Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Papa vrea pace cu Islamul
Suveranul Pontif si-a exprimat ieri sentimentele de "profund respect fata de marile religii, in special fata de musulmani, cu care noi, crestinii, avem in comun credinta intr-un singur Dumnezeu si colaboram pentru apararea drepturilor umane, a pacii si a libertatii". Astfel, cu ocazia primei audiente generale acordate, la Vatican, dupa protestele din lumea islamica, Papa Benedict al XVI-lea a clarificat unele aspecte ale generatoarei de polemici <<lectio magistralis>> rostita la universitatea din Regensburg. "Cuvintele mele au fost intelese gresit. Intentia mea era de a invita la un dialog intre religii", a precizat Suveranul Pontif. Revenind asupra afirmatiilor care au produs indignare in lumea musulmana, Joseph Ratzinger si-a exprimat "respectul pentru marile religii, mai ales pentru credinciosii musulmani care cred intr-un singur Dumnezeu". Am dorit sa reliefez faptul ca <<ratiunea nu este violenta>>, a adaugat Papa, mentionand ca intentia sa era evidentierea raportului dintre ratiune si credinta, iar �pentru a introduce actualitatea subiectului am citat cuvintele imparatului bizantin din secolul XIV". "Fraza citata de mine � a afirmat Papa - a putut fi cu usurinta gresit inteleasa". De asemenea, Suveranul Pontif a explicat ca aprecierile negative ale imparatului "nu exprima gandirea mea, iar continutul lor polemic nu exprima pozitia mea personala". "Vroiam sa reliefez faptul ca religia nu este violenta, ratiunea si credinta fiind inseparabile", a conchis Papa.
In timp ce Suveranul Pontif incearca sa clarifice gravele "neintelegeri", Procuratura Republicii Italiene a deschis un dosar impotriva autorilor amenintarilor lansate pe diverse site-uri islamice si care au vizat atat figura Pontifului, cat si Cetatea Sfanta. In paralel, Vaticanul intentioneaza sa convoace, cel mai tarziu saptamana viitoare, o reuniune a ambasadorilor tarilor majoritar musulmane, dupa ce, la inceputul saptamanii, Sfantul Scaun a lansat o ofensiva diplomatica prin intermediul nuntiilor apostolice, pentru a explica afirmatiile Papei in statele musulmane.
Pe de alta parte, turcul Ali Agca, cel care a incercat, in 1981, sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, a trimis, din inchisoarea in care se afla in prezent, o scrisoare ziarului italian La Repubblica in care isi exprima ingrijorarea pentru securitatea Papei Benedict al XVI-lea, avand in vedere vizita pe care acesta urmeaza sa o faca in Turcia. "Viata va este in pericol. Nu ar trebui sa veniti sub nici o forma in Turcia", l-a sfatuit Ali Agca pe Papa.
Claudia STANILA, Vatican 
 Afisari: 424  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Papa viseaza cai vechi pe pereti   de PANTAGRUEL
Dumnezeu sa-l mai inteleaga pe papa! Ce vrea de fapt?   de alexandru15
Caderea Constatinopolului....Caderea europei...Caderea vestului   de alamar
zburlitule   de nastratin123
Gura Papei adevar a grait   de BALAMOHAN RAJARATNAM
Papa zice ca makane !   de folclorist
E bine! Dar islamul vrea pace?   de Ciufulici
A r h i v a
  Israelul si SUA    22 comentarii
  Basescu garanteaza pentru nevinovatia in scandalul CIA    
  Barroso si Solana, asteptati la judecata PE    
  Tiraspolul trece la fapte    
  Din Exil pentru Romania    
  Puci pasnic in Thailanda    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01868 sec.