Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Bugetul 2007 sub presiune
Ordonatorii principali de credite au solicitat bugete pentru 2007 cu 8,18% din PIB peste limitele propuse de Ministerul Finantelor Publice si acceptate de Guvern, sume care aprobate ar duce deficitul bugetar de anul viitor la 10,1% din PIB, potrivit unei note analizate ieri de Executiv, transmite Mediafax. In termeni nominali, totalul cheltuielilor la bugetul general consolidat pe baza propunerilor se ridica la 143 de miliarde de lei, respectiv 37,6% din PIB, in conditiile in care nu sunt incluse bugetele locale. Propunerea Finantelor indica un nivel de cheltuieli la bugetul general consolidat, in care sunt incluse si bugetele locale, de 138,5 miliarde de lei, respectiv 36,4% din PIB. Bugetul pentru anul viitor este construit pe baza unui PIB de 380,4 miliarde de lei si pe un deficit de 2% din PIB. Din cei 51 de ordonatori principali de credit, doar 22 au transmis bugetele cu incadrare in limite, restul de 32 depasind valorile propuse de MFP. Totodata, prin propunerile inaintate nici un ordonator principal de credite nu s-a incadrat in limita de cheltuieli de personal stabilita pentru incadrarea in 5,5% din PIB. (C.S.)
Avioane Craiova de vanzare
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va vinde, prin negociere directa, un pachet reprezentand 80,93% din capitalul social al Avioane Craiova, potentialii investitori urmand sa depuna oferte pana la 30 octombrie, dosarul de prezentare fiind pus la dispozitia investitorilor incepand de ieri. Pentru a putea participa la negocieri, potentialul investitor trebuie sa fi realizat in 2005 o cifra de afaceri de cel putin 10 milioane euro si sa aiba o experienta de minimum cinci ani in industria de constructii si reparatii de aeronave si nave. De asemenea, firmele vor prezenta un plan de afaceri pe o perioada de pana la cinci ani, prin care ofertantul isi asuma un program de investitii pentru modernizare si dezvoltare de minimum 5,015 milioane euro, din care 1,675 milioane euro vor trebui investiti in primul an de la preluarea pachetului de actiuni. Investitorul isi va asuma investitii de mediu in valoare de cel putin 30.000 euro. Potentialii investitori vor majora capitalul social al companiei cu valoarea investitiilor asumate si realizate, se specifica in anuntul de privatizare. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, la sfarsitul lunii iulie, ca firma americana Bell Helicopter si-a manifestat interesul pentru preluarea uneia dintre uzinele romanesti de avioane - IAR Ghimbav, Romaero Baneasa sau Avioane Craiova. (G.M.)
Sef nou la BCR Asigurari
Viitorul presedinte - director general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, care va prelua conducerea companiei la 1 octombrie, are ca obiectiv majorarea cotei de piata a firmei de la nivelul actual de 7% la 15%, a anuntat recent asiguratorul. "BCR Asigurari este pe locul 5 in topul societatilor de profil si, impreuna cu echipa, mi-am fixat ca o prima tinta atingerea, cat mai rapid, a unei cote de piata de 15%", a declarat Tecau intr-un comunicat. Compania de asigurari din cadrul grupului Banca Comerciala Romana (BCR) are ca obiectiv pe termen mediu intrarea in topul primelor trei firme de profil, a afirmat, la randul lui, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. Actionarii BCR Asigurari l-au numit marti in functia de presedinte-director general al companiei, cu incepere de la 1 octombrie, pe fostul secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Mihail Tecau. BCR Asigurari a inregistrat, in primul semestru, venituri din prime in valoare de 178,8 milioane de lei (50,5 milioane de euro), in urcare cu 26,5% fata de rezultatul consemnat in intervalul ianuarie-iunie 2005. (A.G.C.)
Biocarburanti cu facilitati
Companiile petroliere Petrom, Rompetrol si Lukoil au propus Ministerului Economiei si Comertului (MEC), la o intalnire cu ministrul Codrut Seres, introducerea unor facilitati fiscale pentru productia de biocarburanti, aratandu-si disponibilitatea de a investi in capacitati de rafinare in acest sens, potrivit MEC. Printre propuneri se numara introducerea treptata in consum a biocarburantilor, in conformitate cu un calendar de crestere a productiei interne, facilitati fiscale pentru producatorii de biocarburanti, permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventional. Un grup de lucru, format din specialisti ai MEC si ai celor trei companii, va elabora, in perioada urmatoare, propuneri concrete pentru aplicarea mai eficienta a directivelor europene care promoveaza producerea si consumul de biocarburanti. Unul dintre angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana este promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie in vederea reducerii emisiilor poluante. In acest sens, Romania a adoptat, in 2005, directiva Parlamentului European privind promovarea consumului de biocombustibili. Conform acesteia, in 2007, Romania trebuie sa inregistreze o cota de consum de biocarburanti de 2% din totalul combustibililor consumati la nivel national, iar cota va creste gradual pana la 5,75% pentru anul 2010. (G.M.)
Carduri Cetelem
Societatea de credite de consum Cetelem IFN a intrat pe piata cardurilor de credit dupa ce a lansat un card destinat clientilor care au incheiat anterior un contract de credit de consum. Potrivit unui comunicat al companiei, cardul de credit MasterCard este in lei si poate fi utilizat si in strainatate, in magazine si la ATM. Dobanda creditului este de 25% pe an, cu o perioada de gratie de pana la 45 de zile. Comisionul pentru tranzactii la comercianti este de 0%. Cetelem Romania (fosta Credisson International SRL), este specializata in intermedierea si acordarea de credite de consum si activeaza in retelele de distributie a produselor electronice si electrocasnice, IT, mobila si amenajari interioare. Cetelem este divizie a grupului financiar francez BNP Paribas. Pentru acest an, Cetelem Romania si-a propus acordarea unui volum de credite de circa 140 de milioane de euro, intrarea pe segmentul imprumuturilor auto si lansarea de carduri de credit. (A.G.C.)
Concept Store Orange
Orange a inaugurat, ieri, noul concept store din Piata Victoriei, un spatiu multifunctional pentru care operatorul de telefonie mobila a investit peste un milion de dolari. Pentru clientii business exista zone speciale dedicate serviciilor de transfer de date si e-mail mobil, iar pentru curiosi este disponibila o zona de testare a ultimelor noutati. Pasionatii de jocuri au rezervata o zona unde se pot juca pe telefonul mobil, iar melomanii pot sa descarce ultimele hituri de pe Internet direct pe telefonul mobil. In noul concept store al Orange se vor organiza saptamanal si concerte live. Potrivit companiei, Orange Romania este lider de piata cu 7,2 milioane de clienti la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului 2006. La sfarsitul anului 2005, Orange Romania a avut o cifra de afaceri de 870 de milioane de euro si 6,8 milioane clienti. (A.G.C.)
 Afisari: 232  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Tranzactia BCR in prelungiri constitutionale    1 comentariu
  Tarom se privatizeaza "cand va fi cazul"    
  Fondul Proprietatea pe Bursa in mai 2007    
  Interes pentru vinurile romanesti la Moscova    
  Trecerea iernii ne costa 1,2 miliarde de euro    
  Demonstratie de hacking la Bucuresti    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03191 sec.