Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Marile procese
Leonard Orban (Loto: Mediafax)
Aderarea la Uniunea Europeana si apropiata prezentare a raportului de tara au determinat autoritatile de la Bucuresti sa porneasca o adevarata ofensiva in ceea ce priveste trimiterea in judecata a unor dosare care contin nume grele din societatea romaneasca. Aflati sub presiunea partenerilor de la Bruxelles si confruntandu-se cu nenumarate modificari legislative, alocari nejustificate de fonduri pentru dezvoltarea sistemului judiciar de lupta contra marii coruptii si criminalitatii organizate, precum si lipsa unor condamnari "cu ecou", oficialii romani s-au trezit ca sunt obligati sa ia masuri care sa "satisfaca". Asa au aparut pe "piata" dosare cu nume grele. Si, anticipand o "urecheala europeana" autoritatile de la Bucuresti au dat asigurari occidentului ca, in "cateva saptamani", vor aparea si primele condamnari. Secretarul de stat din Ministerul Integrarii a avansat si o cifra: zece capete vor cadea. ZIUA prezinta in continuare un inventar al marilor dosare penale, in care nume grele au fost trimise in judecata de catre marile Parchete incepand cu luna ianuarie 2006, sau se afla la un pas de a fi trimise in judecata dosare care isi asteapta rezolvarea in tribunale.
Adrian Nastase si prefectul Prisacaru scosi la "incalzire"
Doua dosare sonore, in care DNA a anuntat o cat de curanda finalizare prin emiterea de rechizitorii, sunt cele ale fostului premier Adrian Nastase si al prefectului judetului Iasi, Vasile Radu Prisacaru.
Fostul lider al PSD, actual deputat, va fi inculpat in vestitul dosar "Zambaccian", cel mai probabil sub acuzatiile de luare de mita si primire de foloase necuvenite, dupa ce, dupa cum a vazut o tara intreaga, imobilul sau din buricul Capitalei a fost perchezitionat saptamani in sir de anchetatori.
De asemenea, prefectul de Iasi, Vasile Radu Prisacaru, va raspunde in fata judecatorilor pentru acuzatiile de luare de mita, pentru conditionarea eliberarii unui titlu de proprietate pentru un teren de 16 hectare, de primirea unei suprafete de 3 hectare din respectivele 16. Cele 3 hectare situate in intravilanul Municipiului Iasi au fost evaluate la o valoare estimativa de piata de 600.000 euro. Alaturi de prefect, au mai fost retinuti si directorul Agentiei Domeniilor statului Iasi, Flavius Leonard Ionita, avocatul Toni Cristian Baltag si un om de afaceri, tot pentru mita.
Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu
Un alt dosar extrem de mediatizat a fost cel al omului de afaceri, Dinu Costache Patriciu, trimis luna aceasta in judecata de catre procurorii DIICOT, sub acuzatiile de delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital, fapte constand in aceea ca in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol ar fi organizat si coordonat operatiuni de tranzactionare a unor actiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi ale unor persoane fizice si juridice. Alaturi de alte opt persoane, in acest dosar este inculpat si directorul general al ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, pe motiv ca ar fi utilizat informatiile obtinute fraudulos de la Dinu Patriciu, in scopul tranzactionarii unor actiuni. In acest dosar, in care procurorii DIICOT au facut parada de citari la Parchet, atat Patricu, cat si Rosca Stanescu, au acuzat hartuiala anchetatorilor si au cerut insistent trimiterea dosarului la instanta de judecata.
Fostul sef al Spalarii Banilor deferit justitiei
Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor, a fost trimis in judecata d eSectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul Inaltei Curti, sub acuzatia de uzurpare de calitati oficiale, constand in aceea ca dupa revocarea sa din functie, acesta a continuat sa semneze acte oficiale, in calitate de presedintel al ONPCSB. Procurorii au apreciat ca prin faptele sale, Melinescu a avut ilegal acces la infromatii secrete si a produs un pericol pentru securitatea statului.
Ovidiu Tender si Marian Iancu
Doi grei ai afacerilor cu produse petroliere au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT in luna august a.c. Ovidiu Tender, patronul SC Tender SA, Marian Alexandru Iancu, patronul VGB Oil SA si alte persoane au fost inculpate pentru o suita de infractiuni economice derulate in jurul SC CAROM SA Onesti, infractiuni care ar fi produs societatii din urma prejudicii de peste 1434 miliarde lei vechi. Inculpatii au fost acuzati de inselaciune si instigare la abuz in serviciu, precum si de constituirea unui grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare disimulate prin contracte comerciale nelegale, cu consecinta prejudicieri grave a SC CAROM SA Onesti.
