Ziua Logo
  Nr. 3692 de joi, 3 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Mitropolia Basarabiei se plange la Consiliul Europei
Procesul de inregistrare a parohiilor ce apartin Mitropoliei Basarabiei decurge inca anevoios, din cauza legilor imperfecte si a atitudinii de multe ori ostile ale autoritatilor locale si centrale de stat. In plus, hotararile judecatoresti definitive privind inregistrarea parohiilor Mitropoliei Basarabiei nu sunt executate, informeaza Rompres.
Aceste greutati pe care le intampina inca Mitropolia Basarabiei sunt cuprinse intr-un memoriu pe care Mitropolitul Petru Paduraru, Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei, l-a inmanat presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden (foto), care s-a aflat recent intr-o vizita la Chisinau, in cadrul careia a avut intalniri cu oficialitatile moldovene, dar si cu reprezentantii tuturor cultelor religioase din Republica Moldova. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei monitorizeaza modul in care Guvernul moldovean isi indeplineste obligatiile in legatura cu dosarul CEDO in cazul Mitropoliei Basarabiei.
Dupa cum informeaza, miercuri, ziarul Flux de la Chisinau, Mitropolitul Petru a prezentat in cadrul intalnirii cu presedintele APCE si punctul de vedere al Mitropoliei Basarabiei fata de noul proiect al Legii cultelor religioase, subliniind ca proiectul ar avea de castigat daca ar fi restabilite prevederile cu privire la retrocedarea bunurilor bisericesti confiscate abuziv de catre fostul stat sovietic.
Recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, reactivata in 1992, a constituit una dintre cele mai spinoase probleme cu care s-au confruntat autoritatile comuniste de la Chisinau. Acest caz s-a judecat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Mitropolia Basarabiei fiind repusa partial in drepturi In Republica Moldova functioneaza in prezent Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, si Mitropolia Basarabiei, subordonata Patriarhiei Ortodoxe Romane.
Mitropolia Moldovei a aparut dupa ce, in iunie 1940, Basarabia a fost incorporata URSS. In 1940 in Basarabia erau 1090 de biserici si 28 de manastiri cu peste 1500 de preoti si calugari. In 1989 mai ramasesera doar 150 de biserici, o singura manastire si mai putin de 700 de preoti. Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate in depozite, restaurante, cinematografe, grajduri, muzee ale ateismului. Muzeul de Istorie si Arheologie bisericeasca de la Chisinau, cel mai mare din tot Regatul Romaniei, a fost desfiintat iar renumita biblioteca a manastirii Noul Neamt din Chitcani a fost arsa in piata orasului. (D.E.)
 Afisari: 760  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
RUSINE, MARE RUSINE SA NE FIE NOUA TUTUROR ROMANILOR,   de Niculae Rusu
A r h i v a
  Iuscenko - intre anticipate si rusificare    5 comentarii
  Congresul SUA critica Justitia de la Bucuresti    6 comentarii
  Romanii din Bulgaria, obstructionati de autoritati    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafiile locale (5905 afisari)
 Dominoul din Orientul Apropiat (2309 afisari)
 Vinovatia celor atacati (1705 afisari)
 Cu vocile curate! (1529 afisari)
 Romania, francofonia, Uniunea Europeana, globalizarea (1470 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.