Ziua Logo
  Nr. 3740 de joi, 28 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Alianta DA, sparta de Europa
Foto: EPA
Drumurile liberalilor si democratilor se vor desparti in mod oficial cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. PD si PNL nu vor putea candida pe liste comune pentru Parlamentul European pentru simplul motiv ca vor intra in grupuri europene diferite. Dmeocratii in grupul popularilor europeni, iar liberalii in grupul liberalilor europeni. In acest sens, PD si PNL se vor prezenta in campania electorala pentru Parlamentul European cu mesaje diferite, adecvate grupului din care fac parte, deci vor fi-practic-adversari. Euro-observatorul PD Maria Petre recunoaste ca Alianta nu prea are de ales in aceasta situatie si trebuie sa se desparta pentru o vreme. "Nu e posibil sa candidam impreuna din punctul de vedere al grupurilor din care facem parte", ne-a spus senatorul ieri, precizand totusi ca decizia finala va fi una "strict politica, la nivel national". "Ar fi extrem de greu. Cum sa facem? Primul de pe lista merge la PPE iar celalalt la liberali? Este foarte dificil", a precizat Maria Petre. La randul sau, senatorul PNL Norica Nicolai recunoaste ca liberalii si democratii au o mare problema din acest punct de vedere. "PNL si PD fac parte din grupuri politice diferite ale Parlamentului European. Aici este marea problema. Este exclus ca PNL sa adere la oricare alt grup politic din Parlamentul European, altul decat cel liberal. In nici un caz nu ne vom duce spre democrati. Afilierea noastra este diferita. Categoric, trebuie sa discutam aceasta problema in Alianta cu democratii", a spus Nicolai.
Pe de alta parte, senatorul PD Maria Petre sustine ca PD nu este obligat de politica PPE sa candideze pe liste comune cu PNTCD si UDMR la alegerile pentru Parlamentul European, dat fiind faptul ca fac parte din aceeasi familie politica. "Nu exista nicio impunere din partea PPE. Putem sa candidam separat, dar fara sa ne atacam. Si oricum, vom sprijini aceleasi idei si valori europene in campania electorala, nu avem de ce sa ne atacam", a mai spus euroobservatorul democrat. (C.E./R.G.)
Alesii iau lectii de campanie
Romania are ca termen fix un an pentru a organiza alegerile pentru Parlamentul European, de la intrarea efectiva in UE, la 1 ianuarie. Politicienii romani cred ca legea privind alegerile pentru Parlamentul European poate fi adoptata pana la sfarsitul acestui an, in asa fel incat alegerile sa se desfasoare undeva prin primavara lui 2007. Pana la alegerile efective, partidele parlamentare mari sunt preocupate de campania electorala. PSD, PNL si PD spun ca iau lectii de la grupurile parlamentare europene din care fac parte pentru a afla cum se face o campanie electorala de acest gen. Partidele mai mici sau neafiliate la o familie europeana sunt mai putin preocupate de alegerile pentru Parlamentul European.
Sloganul pesedistilor: Uniunea PSD+UE
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean, in prezent euroobservator la PE, nu va candida pentru un post de parlamentar european pentru ca il intereseaza mai mult cariera in politica interna. Cu toate acestea, Corlatean ne-a declarat ieri ca pentru PSD alegerile pentru Parlamentul European au o miza uriasa. Pesedistii vor sa-si formeze o lista de candidati ireprosabili pentru Parlamentul European. Si aceasta pentru a ajuta grupul socialistilor europeni sa castige alegerile din interiorul Parlamentului European. Pe cale de consecinta, daca PES va castiga alegerile in PE, sansele PSD de a castiga alegerile interne din 2008 ar deveni mult mai mari. Totodata, vicepresedintele PSD spune ca si PES va avea un cuvant de spus in privinta listei de candidati ai partidului pentru Parlamentul European. In ceea ce priveste campania electorala, Corlatean ne-a spus ca euroobservatorii PSD iau deja lectii de la socialistii europeni. "Nimeni nu stie cu adevarat cum se organizeaza campania electorala. Trebuie sa impletim temele. Nu trebuie sa fie o dezbatere si un discurs pur nationale, ideea ar fi sa impletim temele nationale cu cele europene, pentru ca nimeni din tara nu este interesat de teorii despre Europa. De aceea ii intrebam pe ei.", ne-a spus viceliderul PSD. Potrivit acestuia, socialistii europeni vor da o mana de ajutor pesedistilor in campania electorala.
