Ziua Logo
  Nr. 3746 de joi, 5 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
83 de euro, spaga in Vama
-- O ancheta sociologica a stabilit ca, anul trecut, s-au dat 139 de spagi, cu o medie de 83 de euro fiecare * Una dintre masurile propuse pentru scaderea coruptiei, propusa de seful ANV, este eliminarea contactului direct intre vamesi si reprezentantii firmelor economice
Coruptia continua sa reprezinte o problema in sistemul vamal din Romania, anul trecut fiind platite sume neoficiale catre functionari vamali de aproximativ 11.500 de euro de catre firmele economice. Potrivit unei anchete sociologice elaborata de CURS si derulata pe parcursul lunilor august si septembrie, care a inclus 80 de functionari vamali si 121 de firme care au legaturi cu Vama, reprezentantii celor din urma au recunoscut ca, anul trecut, au dat 139 de spagi, cu o medie de 83 de euro fiecare. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Diaconu, a declarat, ieri, ca va propune o serie de masuri pentru diminuarea coruptiei din sistemul vamal in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Acesta a aratat ca, bazandu-se pe datele stiintifice din ancheta sociologica, coruptia din vama are ca principale motive salariile mici ale functionarilor vamali si necunoasterea legislatiei si a procedurilor de catre vamesi. El a adaugat, citat de Mediafax, ca salariile vamesilor sunt cuprinse intre 400 si 1200 de lei, fara sporuri.
Altfel, 77 la suta dintre vamesi considera ca au dificultati in implementarea uniforma a reglementarilor deoarece acestea sunt impovarate de instructiuni aditionale si sunt imprecise. Totodata, 66 de procente sustin ca ofiterii vamali au o autoritate destul de extinsa in interpretarea procedurilor vamale.
Tentati sa-si rotunjeasca veniturile
Din ancheta sociologica rezulta ca un procent destul de mare dintre vamesi, aproximativ 22 la suta, ar primi plati neoficiale pentru scurtarea timpului de efectuare a operatiunilor, 20 de procente ar primi pentru a compensa lipsa unui document necesar vamuirii, iar 16 la suta ar accepta mita pentru acordarea unei incadrari tarifare avantajoase, dar ilegale. Din partea reprezentantilor firmelor cu activitate legata de vama, cifrele arata ca 22 la suta dintre acestia sunt nemultumiti, iar 69 de procente sustin ca activitatea vamilor este mai buna in ultimii doi ani. Una dintre masurile propuse pentru scaderea coruptiei, propusa de seful ANV, este eliminarea contactului direct intre vamesi si reprezentantii firmelor economice si efectuarea unor verificari interne stricte. "Sute de vamesi au fost sanctionati administrativ, in timp ce pentru unii am sesizat procurorii", a adaugat Diaconu. Acesta a mai spus ca in urmatorul an se va asigura un serviciu de permanenta, pe timp de sase luni, la frontierele de sud si est.
Pe de alta parte, sociologul Marin Burcea a precizat ca marirea salariilor nu este o solutie imediata pentru diminuarea coruptiei, aceasta fiind o masura cu efect in timp, si ca vamesii vor fi tentati sa-si rotunjeasca veniturile in continuare. (B.C.G.)
 Afisari: 373  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Politisti fara rusine ...   de Pinkie
Numai atat?!   de ^spock^
doua zeci si una . . . schimba mana   de Serlan Dinus
A r h i v a
  Secretele unui lutier    2 comentarii
  Autoritatile romane reactioneaza la articolul din Il Tempo    6 comentarii
  Procurorul din dosarul Sahleanu retinut de DNA    4 comentarii
  Oprisan, grabit in instanta    
  Reguli noi pentru soferi    
  Bebelusul disparut din maternitatea Craiova a fost gasit    3 comentarii
  Roman rapit in Nigeria    
  Noi angajari la pompieri    
  Tender vrea sa poata pleca din tara    1 comentariu
  Avocatii in greva generala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ileana CORNEA: Bomba sexuala masculina in tabara lui Bush (3509 afisari)
 Cat ne costa idealul reintregirii? (3103 afisari)
 Gabriel ANDREESCU: Mai bine musulman decat mort (2631 afisari)
 Ungurul pacalit (2602 afisari)
 Secretele unui lutier (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01056 sec.