Presedintele cubanez, Fidel Castro, care, din motive de sanatate, a predat temporar puterea fratelui sau, Raul, a tinut sa-si anunte compatriotii ca se simte bine. Intr-un comunicat difuzat de Televiziunea cubaneza, in noaptea de marti spre miercuri, Patriarhul comunist, care implineste, pe 13 august, 80 de ani, a transmis ca starea sa este "stabila", urmand ca un diagnostic final sa fie stabilit peste cateva zile. In mesajul, citit de prezentatorul emisiunii Masa rotunda, Fidel Castro a asigurat ca, din punct de vedere al moralului se simte "perfect" si a explicat ca starea sanatatii sale este "transformata in secret de stat, din cauza planurilor imperiului", referindu-se la SUA. Specialistii gastro-enterologi francezi si britanici au emis mai multe ipoteze in legatura cu factorii care ar fi putut genera "criza intestinala acuta, cu sangerari importante", de care sufera presedintele cubanez: cancer la colon, hernie intestinala (diverticul), ulcer duodenal sau o anomalie vasculara.
Presedintele cubanez, mort pe Internet
Imediat dupa difuzarea primelor informatii despre transferul temporar de putere de la Havana, pe blog-urile Internet din afara Cubei au inceput speculatiile pe tema situatiei din insula. Cubanezul de rand nu poate avea, insa, contact cu aceste site-uri, intrucat, pe teritoriul statului latino-american, accesul la Internet a fost restrictionat. Schimburile de informatii intre cetatenii cubanezi si strainatate, inclusiv cu opozitia anti-castrista din exil, se realizeaza telefonic. Pe unul dintre site-uri se poate citi marturia unui pretins martor ocular, care sustine ca Fidel Castro este deja mort. In opinia altora, cedarea temporara a puterii ar fi doar o tactica de eliminare a membrilor de partid neloiali. Paleta zvonurilor este extrem de larga: armata cubaneza a fost desfasurata pentru a pune capat starii de deruta, oficialii militari au organizat o lovitura de stat, presa nu are acces la birourile oficiale. Un forum afirma ca sustinatorii lui Castro patruleaza pe strazi purtand bare de metal, in timp ce cubanezii striga "Abajo Fidel" ("Jos Fidel").
Principalul subiect de discutie il constituie insa veridicitatea comunicatului prin care presedintele cubanez si-a delegat, luni seara, prerogativele fratelui sau Raul, in varsta de 75 de ani. "A murit cu siguranta. In caz contrar, nu ar fi fost necesara cedarea puterii", scrie un utilizator al blog-ului Killcastro. Altii semnaleaza, insa, ca zvonuri de acest gen despre presedintele in uniforma militara au mai existat si in trecut. "Adevarul este ca (Fidel Castro) a murit de multe ori", declara un utilizator al blog-ului Copiii Revolutiei.
Casa Alba refuza colaborarea cu Raul
SUA par total dezinteresate de aceste barfe electronice. Casa Alba a anuntat, inca de marti, ca nu are nici un motiv sa creada ca Fidel Castro, ar fi murit. "Nu stim care este starea sanatatii lui Fidel Castro, nu stim faptele exacte, pentru ca societatea cubaneza este una inchisa", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow. Oficialul a precizat ca autoritatile americane nu au motive nici sa ii intinda mana liderului interimar de la Havana, Raul Castro, deoarece "faptul ca un autocrat ii transmite puterea fratelui sau nu marcheaza sfarsitul autocratiei". "Faptul ca dictatorul Fidel Castro ii transmite prerogativele fratelui sau, gardian de inchisoare, nu schimba" pozitia presedintelui George W. Bush, care spera in continuare ca poporul cubanez sa se bucure de libertate si democratie, a spus el. Snow a asigurat ca, dincolo de aceasta opinie, SUA sunt gata sa ofere ajutor poporului cubanez, in special asistenta umanitara si economica. De asemenea, Washingtonul nu va da curs cererilor de limitare a embargoului impus Cubei, cereri la care se asteapta, in conditiile problemei cu care se confrunta, acum, Havana. Conform unui oficial din cadrul Departamentului de Stat, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, nu vor exista schimbari in politica americana fata de Cuba, indiferent daca la conducere se afla Fidel Castro sau fratele sau, Raul. Legislatia americana limiteaza legaturile Statelor Unite cu regimul comunist, a subliniat oficialul, adaugand: "Aceasta este una dintre cele mai inregimentate politici ale noastre; avem mainile legate de lege".