Astfel, principalii lideri ai grupului socialist din PE se vor afisa in campania eletorala alaturi de cei ai PSD pentru a-i cuceri pe romani.
Potrivit lui Titus Corlatean, si sloganul adoptat de PSD in campania electorala va trebui sa fie o combinatie a sloganului partidului si a unui cuvant ce tine de UE.
PD face exercitii cu PPE
Euroobservatorul PD Maria Petre spune ca democratii se antreneaza de mai multa vreme cu popularii europeni pe tema campaniei electorale care va avea loc anul viitor. "Am facut si un exercitiu cu ocazia Zilelor Europei!", a spus senatorul PD, precizand ca euroobservatorii democrati se gandesc intens la ceea ce vor trebui sa spuna in campania electorala. Intrebata ce crede ca ar vrea oamenii sa afle in campanie, astfel incat sa devina interesati de subiect, Maria Petre spune ca romanii ar putea fi atrasi cu detalii legate de avantajele pe care le au ca cetateni europeni. "E important sa afle despre ce inseamna statutul de tara europeana. O sa incepem cu partea de informare", a explicat Maria Petre, precizand ca toti euroobservatorii PD, adica cinci la numar, vor sa candideze mai departe pentru un post de parlamentar european. Si euroobservatorul democrat crede ca popularii europeni ar putea fi interesati sa vada lista cu candidati din partea PD inainte ca ea sa fie prezentata oficial romanilor. Tot senatorul PD ne-a spus ca salariul unui parlamentar european roman va fi egal cu cel pe care il avea ca parlamentar in tara, adica in jur de 1000 de euro.
PNL se gandeste cum sa mobilizeze electoratul
Si PNL vrea sa aiba consultari serioase cu grupul liberalilor europeni in privinta organizarii campaniei electorale pentru alegerea reprezentantilor la PE, avand in vedere experienta net superioara a acestora, ne-a declarat ieri euro-observatorul liberal Ovidiu Silaghi. In urma consultarilor cu reprezentanti ai ELDR, Silaghi a aratat ca problema prezentei slabe la vot cu care probabil se va confrunta Romania in cadrul alegerilor pentru PE, este intalnita chiar si in cazul statelor cu vechime in UE. Liberalul a mentionat ca strategia pe care o va folosi PNL este mobilizarea oamenilor fideli ai partidului.
In privinta listei de reprezentanti la PE pe care o va intocmi partidul din care face parte, Silaghi a precizat ca liberalii europeni pot face doar recomandari, insa decizia va apartine tot PNL.
El a precizat ca o alta tema delicata cu care liberalii se vor confrunta in campania electorala sunt mesajele cu teme europene care vor fi promovate, pe langa cele privind situatia interna. "Trebuie sa obisnuim electoratul roman cu problemele europene. Insa aceste subiecte nu sunt de actualitate si nu reprezinta un interes pentru romani", a aratat Silaghi.
Carmen EPURAN, Raluca PAPADOPOL 
 Afisari: 1619  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
...sparta...   de Viorica Ianc
Adio aliante.   de MarPo_Ro
alianta   de filatelistu
A r h i v a
  "Felix" arunca hartii in Monica Macovei    3 comentarii
  PNL ar lasa Puterea    6 comentarii
  PSD nu e la guvernare    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sambata se stabilesc hotarele Republicii Secuiesti (3761 afisari)
 A cazut capul Vrancei (2198 afisari)
 "Felix" arunca hartii in Monica Macovei (1959 afisari)
 PNL ar lasa Puterea (1691 afisari)
 Alianta DA, sparta de Europa (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01397 sec.