Ziua Logo
  Nr. 3746 de joi, 5 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Maxim istoric la Bursa
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a continuat ieri ascensiunea, iar indicele care urmareste tendinta generala a pietei, BET-C, a atins un maxim istoric, intr-o sedinta dominata de transferurile cu titlurile societatilor de investitii financiare, transmite Mediafax. BET-C a crescut cu 2% si a ajuns la 5.043 puncte, cel mai ridicat nivel de la infiintarea BVB, avansul fata de inceputul anului fiind de 28,96%. Indicele BET, care evidentiaza evolutia celor mai lichide titluri, a urcat cu 2%, iar indicele BET-FI cu 3%. Lichiditatea pietei a scazut cu circa 30 de milioane de lei fata de sedinta de marti, cand a totalizat 92 de milioane de lei, dar s-a mentinut la un nivel de aproape doua ori mai mare decat rulajul mediu zilnic al lunii septembrie (32 de milioane de lei). Cotatiile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), urmarite in indicele BET-FI, au urcat cu 3,09% fata de inchiderea din ziua precedenta. Tranzactiile cu titlurile SIF, in valoare de 35 de milioane de lei, au acoperit aproape 60% din lichiditatea Bursei. (G.M.)
Carta Sociala in premiera
Liderii sindicatelor salariatilor din filialele Gaz de France din Franta, Italia, Slovacia, Ungaria si Romania au semnat, ieri, prima Carta Sociala din istoria miscarii sindicale, prin care se incearca negocierea unui contract colectiv de munca la nivel de companie multinationala, a declarat Eugen Luha, presedintele Federatiei Sindicatelor Gaz-Romania, transmite Rompres. Documentul a fost adoptat dupa doua zile de dezbateri, care au avut loc in cadrul Conferintei Internationale, ce s-a desfasurat in perioada 2-4 octombrie, la Poiana Brasov, la initiativa sindicatului din Romania. Carta Sociala prevede clauze minimale in negocierea drepturilor salariatilor. "Suntem constienti ca nu putem negocia drepturi salariale ca ale colegilor nostri din Franta, spre exemplu. Dar putem cere stabilirea unui salariu minim la nivel de companie, de la care sa porneasca toate negocierile, pe toate filialele Gaz de France. Mai sunt si alte drepturi care se pot acorda in mod egal pentru toti angajatii Grupului: programul de lucru, asigurarile sociale, pensionari, disponibilizari, premieri, asigurari medicale. Prin acest document nu ne pierdem identitatea ca si organizatii sindicale si nici reprezentativitatea. Vom armoniza negocierile cu legislatia interna a fiecarei tari, cat si cu cea europeana", a mai spus Eugen Luha. (G.M.)
Energy Holding se extinde
Furnizorul de energie electrica Energy Holding a atins o cota de 20% din piata liberalizata de energie electrica din Bulgaria, prin intermediul firmei Energy Partners, la care detine 50% din actiuni, se arata intr-un comunicat al companiei. Energy Partners, prezenta de sase luni pe piata bulgara, estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de circa 30 de milioane de euro in primul an de activitate. Pe piata de energie a Bulgariei erau inregistrati, la sfarsitul lunii august a acestui an, 10 furnizori privati si 20 de consumatori eligibili. Energy Holding a infiintat si pe piata din Serbia o filiala - Energy Holding SR - si a obtinut licenta de tranzactionare a energiei electrice in aceasta tara. "Vom urmari ca si in Serbia sa ne impunem ca un furnizor de incredere", a declarat Enrique Ferrer, presedintele Energy Holding. Compania urmareste sa obtina, in viitorul apropiat, licenta de tranzactionare a energiei electrice si in Grecia. Compania este furnizor regional de energie electrica, avand in portofoliu contracte de livrare a energiei si in Macedonia, Serbia, Albania si Muntenegru. Din luna august banca elvetiana Societe Bancaire Priv´┐Że a devenit actionar majoritar la Energy Holding. (G.M.)