Plan american pentru democratizarea Cubei
Aceeasi sursa, citata de Mediafax, declara ca SUA detin un plan detaliat de indreptare a Cubei catre democratie, insa masurile incluse in acesta, precum asistenta tehnica pentru autoritati in timpul alegerilor si finantarea organizatiilor neguvernamentale, nu pot fi implementate decat la cererea oficialilor cubanezi. Avand in vedere "trecutul comunist al lui Raul, inseamna ca nu va veni la noi pentru a cere ajutorul", a declarat oficialul. Politica adoptata de mai multi presedinti americani si sprijinita de organizatiile cubanezilor din Statele Unite este considerata un esec al eforturilor de a-l inlatura de la putere pe Castro. Criticii embargoului, inclusiv unii membri ai Congresului, oficiali straini si analisti politici, considera ca Washingtonul ar trebui sa ceara Cubei sa incurajeze apararea drepturilor omului si schimbarea in viata politica, asa cum a procedat fata de alte regimuri comuniste, spre exemplu, cel de la Beijing. Industria alimentara americana a obtinut cea mai mare concesie din partea administratiei, care i-a permis exporturile in insula, astfel incat, in ciuda embargoului, SUA sunt, azi, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Cubei in pofida embargoului. Spre deosebire de Casa Alba, presa americana, insa, considera ca Statele Unite ar trebui sa fie pregatite sa isi intoarca fata catre Havana daca regimul cubanez da semne de deschidere, indiferent de starea de sanatate a lui Fidel Castro, Potrivit marilor cotidiane, in statul sud-american ar fi inceput, deja, o tranzitie politica. Una dintre "masurile utile" ar fi abrogarea legii Helms-Burton din 1996 care interzice presedintelui sa ridice embargoul economic impus de SUA, resimtit, de peste patru decenii, ca factor paralizant pentru economia cubaneza, apreciaza, in numarul de ieri, Wall Street Journal. Aceasta lege "restrange posibilitatea SUA de a favoriza un schimb pasnic prin relatii economice cu o Cuba post-Castro", scrie cotidianul conservator. La randul sau, New York Times subliniaza ca nici Fidel Castro, (80 de ani), si nici succesorul sau desemnat, Raul Castro, (75 de ani), nu vor trai vesnic, iar SUA trebuie deci sa se intereseze de succesorii lor si sa "incerce sa joace un rol cat mai constructiv in evolutia insulei"
Diaspora instiga la "nesupunere civila"
Oponentii presedintelui Fidel Castro, aflati in exil in Miami, oras din statul american Florida, supranumit "Mica Havana", au lansat un apel disidentei interne din Cuba si au cerut populatiei sa se opuna, prin acte de "nesupunere civila", transferului temporar de putere in favoarea fratelui lui Raul Castro. "Acesta este momentul in care militarii (cubanezi) trebuie sa refuze sa deschida focul asupra poporului", a declarat parlamentarul republican de origine cubaneza Lincoln D�az-Balart (membru in Camera Reprezentantilor) intr-o conferinta de presa desfasurata la biroul sau din Miami. In prima zi de interimat prezidential, Raul Castro, in varsta de 75 de ani, nu s-a lansat in declaratii si comentarii, pastrand o tacere prudenta, ca, de altfel, majoritatea responsabililor de la Havana, cu exceptia presedintelui Adunarii Nationale a Puterii Populare (parlamentul unicameral cubanez), Ricardo Alarcon. Acesta a asigurat ca ultimele clipe ale lui Fidel Castro "sunt foarte departe".