Sfiosul DNA a spart gheata cu deputatul Ion Dumitru
Pornit cu stangul, de la sosirea lui Daniel Marius Morar la carma sa, Departamentul National Anticoruptie a dat in ultimile luni semne de revigorare si a reusit sa finalizeze mai multe rechizitorii, in vreme ce altele (in care este acuzat si fostul premier Adrian Nastase) isi asteapta randul. Primul peste gras trimis in judecata de DNA in primavara acestui an a fost deputatul PSD, Ion Dumitru, membru al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, fost director general al Regiei Nationale a Padurilor. Ion Dumitru si sapte membri ai unor comisii de licitatii de la Romsilva au fost trimisi in judecata la Inalta Curte pentru prejudicii de peste 100 de miliarde lei vechi produse de deputat si camarila sa prin perfectarea frauduloasa a opt contracte de achizitie publica in perioada august - decembrie 2004. Printre "achizitiile" umflate la pret cu nesimtire, au ramas de pomina cele cateva sute de cravate, cumparate la un pret de 2,1 milioane lei vechi, bucata.
Judecatoarea Huza, de la CSM
O alta trimitere in judecata de rasunet, cu care DNA a deschis anul, a fost judecatoarea Maria Huza, fosta membra a CSM si presedinte al Tribunalului Bucuresti, pentru fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii. Huza a fost inculpata pentru faptul ca in 2001, folosindu-se de calitatea de sefa a Tribunalului Bucuresti, a obtinut de la Primaria Bucuresti, cu o dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti, un apartament de 100 m.p. in Centrul Civic din Capitala. Locuinta a fost dobandita peste noapte (adica peste rand) si cu ajutorul unei declaratii notariale mestesugite, in care distinsa doamna a pretins ca n-a mai detinut niciodata vreo locuinta in Bucuresti. Declaratia trebuia sa sune in sensul ca n-a detinut niciodata vreo locuinta proprietate personala in Romania, insa acest "amanunt" a creat conditiile acordarii locuintei. Procurorii DNA au retinut ca si fiica lui Huza, Diana Micaela Huza, a obtinut un apartament in Bucuresti in conditii similare.
Jale mare la SRI Prahova
La 10 februarie 2006, DNA i-a trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe fostii sefi ai SRI Prahova: coloneii Corneliu Paltanea si Daniel Bucur, alaturi de fostul director general al Rafinariei Astra Romana Ploiesti. Acuzatiile: luare de mita, delapidare, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si altele. Faptele: ofiterii au oferit protectie informationala in perioada 1993 - 2001 unor grupuri infractionale care faceau comert cu produse petroliere, astfel incat infractorii sa nu aiba probleme cu legea. In contrapartida, fostii SRI-sti s-au capatuit cu sute de mii de dolari, vile si alte avantaje.
Ex-secretarul de stat de la Revolutionari
Era doar o chestiune de timp pana ca anchetatorii DNA sa ajunga si la fostul secretar de stat, Emilian Vasile Cutean, de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Deputatul Cutean a fost acuzat de abuz in serviciu, deoarece inainte de a parasi inaltul post guvernamental, si-a semnat niste acte, cu complicitatea fostei contabile de la SSPR, Mihaela Daniela Sbarcea, astfel incat circa 3 miliarde lei vechi sa ajunga din visteria secretariatului de stat, in contul Asociatiei Club 22 CC - o asociatie de revolutioni pastorita deloc intamplator de acelasi Emilian Cutean. Plata s-a facut fara nici o justificare legala, iar mare parte din suma a fost virata imediat de Cutean din contul asociatiei, intr-un cont bancar personal.
"Spaga" lui Serban Mihailescu
Luna mai 2006 a debutat cu trimiterea in judecata a celebrului Petru Serban Mihailescu, zis "Micky Spaga", fost ministru-secretar general al Guvernului, pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitilor. Inculparea s-a facut in urma auto-denuntului formulat de Fanel Pavalache, fostul consilier al lui "Micky Spaga", care a marturisit procurorilor ca i-a dat fostului sau sef un numar de noua arme de vanatoare, in valoare de 260 de milioane de lei, in schimbul mentinerii acestuia in functia de consilier guvernamental. Dosarul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie.
Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan
A urmat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, trimis in judecata de DNA in luna iunie, sub acuzatiile de abuz in serviciu, fals si uz de fals, precum si de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Alaturi de Oprisan, au fost deferiti Judecatoriei Focsani si vicepresedintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu, precum si patru directori din cadrul CJ Vrancea. S-a retinut ca prin faptele sale de atribuire a unor lucrari de constructii unor firme de casa, neeligibile, Marian Oprisan si complicii sai au produs prejudicii de peste 2,2 milioane euro Ministerului Transporturilor, bugetului Guvernului si CJ Vrancea.
Fostul vicepremier Gheorghe Copos si gheseftul de la Loteria Romana
Un nume cu adevarat sonor trimis in judecata de DNA, la inceputul acestei veri, a fost ex-vicepremierul Gheorghe Copos, patronul firmelor ANA, inculpat pentru evaziune fiscala alaturi de Nicolae Cristea, fost director si presedinte al CN Loteria Romana si alte cateva persoane-complice. Din probele administrate a reiesit ca in perioada iulie - decembrie 2004, Gheorghe Copos in calitate de patron al SC Ana Electronic SA si cu sprijinul acolitilor de la CN Loteria Romana, s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale, producand bugetului de stat un prejudiciu de peste un milion de euro. Evaziunea fiscala s-a produs pe fondul unei tranzactii de anvergura, in care 38 de spatii comerciale ale firmei lui Copos au fost vandute Loteriei Romane pentru imensa suma de 211 miliarde lei vechi, prin intermediul unor interpusi, in scopul eludarii impozitului cuvenit catre stat. Metoda interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare il poate costa pe Copos ani grei de puscarie. Dosarul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Deputatul Mihail Sireteanu si afacerile de la MFA Mizil
Un alt deputat din Parlamentul Romaniei, trimis in judecata de DNA, este Mihail Sireteanu, membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor, acuzat comiterea unei infractiuni la Legea 78/2000, alaturi de Constantin Cazacu, director al fabricii de armamanet MFA Mizil. Procurorii sustin ca in perioada 2003 - 2004, cei doi inculpati au folosit societati comerciale-capusa care sa desfasoare activitati comerciale privilegiate cu MFA Mizil. Anchetatorii acuza faptul ca in schimbul a 5,5 miliarde lei platite de fabrica celor doua firme-capusa, acestea din urma nu ar fi prestat nici o activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.
Mita primarului Guta
Mircea Gutau, primar al Municipiului Ramnicu-Valcea si Nicolae Dinu, viceprimar al aceluiasi oras, au fost trimisi in judecata de DNA pentru infractiunile de luare mita si, respectiv, complicitate la luare de mita. S-a retinut ca in perioada aprilie - iulie 2006, primarul Gutau a pretins de la un denuntator suma totala de 50.000 euro, iar viceprimarul Dicu ar fi primit efectiv de la denuntator suma de 25.000 euro, in scopul eliberarii unui certificat de urbanism. Cauza se afla pe rolul Tribunalului Valcea.
Zaher Iskandarani
Procurorii Parchetului Inaltei Curti l-au trimis in judecata, in luna iunie 2006, pe vestitul Zaher Iskandarani, alaturi de alte persoane, sub acuzatiile de operatiuni vamale ilicite, contrabanda cu tigari si altele. In acest dosar, anchetatorii au descoperit o reatea de mare anvergura de contrafacere de tigarete si punere ilegala pe piata. Ministerul Finantelor s-a constituit parte civila in proces cu peste 3000 miliarde lei vechi. (Razvan SAVALIUC)
Ratificare, pe ultima suta de metri
Parlamentul Comunitatii germanofone din Belgia a dezbatut, ieri, spre a supune la vot, proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, transmite Rompres. Documentul a fost deja ratificat in Belgia la nivel federal, precum si de parlamentele locale din Valonia si regiunea Bruxelles. Ministerul Integrarii Europene a anuntat, totodata, ca Tratatul va ajunge in atentia Senatului francez la inceputul lunii octombrie, in conditiile in care documentul a fost deja ratificat, cu unanimitate de voturi, in Adunarea Nationala a Frantei. Pana in prezent, Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost ratificat de 21 din cele 25 de state membre ale forului comunitar, in celelalte patru - Franta, Germania, Danemarca si Belgia - procesul de ratificare fiind in curs de derulare, potrivit Rompres. (D.E.)
