Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romanii, saracii fericiti!
Romanii sunt optimisti, fericiti si se declara multumiti de viata lor din prezent chiar daca sunt saraci si au mari dificultati in a-si asigura necesarul de zi cu zi. Potrivit unui studiu privind calitatea vietii, realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, aproape jumatate dintre romani nu reusesc sa-si acopere cheltuielile cu veniturile pe care le au si aproximativ 75% nu-si permit un concediu anual, dar, cu toate acestea, sunt printre cei mai optimisti cetateni europeni. Studiul "Calitatea vietii in Europa" a fost realizat, in 2003, in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, precum si in Bulgaria, Romania si Turcia, datele din cele doua state in curs de aderare fiind actualizate in 2005. Jorma Karppinen, , O prima concluzie a studiului este ca romanii sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul si inregistreaza niveluri ridicate de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, desi conditiile materiale de care beneficiaza sunt modeste, iar calitatea locuintelor este scazuta. Astfel, studiul releva faptul ca trei din patru romani nu isi pot permite nici macar o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii a acumulat restante la plata facturilor de peste un an de zile. In plus, peste jumatate dintre cei care au declarat ca reusesc sa-si acopere cheltuielile din venituri (53%), isi asigura hrana practicand "agricultura de subzistenta", dupa cum a explicat Karppinen. Romanii au mai semnalat probleme legate de calitatea mediului, 19% dintre cei chestionati reclamand poluarea sonora. "In ciuda faptului ca nu traiesc in mediu sanatos, sunt mai multumiti decat bulgarii a declarat Jorma Karppinen directorul Fundatiei.
Comparativ cu tarile europene, Romania inregistreaza un nivel foarte mare de proprietari (83%), doar 5% dintre acestea fiind in sectorul de locuinte inchiriate, iar in 34% dintre acestea, locuiesc mai multe generatii, autorii explicand ca achizitionarea unei locuinte este aproape imposibila pentru tineri.
In ceea ce priveste locul de munca, "satisfactia fata de locul de munca in Romania este mai ridicata decat in cele zece noi state membre sau in primele 15 state din Uniunea Europeana", a precizat Karppinen. Acest lucru ar putea fi explicat, potrivit lui Karppinen, prin faptul ca obtinerea unui loc de munca in Romania este destul de dificila, astfel ca romanii se pot declara satisfacuti doar pentru ca au unde sa munceasca.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 307  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Da ,sunt foatre fericiti !   de lyly
Fericirea   de barbarossa
Paranoilor :   de Michael Theil - Lazarescu
saraci cu duhul poate   de Petrica si lupul
Ce deosebire !   de Aladin
Ei asta-i!   de alexandru15
Sus paharul fiecare !!!!!   de Olga Khan
A r h i v a
  Amanarea Codului rutier pasuieste hingherii    1 comentariu
  Reforma sanatatii    2 comentarii
  Tarife neschimbate in 2007    
  Sprijin pentru crescatorii de vaci    
  RATB de Francofonie    
  La capitolul "eu l-am facut, eu il omor" stam bine    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01821 sec.