Ziua Logo
  Nr. 3692 de joi, 3 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Proteste si sange la Bagdad
Mii de membri ai comitetelor populare siite, imbracati in uniforme civile si purtand banderole pe cap, au marsaluit, ieri, cantand, pe strazile Bagdadului, in timp ce un vorbitor le cerea sa-i zdrobeasca pe teroristi si pe fidelii fostului presedinte, Saddam Hussein, care conduc insurgenta sunnita impotriva Guvernului de la Bagdad, condus de siiti. Presedintele irakian, Jalal Talabani, a afirmat, ieri, ca tara sa va fi in masura sa asigure "pana la sfarsitul anului" securitatea intregului sau teritoriu, controlat, in prezent, in majoritate, de Forta internationala condusa de SUA. Aceasta curajoasa declaratie survine la numai o zi dupa ce un val de violente a ucis, marti, in Irak, cel putin 70 de persoane, intre care 39 de membri ai fortelor de ordine, un militar american si unul britanic. Ultimele confruntari au ridicat la 2579 bilantul pierderilor umane inregistrate de armata americana de la declansarea razboiului, in martie 2003, si la 115 numarul mortilor in randurile fortelor britanice. (D.E.)
Ucraina n-are cuvant
Ministrul moldovean al Transporturilor si Gospodaririi Drumurilor, Miron Gagauz, a declarat recent ca Ucraina incalca partial acordul interguvernamental privind noul regim de trecere a frontierei moldo-ucrainene, regim care a generat o autoblocada in Transnistria, informeaza BBC, preluat de Rompres. Zilnic Ucraina permite accesul marfurilor in Transnistria pe calea ferata, fara a fi coordonat acest lucru cu Republica Moldova. In ce priveste exportul, Ucraina respecta regulile, afirma oficialul de la Chisinau. "Ucraina, ca si pana acum, incalca regulile internationale de import al marfurilor. E vorba de aproximativ zece vagoane care trec zilnic prin statia Livada, situata aproape de Centrala hidroelectrica de la Kuciurgan. Iar alte douazeci, in unele zile chiar treizeci de vagoane cu metal sau metal uzat, trec pe la punctul de frontiera Slobodka-Rabnita. Da, Ucraina incalca regulile de import al marfurilor. Dar nu si cele privind exportul", spune Miron Gagauz. Pe de alta parte, un reprezentant al Partidului Regiunilor din Ucraina, deputatul Taras Ciornovil a declarat recent ca formatiunea sa politica va anula noile reguli vamale de la granita moldoveano-ucraineana daca va ajunge la guvernare. (D.E.)
Sovietizarea in Magazin istoric
Revista "Magazin istoric", editata de Fundatia Culturala cu acelasi nume, prezinta, in numarul pe luna iulie, un articol dedicat ocuparii Basarabiei, intitulat "Asa a inceput sovietizarea", fiind publicate o serie de documente de arhiva ale acelor timpuri, care vorbesc despre comportamentul violent al rusilor. La capitolul Exclusivitate, publicatia aduce in atentia cititorilor "Povestea unui supravietuitor", mai exact cazul unui medic roman care a participat la razboiul din Vietnam, alaturi de "voluntari" din URSS si China. In paginile revistei se regaseste si un interesant material numit "Ludovic XVII tragedia puterii", referitor la drama tanarului rege francez. (D.E.)
Rusia are granite sovietice
In virtutea ordonanatelor semnate in lunile mai-iunie de directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Patrusev, zona de inalta supraveghere stabilita de-a lungul granitelor ruse va fi largita pana la limitele sovietice, transmite Rusia la Zi. Rezultatul este ca Rusia revine la practica zonelor frontaliere sub inalta supraveghere ce dateaza din perioada URSS, in vreme ce FSB obtine controlul absolut al acestui teritoriu imens. In 2004, unele amendamente la Legea privind frontiera nationala au incredintat FSB dreptul de a stabili limitele bandei frontaliere, prerogativa ce era rezervata pana atunci organelor executive regionale. Noile limite ale zonelor de frontiera au fost fixate de FSB, iar in unele regiuni banda frontaliera a fost largita de la 5 la 30 de kilometri. Calculand la o medie a latimii de 15 kilometri, FSB controleaza circa 550.000 de km patrati din teritoriul rus, adica o suprafata cat Franta. Tot acest teritoriu este sub puterea FSB, care de acum are mana libera pentru a limita deplasarile, dar si de a controla activitatile economice de aici. (Agentia "Rusia la zi")
Europa critica Polonia
Comisia Europeana a reamintit ieri ca pedeapsa capitala este "incompatibila cu valorile europene", declaratie care face referire si la declaratiile politice din Polonia in favoarea unei dezbateri in Europa privind acest subiect, informeaza Rompres. "Pedeapsa cu moartea nu este compatibila cu normele de drept european, cu valorile europene", a aratat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, dupa ce o serie de declaratii politice facute in ultimul timp in Polonia vizau lansarea unor dezbateri pe aceasta tema. Liga familiilor poloneze (LPR), membru al coalitiei guvernamentale, a anuntat lansarea unei campanii in cadrul Uniunii Europene in favoarea restabilirii pedepsei capitale pentru acte de asasinat grav. Anterior, chiar presedintele conservator polonez, Lech Kaczynski, a pledat pentru o dezbatere europeana pe tema pedepsei cu moartea. (D.E.)
Delegatie PNL la CNSAS
Liberalii se prezinta astazi la Colegiul CNSAS pentru a solicita verficarea demnitarilor PNL ce ocupa functii publice. Lista contine 156 de liberali, intre acestia regasindu-se rebelii Mona Musca si Theodor Stolojan. Delegatia mandatata sa faca acest demers este compusa din vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban si ministrul delegat Cristian David. Aceasta prima lista ce va fi inaintata Colegiului CNSAS, va fi urmata de o alta, continandu-i pe demnitarii liberali de la nivel local, inclusiv presedintii de organizatii ai partidului. (R.G.)
 Afisari: 524  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  CPC vrea deconspirarea parlamentarilor securisti    1 comentariu
  PNTCD il acuza pe Frattini de parteneriat cu DA    7 comentarii
  Antonescu ingrijorat de PD    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafiile locale (5905 afisari)
 Dominoul din Orientul Apropiat (2309 afisari)
 Vinovatia celor atacati (1705 afisari)
 Cu vocile curate! (1529 afisari)
 Romania, francofonia, Uniunea Europeana, globalizarea (1470 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03468 sec.