. Educatia ofera si baza pentru puterea de a-ti determina singur viitorul. Sfatul meu ar mai fi si "invatati cat mai multe limbi straine", deoarece asta va va ajuta sa comunicati cu ceilalti tineri din UE si din intreaga lume. In plus, cunoasterea de limbi straine va fi un atu intr-o lume a globalizarii pentru succesul in plan profesional. Cred ca tinerei generatii de romani, prin intrarea tarii dvs. in UE, i se deschide realmente o perspectiva minunata.
Migratia fortei de munca nu reprezinta o problema
Nu va e teama ca va urma o migrare masiva dinspre Est a fortei de munca, foarte multi tineri care vor fi in cautare de salarii mai mari si orizonturi mai ofertante? Nu va e teama ca va urma un val de tineri romani si bulgari care vor invada piata muncii din UE?
Libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor precum si libera circulatie a fortei de munca, sunt toate aspecte ce caracterizeaza UE. Sigur ca mereu vor fi oameni care-si doresc sa lucreze in alta tara, dar asta este un lucru normal si reprezinta un rezultat al implinirii aspiratiilor acestor oameni. Dar, asa cum ne-a demonstrat realitatea, cei mai multi prefera sa traiasca si sa munceasca in tara lor, acolo unde-si au familiile, prietenii, acolo unde pot sa vorbeasca limba materna. Experienta ne-a demonstrat ca nu foarte multi doresc cu adevarat sa se duca sa munceasca in alte tari. Istoria altor tari ca Spania sau Portugalia ne arata ca, dupa intrarea acestor tari in UE, cetatenii lor care lucrau in alte tari, spre exemplu in Germania, au inceput rapid sa se intoarca acasa. Ca atare, nu sunt deloc inspaimantat de o perspectiva ca cea evocata de intrebarea dvs.
Mai exista o intrebare pe care si-o pun multi dintre romani: cei din UE sunt mult prea puternici, mult prea competitivi, poate ca economia noastra nu le va putea face fata. Ce aveti sa le raspundeti?
Sigur ca, dupa 50 de ani de comunism, procesul de reforme este dificil, dar in ultimii 15 ani Romania a facut mari progrese si asta arata ca poporul roman este perfect capabil sa se alinieze standardelor pe cere le avem in UE. Romania inseamna o natie mare, cu o cultura valoroasa si am convingerea ca romanii au toate posibilitatile de fi competitivi cu alti parteneri europeni.
Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 804  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de elrodust
A r h i v a
  Ungurul pacalit    22 comentarii
  Batalia pe comisarul european    6 comentarii
  Dunarea neagra    
  Parlamentul intervine in scandalul "Cathedral Plaza"    6 comentarii
  Aurelian Pavelescu: Ungureanu reprezinta colapsul diplomatiei    2 comentarii
  Conferinta speciala pe tema Catedralei    2 comentarii
  Matricea UE    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ileana CORNEA: Bomba sexuala masculina in tabara lui Bush (3509 afisari)
 Cat ne costa idealul reintregirii? (3103 afisari)
 Gabriel ANDREESCU: Mai bine musulman decat mort (2631 afisari)
 Ungurul pacalit (2602 afisari)
 Secretele unui lutier (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01526 sec.