Ziua Logo
  Nr. 3746 de joi, 5 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Roman rapit in Nigeria
-- Sapte persoane au fost rapite intr-o localitate situata in Delta Nigerului * Printre acestia se afla si un cetatean roman
Mai multi angajati de pe o platforma petroliera din sudul Nigeriei, printre care si un cetatean roman, au fost rapiti, marti seara, de un grup de persoane inarmate. Potrivit ministrului de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Rompres, romanul rapit este Emil Neagu, si este angajat al firmei Petroconsult Ploiesti.
El a fost luat ostatic de un grup inarmat alaturi de alti sase muncitori straini, dintre care patru britanici, un filipinez si un indonezian. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, cele sapte persoane au fost rapite din apropiere de birourile companiei petroliere Exxon Mobil Oil din localitatea Eket, situata in Delta Nigerului. La cateva ore dupa aparitia informatiilor privind rapirea romanului, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de rechemare a ambasadorului roman in Nigeria, Emil Rapcea. De asemenea, in timpul atacului soldat cu rapirea celor sapte persoane, doi nigerieni, angajati ai companiei Exxon Mobil, au fost ucisi.
Suplimentare de trupe
Pana in prezent nu se cunoaste cu exactitate cine sunt rapitorii, dar se presupune ca, cel mai probabil, este vorba despre Miscarea Separatista pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND). De altfel, aceasta grupare a anuntat, ieri, ca isi va suplimenta trupele in regiune in fata unei posibile ofensive a armatei nigeriene, amenintand companiile petroliere cu noi atacuri. "In replica la comasarea armatei nigeriene in Delta Nigerului (...), noi am decis mobilizarea unui anumit numar de combatanti in statul Akwa Ibom pentru a ajuta comunitatile locale (...) care vor fi asediate de catre armata", se arata intr-un comunicat al MEND. "Acesti combatanti vor ramane in regiune atata timp cat amenintarile la adresa comunitatilor ijaw vor continua", se mai mentioneaza in acelasi comunicat.
Amenintari
De asemenea, MEND avertizeaza din nou companiile petroliere care "au incredere in Guvernul nigerian" pentru a-si asigura securitatea complexelor petroliere. "Scopul nostru este de a distruge industria petroliera nigeriana si a celor care se opun acestui obiectiv", a amenintat miscarea separatista."Va avertizam. Nu am desfasurat nici un fel de negocieri cu Guvernul nigerian si reprezentantii sai. Companiile petroliere din Delta Nigerului opereaza pe riscul lor", mai precizeaza Miscarea Separatista pentru Emanciparea Deltei Nigerului.
Gruparea care se erijeaza in protectorul comunitatii etnice ijaw, formata din aproximativ 14 milioane de persoane, lupta impotriva statului federal nigerian pentru o mai buna diseminare a veniturilor generate de exploatarea petrolului din Delta Nigerului. MEND este responsabila de o serie de atacuri impotriva complexelor petroliere si a revendicat numeroase rapiri ale angajatilor companiilor straine in ultimele opt luni. MEND a respins insa responsabilitatea atacului desfasurat luni de catre separatisti in Delta Nigerului impotriva unei instalatii apartinand companiei anglo-olandeze Shell soldat cu moartea a 14 soldati nigerieni si rapirea a 25 de angajati. (D.E.I.)
 Afisari: 413  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Secretele unui lutier    2 comentarii
  Autoritatile romane reactioneaza la articolul din Il Tempo    6 comentarii
  Procurorul din dosarul Sahleanu retinut de DNA    4 comentarii
  83 de euro, spaga in Vama    3 comentarii
  Oprisan, grabit in instanta    
  Reguli noi pentru soferi    
  Bebelusul disparut din maternitatea Craiova a fost gasit    3 comentarii
  Noi angajari la pompieri    
  Tender vrea sa poata pleca din tara    1 comentariu
  Avocatii in greva generala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ileana CORNEA: Bomba sexuala masculina in tabara lui Bush (3509 afisari)
 Cat ne costa idealul reintregirii? (3103 afisari)
 Gabriel ANDREESCU: Mai bine musulman decat mort (2631 afisari)
 Ungurul pacalit (2602 afisari)
 Secretele unui lutier (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01828 sec.