Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vanatorul STASI, celebrul Joachim Gauck, ne da o mana de ajutor
"Fostii informatori se afla in fiecare partid, in fiecare grup social"
Cu ocazia unei vizite efectuate la Sofia, fostul insarcinat federal pentru studierea arhivei Serviciului secret est-german STASI, celebrul Joachim Gauck (foto), a cerut autoritatilor romanesti si bulgare sa permita studierea dosarelor intocmite de servicile secrete ale regimului comunist. "Noile societati democratice din Romania si Bulgaria trebuie sa evite sa trateze dosarele intocmite in timpul dictaturii ca pe niste documente de stat normale, trebuind in schimb sa deschida accesul la aceste informatii, sa nu le tina pe mai departe sub cheie", a afirmat Gauck intr-un interviu acordat postului Deutsche Welle, si preluat de Rador, pe care il redam integral mai jos.
Tacerea
e in beneficiul fostilor nomenclaturisti
Daca plecam de la premisa ca vrem sa invatam ceva de la istorie, atunci trebuie sa stim totul referitor la trecutul nostru. Dar este numai de aceea atat de important ca serviciile secrete din statele ex-comuniste sa-si deschida arhivele sau exista si alte motive?
Exista, de buna seama, mai multe motive care impun deschiderea arhivelor unei dictaturi, si nu numai ale unei dictaturi comuniste. Constatam din istoria unor popoare, nu numai din istoria Germaniei, ci si din cea a Spaniei bunaoara, ce probleme apar daca acest lucru nu se face. Cel mai la indemana este la inceput sa se cada de acord asupra pastrarii tacerii, asupra incheierii capitolului si trecerii spre o noua era. La o cercetare mai atenta insa, se constata ca acest procedeu se aplica in favoarea unor privilegiati, in favoarea fostei nomenclaturi. Acestia, desi au organizat in trecut asuprirea, sunt beneficiarii acestei reglementari. De aceea se impune atat din punct de vedere moral, cat si din punct de vedere politic, deschiderea dosarelor si studierea pragmatica, bazata pe fapte, a trecutului. Pe langa aceste argumente de ordin moral si politic exista si altele care tin de statul de drept, cata vreme, in dictatura, cetatenilor le sunt rapite o serie de drepturi individuale, total sau partial, si nu se tine seama de demnitatea fiintei umane. O democratie are datoria de a aduce reparatii acestor abuzuri; ea trebuie sa-i ajute pe oameni sa se reabiliteze si sa acorde despagubiri celor prejudiciati. Mai exista si alt motiv juridic pentru a face asta, pentru a nu tine secrete informatii privind anumite persoane, acest drept fiind numit in Occident "dreptul la autodeterminare informationala".
Societatea trebuie sa se limpezeasca
Care ar fi motivul perntru care in Germania deschiderea arhivelor STASI functioneaza, iar in alte state, cum ar fi Bulgaria, nu?
Exista interese diferite. Fostele elite dispun in statele rasaritene de mult mai multe posibilitati decat in Germania, din punct de vedere politic sau economic, de fapt din ambele. De aceea, lucrurile se desfasoara mai anevoie in aceste tari. In domeniul justitiei de exemplu, multi judecatori sau procurori care lucreaza deja din timpul dictaturii, si care au fost loiali acesteia, au fost mentinuti in functii. Adesea, acestia au o falsa intelegere nedemocratica asupra a ceea ce inseamna actul de justitie. Noi, germanii din rasarit, am avut un avantaj, pentru ca in Germania de Vest exista deja o alta intelegere a actului de justitie, precum si o garantare a actului de justitie pe care noi am copiat-o, pe cand, in celelalte tari aflate in tranzitie, acest lucru se aplica gradual si cu mare efort. Trebuie sa acceptam ca fiecare natiune are propria sa viteza si propria varianta de solutie. Chiar acum cand discutam aceasta tema putem percepe ca, aici, in Bulgaria, exista mai multi oameni care isi reclama dreptul de a studia arhivele, pentru ca au fost victime ale totalitarismului comunist. Aveti, de asemenea, aici dezbateri axate pe intrebarea daca nu cumva calitatea unui politician marcant de a fi fost colaborator al serviciilor secrete nu ii stirbeste acestuia credibilitatea in prezent. Pe acest fundal, societatea trebuie sa se limpezeasca cu privire la ce presupunea calitatea de membru al unui serviciu secret comunist. Aceasta dezbatere se poarta aici in Bulgaria, cu intarziere, si de aceea salut faptul ca, iata, este pe cale sa inceapa o discutie de principiu, in profunzime, legata de acest subiect.
Aderarea depinde si de cercetarea dosarelor Securitatii
In toate regimurile comuniste, serviciile secrete au fost un mijloc pentru mentinerea la putere a partidului unic. Nu este insa adevarat ca daca privim chestiunea mai in detaliu constatam deosebiri mai mari sau mai mici in interiorul acestor aparate? Daca privim mai atent Politia secreta din Bulgaria sau Securitatea din Romania, ambele institutii din trecutul unor state care bat la portile UE, nu se constata anumite deosebiri?
Am fost de mai multe ori in Romania. Nici acolo nu este usor de rezolvat problema, fiindca fosti informatori se afla in fiecare partid, in fiecare grup social. Acestia au tot interesul ca lucrurile sa nu se desfasoare dupa model est-german. In acelasi timp insa, in fiecare tara exista diverse initiative. Asa, de pilda, in Bulgaria, fostelor victime li s-a permis accesul la propriul dosar. Si polonezii au depus mari eforturi pentru a cadea de acord asupra unei reglementari. Cred ca pentru ambele tari, Romania si Bulgaria, care vor sa acceada in UE, este important sa respecte anumite standarde europene valabile. Cel mai important este aici dreptul la autodeterminare informationala, fiindca este inacceptabil ca persoanele afectate sa nu aiba acces la informatiile care le privesc, daca acestea exista. Daca in ambele tari va fi cercetat cu mai multa intensitate decat pana in prezent acest capitol intunecat al istoriei, va fi in beneficiul sporirii increderii in democratia europeana. Este important ca tarile post-comuniste sa inteleaga ca nu exista o continuitate nationala neintrerupta, care sa indreptateasca afirmatia "noi am fost intotdeauna romani sau intotdeauna bulgari". Nu, dimpotriva, noi am fost in principal dictatori comunisti sau victime ale dictaturii comuniste. Noile societati democratice din Romania si Bulgaria trebuie sa evite sa trateze dosarele intocmite in timpul dictaturii ca pe niste documente de stat normale, trebuind, in schimb, sa deschida accesul la aceste informatii, sa nu le tina pe mai departe sub cheie. Acestea sunt niste solicitari minime, care se vor pune odata cu aderarea la UE. (D.E.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mana de ajutor   de the
S-ar putea ca Basescu sa fi primit din partea UE o atentionare serioasa privind schimbarea conducerilor serviciilor secr   de mikele durul
A r h i v a
  Marea decapitare    47 comentarii
  Marius Oprea: SRI a facut ani de zile trafic cu dosare    4 comentarii
  Deconspirati-va!    3 comentarii
  Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti    5 comentarii
  Civic Media cere presei sa ajute CNSAS    
  Atanasiu la judecata    2 comentarii
  Primul ziarist care s-a demascat    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01975 sec.