Examen pentru consultanti
Taxa pentru inscrierea la examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal este de 300 de lei, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Guvernul a aprobat, recent, regulamentul privind organizarea, coordonarea si autorizarea activitatii de consultanta fiscala in Romania. Potrivit documentului citat, activitatea de consultanta fiscala va putea fi desfasurata numai de persoanele sau firmele care au primit certificatul de atestare a acestei calitati, emis de Ministerul Finantelor, ca urmare a promovarii unui examen. Autorizarea, organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala va fi realizata de Camera Consultantilor Fiscali, aflata sub supravegherea Finantelor. Regulamentul a starnit nemultumirea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) care au acuzat Ministerul Finantelor ca nationalizeaza serviciile de contabilitate si consultanta fiscala. Potrivit unui alt ordin al ministrului Finantelor, prima selectie de consultanti se va organiza in zilele de 16 si 17 octombrie. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, arata, recent, ca cei selectati in urma acestui interviu vor fi autorizati de minister sa organizeze in teritoriu examene pentru obtinerea statutului de consultant pentru un numar de cel putin 1000 de persoane care sa poata constitui Camera Consultantilor Fiscali. (Andreea CALOMFIRESCU)
Previziuni Schering Romania
Reprezentanta din Romania a companiei farmaceutice germane Schering estimeaza ca va inregistra in 2006 o cifra de afaceri in crestere cu 18-20% fata de nivelul de 15 milioane de euro inregistrat anul trecut, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Catalin Radu. "Asteptam cresteri similare si in 2007, dar nu este foarte simplu, pentru ca pot avea loc schimbari ca urmare a achizitiei Schering AG de catre Bayer. Previziunea noastra in acest moment este o crestere de minimum 15% a cifrei de afaceri, din produse noi si din portofoliul existent", a afirmat Radu. Grupul Schering este prezent in Romania cu 40 de produse farmaceutice din arii terapeutice precum dermatologie, terapie hormonala de substitutie si oncologie-hematologie. Totodata, portofoliul companiei cuprinde si substante de contrast si tratamente pentru scleroza multipla. Segmentul cu cea mai mare pondere in structura cifrei de afaceri este cel de ginecologie-andrologie, care asigura vanzari de sapte milioane de euro. Potrivit companiei, Schering detine 50% din piata romaneasca a contraceptivelor orale, un singur produs de acest tip din portofoliul sau detinand 15% de vanzarile totale. Vanzarile de contraceptive orale se ridica anual la 12 milioane de euro. Schering a lansat, ieri, un produs destinat barbatilor, pentru terapia deficientei de testosteron. (C.P.)
Investitii Arctic
Compania Arctic Gaesti are programate pentru 2006 investitii in valoare de 10,3 milioane de euro, fondurile vizand extinderea gamei de produse si a capacitatii de productie de la fabrica de la Gaesti. Potrivit unui comunicat de presa, pentru acest an, compania estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 20%, la 180 de milioane de euro si a cotei de piata cu 2%, la 30,9%. Cea mai mare parte a produselor Arctic este exportat in Europa, in tari precum Franta, Spania, Polonia. Compania vizeaza extinderea pietelor de export spre Italia, Finlanda si Estonia, si de asemenea patrunderea pe piete din Orientul Mijlociu si Africa. In ceea ce priveste structura cifrei de afaceri, reprezentantii companiei estimeaza o crestere cu 4% a vanzarilor de pe piata interna, la 106 de milioane de euro. Arctic face parte din grupul Areclik, unul dintre primii trei producatori de aparatura electrocasnica din Europa. Arcelik este prezent pe pietele a peste 100 de tari la nivel global si a avut in 2005 o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro. (A.G.C.)
Dezvoltare regionala
Dezvoltarea zonelor rurale din judetul Timis, dar si din intreaga regiune a Banatului, a devenit o prioritate pentru Consiliul Judetean Timis. "In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, dar si pentru integrarea cat mai rapida a tarii noastre, este nevoie de intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea zonelor rurale. Stim ca UE se ocupa inca din 1988 cu dezvoltarea integrata a spatiului rural si ca in majoritatea tarilor UE au fost create proiecte model de implementare a acestui concept", ne-a declarat ieri, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Marius Popovici. El a subliniat ca, la nivelul CJ Timis, se doreste cooperarea cu alte regiuni din Europa prin UE si sprijinirea intalnirilor est-vest. "Sprijinirea spatiului rural in interiorul regiunii se va face prin: imbunatatirea comunicarii intre comuna si autoritate; accesarea de fonduri europene; cooperarea intre conceptele de dezvoltare regionala si cele rurale; sprijinirea dezvoltarii economice prin cresterea veniturilor prin atragere de investitori etc", a precizat Popovici. Toate acestea vor fi posibile prin realizarea unor grupe de lucru, prin perfectionare scolara, prin organizare de discutii si informari despre UE. (C.S)
 Afisari: 773  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Schering....   de doctorul
A r h i v a
  Puiul de Codlea ciupeste statul    
  Hoteluri de vanzare    2 comentarii
  Bugetul 2007 ar putea fi aprobat saptamana viitoare    
  Parteneriat Eximbank-BCR    
 Top afisari / comentarii 
 Ileana CORNEA: Bomba sexuala masculina in tabara lui Bush (3509 afisari)
 Cat ne costa idealul reintregirii? (3103 afisari)
 Gabriel ANDREESCU: Mai bine musulman decat mort (2631 afisari)
 Ungurul pacalit (2602 afisari)
 Secretele unui lutier (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01439 sec.