Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Audieri pe banda rulanta in dosarul Atanasiu
-- Curtea de Apel Bucuresti va lua o decizie in 27 septembrie asupra cererii lui Teodor Atanasiu de anulare a decretului prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii * Membri din coducerea DGIA au dat cu subsemnatul la Parchet in dosarul telegramelor trimise de Atanasiu * Acestia au furnizat si informatii despre folosirea DGIA in scopuri politice
Sectia contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti a judecat, ieri, contestatia depusa de Teodor Atanasiu impotriva decretului prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. In contestatia depusa impotriva decretului prezidential prin care a fost suspendat, principalul argument al lui Atanasiu este acela ca acuzatiile aduse de Adriana Saftoiu si Eugen Bejinariu vizeaza�declaratii politice, iar Comisia speciala nu poate decide pe astfel de opinii care se bucura de imunitate pe toata perioada mandatului. Avocatii lui Atanasiu sustin ca decizia de suspendare din functie a clientului lor este nelegala intrucat Comisia speciala nu fusese�sesizata in mod legal si, in plus, nu si-ar fi verificat competenta. Cat despre faza procedurala a dosarului deschis pe baza plangerii purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, si a deputatului Eugen Bejinariu, Atanasiu a sustinut ca procurorii nu s-au achitat de sarcina legala de a cauta probe pentru si impotriva sa, din care sa rezulte macar indiciile existentei faptei de abuz in serviciu pentru care este cercetat de Sectia Parchetelor Militare.
Curtea de Apel Bucuresti va lua o decizie in 27 septembrie asupra cererii ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, de anulare a decretului prezidential prin care a fost suspendat din functie.
Audiat si la Parchet
In prealabil, Atanasiu s-a prezentat, luni, si la Parchetul Militar unde fusese citat ca urmare a inceperii cercetarilor in dosarul privind folosirea de catre acesta a ofiterilor DGIA in scopuri politice. Atanasiu a declarat dupa intalnirea cu procurorii ca a fost sa vada dosarul si care sunt acuzatiile. "Am vazut ca la dosar existau doar cele doua plangeri. Mai mult, Comisia Speciala de la Cotroceni trimisese dosarul fara documentele pe care eu le-am depus acolo si, ca atare, n-am facut decat sa reiterez faptul ca nu sunt vinovat. I-am spus procurorului ca o sa-i duc si documentele pe care le-am depus la Cotroceni si care lipseau din dosare si am cerut ca, din momentul in care sunt probe la dosar, sa revin in fata sa ca sa-mi formulez apararea", a precizat ministrul suspendat al Apararii.
Conducera DGIA da cu subsemnatul
De asemenea, generalul Francisc Radici, directorul Directiei Siguranta Militare din MApN, a fost audiat si el in cursul zilei de marti de catre generalul magistrat Dan Voinea in dosarul in care Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, si deputatul PSD Eugen Bejinariu il acuza pe Atanasiu de abuz in functie. Si colonelul Ion Marin Badea, ofiter in coducerea Directiei Siguranta Militara (DSM) din Ministerul Apararii Nationale, a fost audiat, ieri, de Dan Voinea, in legatura cu filajul Directiei de Informatii a Armatei asupra Palatului Cotroceni. Colonelul Badea, in momentul de fata consilier al sefului DSM, ramura interna a Directiei Generale de Informatii a Apararii, a avut o intrevedere cu procurorul militar, care l-a convocat pentru lamurirea anumitor aspecte reiesite dintr-o declaratie publica a lui Teodor Atanasiu.
