Ziua Logo
  Nr. 3692 de joi, 3 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Dezastrul minelor
Comisarul sef Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu, a declarat, ieri, la Deva, ca este un dezastru modul in care au fost facute, pana acum, inchiderile de mine si lucrarile de consolidare a haldelor de steril si a iazurilor de decantare din Romania, dar si din judetul Hunedoara, informeaza Mediafax. "Trebuie sa se cunoasca faptul ca in anii trecuti s-au cheltuit zeci de miliarde de lei pentru niste gardulete din nuiele care ingradesc haldele de steril. Nu mai vorbesc de modul in care s-au facut inchiderile de mine. Cu cateva scanduri, care limiteaza accesul in mina, dar ce este in mina, nu stie nimeni, nimici, a spus Silvian Ionescu intr-o conferinta de presa. El a precizat ca va informa Guvernul in legatura cu aceasta situatie. "Dupa aceea, ar trebui sa intre pe rol institutiile in masura sa-i traga la raspundere pe cei care au contribuit la dezastrul identificat de noi", a afirmat Ionescu. (L.M.)
Ministru ajuns consilier
Liderul PD Gorj, Ionel Mantog, ar dori sa devina seful de cabinet al noului secretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Cosmin Popescu. De altfel, Mantog a devenit consilier personal al ministrului adjunct, care isi anuntase deja intentia de a face apel la sfaturile predecesorului sau in functie, transmite Mediafax. Cosmin Popescu a fost instalat in functie de curand, dupa ce anterior fusese director de resurse umane la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), functie, de asemenea, ocupata anterior de liderul PD Gorj. Ionel Mantog este, de cateva zile, si consilier personal al directorului general al SNLO, Dan Burlan, functie in care fusese numit in perioada in care Burlan era doar director general interimar. Burlan a castigat insa concursul organizat de MEC si il are acum drept consilier pe fostul sau sef din minister. Reamintim, Ionel Mantog si-a dat, recent, demisia din functia de secretar de stat in MEC, functie pe care o ocupa, acum, Cosmin Popescu. (G.M.)
Direct la salariati
Actiunile de pana la 10% din capitalul social al societatilor Distrigaz si a filialelor Electrica, la care au dreptul salariatii acestor societati, vor fi vandute direct beneficiarilor, prin excluderea din tranzactie a asociatiei salariatilor. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un proiect de ordonanta, aflat in dezbatere publica, prin care modifica legislatia in vigoare si elimina prevederea in baza careia salariatii, membrii consiliului de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova, Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, inclusiv la Electrica, au dreptul sa cumpere actiuni pana la limita de 10% din capitalul social al fiecarei filiale exclusiv prin intermediul asociatiei salariatilor, dupa finalizarea procesului de privatizare. In proiectul MEC se arata ca salariatii pot achizitiona actiuni in mod direct, fara sa se mai constituie intr-o asociatie. Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova au fost deja vandute investitorilor straini, restul companiilor fiind in curs de privatizare. (G.M.)
Pasaportul pentru toti
Persoanele care, din motive religioase, poarta capul acoperit vor putea fi fotografiate pentru eliberarea unui pasaport fara sa mai fie obligate sa se descopere, cu conditia ca fotografia sa fie vizibila si fara umbre de lumina, a decis Executivul, in sedinta de ieri. Modificarea legislativa raspunde unei sesizari a Sfantului Sinod al Bisericii Ordodoxe Romane, care a sesizat faptul ca obligativitatea de a realiza fotografii cu capul descoperit, conform procedurii practicate in prezent, a determinat anumite probleme pentru personalul monahal. Monahii au obligatia sa poarte o tinuta vestimentara specifica, ce include si acoperirea capului, regula care era incalcata atunci cand personalul clerical solicita fotografii pentru pasaport. O astfel de exceptie pe motive religioase, aprobata de Guvern, este admisa de Conventia Internationala a Aviatiei Civile, cu conditia ca persoana din fotografie sa poata fi identificata usor. (C.S.)
Educatie pe plaja
Organizatia "Salvati Copiii" a demarat, pentru al doilea an consecutiv, campania pentru prevenirea consumului de droguri in randul adolescentilor si tinerilor care isi petrec vacanta pe litoralul romanesc, "Marea, singura noastra dependenta". Timp de aproape o luna (27 iulie - 20 august), aceasta campanie se va desfasura in Costinesti, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche si are scopul de a informa tinerii cu privire la mijloacele de prevenire a consumului de droguri si la efectele dramatice pe care acestea le au asupra sanatatii si dezvoltarii psiho-sociale. 50 de voluntari vor oferi tinerilor o alternativa la abuzul de droguri licite si ilicite prin initierea de discutii libere cu acestia si prin organizarea de concursuri tematice si sportive pe plaja (concurs de fotbal, de volei, etc). Nu mai putin de 22% dintre tinerii chestionati anul trecut pe Litoral au apreciat ca in vacanta exista riscul cel mai mare de a incepe sa consumi droguri legale sau ilegale. (Corina SCARLAT)
Bere de aur
Golden Brau si Ciuc, produse de Brau Union Romania, au castigat medalia de aur in cadrul editiei 2006 a "World Selection of Beer", se arata intr-un comunicat al companiei. "Medaliile primite sunt cu atat mai valoroase, avand in vedere faptul ca selectia include marci din intreaga lume - Australia, China, Italia sau Indonezia si, mai ales, din tari cu traditie si reputatie in industria berii precum Germania, Austria, Belgia sau Republica Ceha", precizeaza comunicatul. Medaliile de aur primite acum se adauga celor castigate in 2003 - aur pentru Golden Brau si argint pentru Ciuc. "World Selection of Beer" este organizata in fiecare an de Institutul Monde Selection, un institut independent de testare a calitatii, fondat in 1961 in Belgia. "Monde Selection" atesta conformitatea calitatii produselor premiate cu standardele internationale, in cadrul selectiilor organizate anual. Institutul analizeaza produsele inscrise in selectie in laboratoarele certificate si independente. Ulterior, produsele sunt testate de un juriu format din degustatori profesionisti, se specifica in comunicat. (L.M.)
 Afisari: 463  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Admitere contestata la Academia de Politie    1 comentariu
  Ontanu vrea un "ghetou cochet" in Lunca Florilor    1 comentariu
  Tinerii seropozitivi sunt discriminati    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mafiile locale (5905 afisari)
 Dominoul din Orientul Apropiat (2309 afisari)
 Vinovatia celor atacati (1705 afisari)
 Cu vocile curate! (1529 afisari)
 Romania, francofonia, Uniunea Europeana, globalizarea (1470 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01148 sec.