Ziua Logo
  Nr. 3714 de marti, 29 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Stanoiu pierde sprijinul PSD
Senatorul PSD Rodica Stanoiu ar putea pierde sprijinul conducerii partidului pentru functia de presedinte al comisiei de cercetare a abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senat, au declarat, ieri, surse din PSD. Conducerea PSD va stabili, pana joi, impreuna cu liderii grupurilor parlamentare din Senat si din Camera Deputatilor, parlamentarii social-democrati care vor fi propusi pentru functiile de conducere din cele doua Camere, potrivit algoritmului politic si negocierilor ce se vor derula cu celelalte partide. Surse din PSD au declarat ca unii dintre actualii presedinti social-democrati de comisii ar putea pierde sprijinul conducerii formatiunii pentru un nou mandat, unul dintre numele avansate in acest sens fiind cel al Rodicai Stanoiu. De asemenea, conducerea PSD a stabilit ca grupurile partidului din cele doua Camere nu vor avea autonomie totala in ceea ce priveste propunerile pentru posturile de conducere din comisiile Parlamentului, au mai precizat sursele citate. Procedura a fost stabilita de conducerea partidului in cadrul reuniunii PSD de la Vatra Dornei. PSD detine in prezent, in urma negocierilor politice conform algoritmului de reprezentare parlamentara, presedintia a patru din cele 15 comisii ale Senatului si a sase comisii din cele 17 ale Camerei Deputatilor. (Mediafax)
Sesiune extraordinara
Senatul se intruneste astazi in sesiune extraordinara. Senatorii au fost nevoiti sa-si intrerupa vacanta pentru a discuta proiectele de lege care constituie prioritate de integrare. Printre textele care vor fi analizate de senatori, pana joi, cand sesiunea extraordinara se va incheia, se numara proiectul de lege privind societatile comerciale si proiectul de lege privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi. Pe ordinea de zi a sedintelor extraordinare vor fi si alte 15 proiecte de lege, care au termen de aprobare tacita pana in 4 septembrie 2006. Luni, 4 septembrie, va incepe sesiunea ordinara a Senatului. (V.D.)
Prima pentru primari
Democratii propun ca primarii sa fie alesi prin vot uninominal, iar consilierii locali si judeteni prin vot preferential de liste. Pe de alta parte, liderul democrat Emil Boc a anuntat luni, dupa sedinta Biroului Permanent Central al PD, ca formatiunea pe care o reprezinta va avansa, ca principiu, posibilitatea introducerii unei prime electorale pentru partidul din care provine primarul ales, pentru a putea crea mai usor o majoritate in consilii. Boc a explicat ca experienta ultimilor ani a aratat ca, de multe ori, primarii au reclamat ca nu si-au putut realiza proiectele deoarece nu au fost sustinuti de consiliu. Conducerea PD a luat in discutie modificarile la legea alegerilor locale in contextul in care se vor relua in curand discutiile in comisia parlamentara electorala. Potrivit lui Emil Boc, formula tehnica privind alegerile locale va fi analizata in cadrul Aliantei, luandu-se in calcul si o analiza comparativa a modelelor existente la nivel european. (V.D.)
Zilele aromanilor
Comunitatea Aromana din Romania a organizat, la Constanta, in perioada 25-27 august, Zilele Culturii Aromane, festival sustinut in mai multe puncte culturale de interes din municipiul dobrogean. Altfel, Muzeul de Arta a gazduit o expozitie de arta plastica, la Biblioteca Judeteana a avut loc lansarea cartii "Istoria Aromanilor", scrisa de cercetatorul austriac Thede Kahl, precum si simpozionul "Frumusetea la aromani". La Teatrul Fantasio a rulat spectacolul "O noapte furtunoasa", interpretat in aromana de actorii Teatrului National din Bucuresti, iar la Teatrul "Oleg Danovski" a avut loc o prezentare de moda aromana si un spectacol de teatru si poezie. La evenimente au participat aromani din Albania, Macedonia si Grecia, precum si din Franta sau Austria, informeaza organizatorii manifestarii. Zilele Culturii Aromane s-au incheiat cu o serbare campeneasca in comuna tulceana Stejarul (Eschibaba). (D.I.)
Merkel, in audienta la Papa
Papa Benedict al XVI-lea a primit-o, ieri, intr-o audienta privata de 40 de minute, la resedinta sa de vara de la Castel Gandolfo, pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, informeaza Rompres. "Am avut o discutie privind politica globala, in special despre situatia din Orientul Mijlociu si actiunile comunitatii internationale pe tema Iranului", a declarat Merkel, la finalul audientei. Pe de alta parte, "i-am indicat Papei ca sunt de acord cu ideea unei <<identitati europene>> sub forma unui contract de constitutie, care, in opinia mea, ar trebui legat de crestinism si de Dumnezeu, intrucat crestinismul a configurat in mod crucial Europa", a afirmat cancelarul german. Cu ocazia audientei, Merkel i-a oferit papei Benedict al XVI-lea, amator de pian clasic, o partitura muzicala. Suveranul pontif, de origine germana, va efectua o vizita in tara sa natala in perioada 9-14 septembrie. (D.E.)
Estonia fara presedinte
Parlamentul Estoniei nu a reusit ieri sa-l aleaga pe noul presedinte al tarii, dupa ce pentru singurul candidat la functia suprema in stat, Ene Ergma, au votat numai 65 de deputati, in conditiile in care pentru alegerea sefului statului ar fi fost necesare 68 de sufragii, informeaza Rompres. Potrivit legii, pentru a ajunge presedinte un cadidat trebuie sa obtina cel putin doua treimi - adica 68 - din voturi, avand in vedere ca legislativul unicameral al tarii are 101 membri. Urmatorul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc astazi. Daca nici la scrutinul de azi nici unul dintre candidati nu va obtine numarul necesar de voturi, dreptul de a-l alege pe seful statului este transmis unui colegiu de electori, format din cei 101 deputati si 236 de reprezentanti ai organelor administratiei locale. (D.E.)
Ziua Limbii Romane
In cadrul campaniei "Basarabia Pamant Romanesc" joi, 31 august 2006, intre orele 16.00-21.30, in Piata Universitatii, in fata T.N.B, toti bucurestenii sunt invitati sa participe la concertul dedicat Zilei Limbii Romane. La aceasta manifestare vor participa formatiile si artistii Luna Amara, Snails, Bucium, L.O.S.T., Pistol cu Capse, Veritasaga, Nimeni Altu', Katana, Buzz, KST, Stereodoping. Toti cei amintiti si-au manifestat sprijinul fata de campania "Basarabia Pamant Romanesc" si au acceptat sa participe la acest eveniment pentru a le arata romanilor de dincolo de Prut ca nu au fost uitati de catre fratii lor din patria mama. Sustinatorii acestei campanii sunt Asociatia "21 Decembrie 1989", Grupul Independent pentru Democratie, asociatia Civic Media, Institutul Fratii Golescu, Grupul de actiune "Noii Golani", Alianta Civica s.a. (D.E.)
 Afisari: 780  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  SRI mai scapa din dosare    2 comentarii
  Marinescu, salvat de lista Bancorex    1 comentariu
  Budapesta preseaza pentru Gojdu    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nastase, Stolojan si Basescu naufragiaza... (3684 afisari)
 E unul care toarna mai dulce decat mine? (3660 afisari)
 Antonescu in captivitatea sovietica (3429 afisari)
 Manastirea Cernica, si cu proprietatile furate, si batjocorita! (2605 afisari)
 Ioan GROSAN: Era ticalosilor (2487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01259 sec.