Ziua Logo
  Nr. 3692 de joi, 3 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tinerii seropozitivi sunt discriminati
-- HRW scoate la lumina discriminarea generalizata a copiilor care traiesc cu HIV si acuza Guvernul de esec in lupta pentru promovarea integritatii acestora * Doar jumatate dintre copiii care traiesc cu HIV sunt scolarizati
Mii de copii si tineri romani care traiesc cu HIV infrunta discriminarea generalizata care ii impiedica sa mearga la scoala, sa obtina ingrijirile medicale necesare, sa lucreze sau sa afle informatii privind starea lor medicala, concluzioneaza un raport al Human Rights Watch (HRW), facut public ieri. Raspunderea pentru aceasta situatie este atribuita Guvernului Romaniei care a esuat in lupta pentru combaterea discriminarii si pentru promovarea integritatii acestor copii.
Raportul HRW, intitulat "Viata nu asteapta - Esecul Romaniei in protectia si sustinerea copiilor si tinerilor care traiesc cu HIV", indica faptul ca, peste 7.200 de copii si tineri romani cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani traiesc cu HIV. Majoritatea acestora a fost infectata intre 1986 si 1991 prin expunere la ace de seringa contaminate si prin "micro-transfuzii" cu sange netestat. "Guvernul Romaniei stie de acesti copii de mai mult de 15 ani, dar inca nu are un plan legat de ce o sa se intample cu ei atunci cand implinesc 18 ani", a declarat Clarisa Bencomo, cercetatoare pentru drepturile copilului la HRW si autoarea raportului.
Documentul reliefeaza ca doar jumatate dintre copiii care traiesc cu HIV participa la o forma de scolarizare, iar acestia isi asuma riscul ostracizarii si al abuzului din partea profesorilor si a altor elevi, sau poate chiar al exmatricularii daca statutul lor HIV este aflat. HRW a descoperit ca exista doctori care in mod frecvent refuza tratarea copiilor care traiesc cu HIV sau ii hartuiesc pentru ai descuraja sa mai solicite ingrijiri medicale. Incalcari ale confidentialitatii de catre personalul medical, autoritatile scolare sau angajati publici sunt frecvente si rare ori sunt sanctionate in ciuda consecintelor extrem de grave pe care astfel de atitudini le au asupra copiilor bolnavi si asupra familiilor acestora. Nu in ultimul rand, tinerilor seropozitivi li se poate refuza in mod arbitrar angajarea pentru ca legea romana prevede testarea medicala obligatorie pentru o serie intreaga de posturi, chiar daca pericolul transmiterii HIV este minim.
HRW recomanda Uniunii Europene sa insiste ca Guvernul roman sa ia masuri pentru interzicerea discriminarii in baza statutului seropozitiv si sa asigure remedii adecvate victimelor discriminarii.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 222  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Niste activisti isi fac de lucru   de toni
Asta este o mare tragedie !   de folclorist
A r h i v a
  Admitere contestata la Academia de Politie    1 comentariu
  Ontanu vrea un "ghetou cochet" in Lunca Florilor    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mafiile locale (5905 afisari)
 Dominoul din Orientul Apropiat (2309 afisari)
 Vinovatia celor atacati (1705 afisari)
 Cu vocile curate! (1529 afisari)
 Romania, francofonia, Uniunea Europeana, globalizarea (1470 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01539 sec.