Ziua Logo
  Nr. 3740 de joi, 28 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Politia raspunde APADOR-CH
-- Inspectoratul General al Politiei Romane sustine ca folosirea fortei de catre politisti este "o consecinta directa si justificata a escaladarii violentelor" * De la inceputul anului si pana in prezent, au existat 95 de cazuri in care oamenii legii au folosit armamentul din dotare
Foto: Mediafax
Inspectoratul General al Politiei Romane sustine, ca raspuns la protestul asociatiei APADOR-CH, ca folosirea fortei de catre politisti este "o consecinta directa si justificata a escaladarii violentelor" comise asupra acestora, de la inceputul anului fiind inregistrate 151 de ultraje. IGP precizeaza ca in toate cazurile de folosire a armamentului din dotare, atunci cand rezulta moartea sau vatamarea unei persoane, este informat imediat procurorul competent, care trebuie sa stabileasca daca au fost respectate prevederile legale referitoare la uzul de arma. De la inceputul anului si pana in prezent, au existat 95 de cazuri in care politistii au folosit armamentul din dotare, in 89 dintre acestea focul fiind efectuat cu somatie, in plan vertical sau asupra mijloacelor de transport. "Numai in sase cazuri au fost ranite persoane si s-a inregistrat doar un singur deces, insa toate aceste situatii au fost sesizate Parchetelor competente, urmand ca acestea sa se pronunte asupra legalitatii folosirii armamentului. Din informatiile pe care le detinem, pana in prezent nu s-a inceput urmarirea penala in nici unul dintre cazuri. Reiteram faptul ca folosirea armamentului se face cu respectarea dispozitiilor articolului 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in situatiile expres si limitativ prevazute de legea romana. In prezent, IGPR a initiat un proiect de modificare si completare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, prin care se urmareste stabilirea cadrului general al modului in care se poate face uz de armamentul din dotare, in deplin acord cu tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte", precizeaza Politia Romana.
Folosirea fortei, reglementata prin lege
Inspectoratul General al Politiei arata, de asemenea, ca folosirea fortei si a mijloacelor din dotare de catre politisti este strict reglementata de lege, cu unicul scop de a descuraja, impiedica si neutraliza actiunile agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica, si care nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace. "In aceste situatii, politistii pot interveni in forta, prin folosirea mijloacelor din dotare (bastoane din cauciuc, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si paralizante, arme cu glont din cauciuc, arme de foc etc.), insa cu respectarea stricta a principiilor necesitatii, gradualitatii si proportionalitatii, dupa avertizarea prealabila asupra utilizarii unor asemenea mijloace si acordarea timpului necesar pentru incetarea actiunilor si conformarea la solicitarile legale", mai explica IGP. (B.C.G.)
 Afisari: 204  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Kovesi vrea sa stopeze exodul procurorilor    2 comentarii
  "Se trage cu tunul in cei mici si neinsemnati!"    2 comentarii
  Amenintarea UE pe Justitie    2 comentarii
  Anchetele procurorului Dabu    
  Atanasiu a pierdut in instanta    2 comentarii
  "Voci curate", evenimentul anului in mass-media    2 comentarii
  Aglomeratie in unele zone din Capitala, liber in altele    
  Oficial francofon implicat intr-un grav accident    1 comentariu
  Baut la Francofonie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sambata se stabilesc hotarele Republicii Secuiesti (3761 afisari)
 A cazut capul Vrancei (2198 afisari)
 "Felix" arunca hartii in Monica Macovei (1959 afisari)
 PNL ar lasa Puterea (1691 afisari)
 Alianta DA, sparta de Europa (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03594 sec.