Leonard Orban: Zece condamnari pentru coruptie
Secretarul de stat Leonard Orban a declarat pentru un ziar austriac ca in urmatoarele saptamani vor fi condamnati in procese de coruptie zece politicieni de varf din Romania. Rapoartele de tara privind progresele de aderare ale Romaniei si Bulgariei urmeaza sa fie prezentate la data stabilita, 26 septembrie - adica saptamana viitoare - a informat ieri Kristina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Extindere Olli Rehn.
Vor cadea zece capete
Secretarul de stat din Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban a afirmat ca in Romania sunt asteptate in urmatoarele saptamani zece sentinte in care vor fi condamnati oameni politici la cel mai inalt nivel pentru acte de coruptie. Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, Leonard Orban raspunde la intrebarea "Ce mai este de facut in domeniul combaterii coruptiei?" astfel: "UE ne-a solicitat ca eforturile noastre sa fie conjugate in mod sustenabil. Nu avem nevoie doar de acuzatii, ci si de hotarari judecatoresti. In urmatoarele saptamani se asteapta sentinte in domeniul coruptiei la cel mai inalt nivel. In cel putin 10 cazuri. Si ma refer aici la fosti membri ai Parlamentului si ai Guvernului". Interviul cu Leonard Orban a fost publicat de Der Standard in editia din 13 septembrie sub titlul "Romania: dupa aderarea la UE mai raman multe de facut" si cu un scurt comentariu "Negociatorul sef al Romaniei asteapta aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Accepta ca este necesar ca tara sa sa fie in continuare monitorizata".
Referitor la asteptarile MIE fata de raportul de monitorizare al Comisiei Europene care va fi publicat pe 26 septembrie Leonard Orban afirma ca "Asteptam un raport pozitiv. Am facut progrese mari in domenii cheie ale pregatirii pentru aderare. Dorim sa vedem recomandari clare in ceea ce priveste data aderarii". In legatura cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana secretarul de stat MIE a declarat scurt ca aceasta este "1 ianuarie 2007".
Clauzele de salvgardare
Der Standard l-a intrebat pe Leonard Orban daca se asteapta la clauze de salvgardare, iar oficialul roman a raspuns: "Exista propuneri in acest sens si pare probabil. Conform informatiilor noastre, o decizie finala nu va fi luata pana la sfarsitul anului, inclusiv in ceea ce priveste accesul la fondurile europene.
Cel mai probabil este ca aceasta decizie sa fie luata in prima parte a anului viitor in baza unui nou raport de monitorizare al Comisiei".
In legatura cu restrangerea accesului Romaniei la fondurile comunitare si eventualitatea ca tara noastra sa fie un membru de rangul al doilea al Uniunii Europene oficialul MIE a afirmat: "In ceea ce priveste fondurile, nu. Deoarece se cunoaste cat de stricte sunt regulile. si pentru alte state membre exista restrictii. Dar daca este vorba de sistemul juridic, si anume nerecunoasterea hotararilor instantelor romane in alte state membre, atunci ne-am simti tratati ca stat membru de clasa a doua. Dar sper sa nu fie cazul. Aceasta ar submina sistemul juridic". Referitor la combaterea coruptiei in Romania Leonard Orban a afirmat pentru cotidianul austriac "Exista intotdeauna loc pentru mai multe eforturi. Noi am facut multe in acest sens. Este nevoie sa continuam pe aceasta cale. De aceea am si acceptat procesul de monitorizare post-aderare".
Procesul de reforma in domeniul justitiei a fost apreciat astfel de oficialul roman: "Noi consideram ca este necesara continuarea acestui proces. In sistemul judiciar imbunatatim eficienta si transparenta. Mai raman multe de facut in anii urmatori".
Intrebat care sunt cauzele scaderii entuziasmului romanilor fata de aderarea la Uniunea Europeana, Orban a raspuns: "Exista un motiv clar: Oamenii se tem de o crestere a preturilor, mai ales in sectorul energiei. Exista o frica in randurile populatiei si anume ca dupa aderare va avea loc o crestere a preturilor". (D.E.)
 Afisari: 1552  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
credeti?   de cosor ion
A r h i v a
  Implozia CNSAS    27 comentarii
  Budapesta: rebeliunea continua    13 comentarii
  Audieri pe banda rulanta in dosarul Atanasiu    1 comentariu
  Musetescu, la Parchet in dosarul Sovata    1 comentariu
  Marie Jeanne Ion pentru prima data la Curtea de Apel    1 comentariu
  Conflict aplanat la Brasov    1 comentariu
  Atacati in benzinarie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02368 sec.