Vasile Paun, cheia scandalului dintre Palate
In aceste caz, si Vasile Paun, director adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), a fost convocat la Parchet, pentru a da detalii referitoare la imprejurarile in care au fost trimise telegramele privind intentia Romaniei de a-si retrage trupele din Irak. Intr-un interviu acordat Rompres, Teodor Atanasiu a declarat ca l-a adus pe Vasile Paun in cadrul DGIA la mijlocul anului trecut. "Am considerat ca este un om care a dovedit ca stie ce inseamna o structura organizatorica moderna, un serviciu modern de informatii. Din pacate, de la inceput a fost privit cu foarte mare suspiciune. Tot timpul s-a considerat ca transmite mai departe ceea ce se intampla acolo. Ei vroiau sa tina acest serviciu de informatii sub capac, sa nu se afle nimic. N-am inteles niciodata de ce a fost privit cu atata suspiciune, fiindca era un om care mai lucrase in DGIA cu doi ani in urma, apoi trecuse in domeniul privat", a spus Atanasiu. In legatura cu persoanele care aveau suspiciuni asupra oportunitatii prezentei lui Paun in interiorul DGIA, ministrul Atanasiu i-a nominalizat pe generalii in rezerva Eugen Badalan, fost sef al SMG, si Sergiu Medar, consilier prezidential.
Despre Vasile Paun si numirea lui in functii importante in DGIA, generalul Badalan ne-a declarat intr-un interviu ca, �in momentul in care Atanasiu s-a prezentat ca ministru, a vrut neaparat sa-l puna in fruntea Directiei de Protectie si Siguranta Militara pe un acolit (n.r. - Vasile Paun), care fusese exclus din sistem dintr-o mie de motive - n-are rost sa insistam acum asupra acestor motive - si chiar sa-si puna acest sistem in propriul folos. Eu m-am opus pana la capat acestui lucru. Dar a facut tot felul de slalomuri, a apelat la tot felul de subterfugii si pana la urma l-a numit interimar sef al Directiei Protectie si Siguranta Militara. Il banuiesc pe acest tip si de o forma de paranoia, pentru ca la un moment dat a inceput sa discute in toate mediile in care avea acces despre cum va constitui el un grup de informatii, din umbra, care sa manipuleze ministrii, guverne... Acest personaj este cel care a dat dispozitie - si cine incearca sa spuna ca ea n-a existat sau ca n-a produs efecte va spun cu certitudine ca a existat si ca a produs efecte - lucratorilor din Directia de Siguranta Militara sa atraga la colaborare politicieni, oameni de afaceri, sa faca lobby pentru nu stiu ce... Deci acea dispozitie exista, a fost transmisa spre executie. S-a vrut ca acest individ adus de Atansiu sa ajunga seful Directiei Generale de Informatii a Apararii. Pentru ca tot eu m-am opus si am sustinut cu tarie ca postul sa ramana de general, s-a infiintat peste noapte, pentru el, un post civil de director general adjunct".
Telegrame cu mesajul politic al PNL
Vasile Paun este suspectat de faptul ca a avut initiativa de a transmite telegramele atasatilor militari, participand si aproband alaturi de ministrul Atanasiu, continutul celor doua telegrame. Decizia de a trimite prin cifru de stat un document ce purta mesajul politic al PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak, s-a luat la MApN, in 29 iunie. Din acel moment, lucrurile au luat o turnura nefasta pentru Atanasiu, care a fost acuzat ca se foloseste de logistica si de institutia militara pentru a transpune in practica o decizie luata de PNL. Ulterior, Teodor Atanasiu a declarat pe postul Realitatea TV ca serviciile secrete ale armatei l-ar fi informat despre legaturile Adrianei Saftoiu cu presa, fapt ce i-a adus si acuzatia ca foloseste DGIA in interes personal si de partid.
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 754  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dupa litera si spiritul Constitutiei,   de moroianu
A r h i v a
  Implozia CNSAS    27 comentarii
  Budapesta: rebeliunea continua    13 comentarii
  Marile procese    1 comentariu
  Musetescu, la Parchet in dosarul Sovata    1 comentariu
  Marie Jeanne Ion pentru prima data la Curtea de Apel    1 comentariu
  Conflict aplanat la Brasov    1 comentariu
  Atacati in benzinarie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02193 sec.