Seful Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, seful Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, si directorul general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administra-tiei si Internelor, Virgil Ardelean, au demisionat ieri din functii. Anuntul a fost facut aseara de purtatorul de cuvant al Administra-tiei Prezidentiale, consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Presedintele Traian Basescu a convocat joi dimineata, in jurul orei 09.00, o sedinta la care au participat sefii SRI si SIE, precum si reprezentanti ai MAI, pentru a analiza situatia creata in urma eliberarii omului de afaceri Omar Hayssam. Presedintele Basescu le-a cerut directorilor SRI, SIE sI DGIPI sa prezinte in decurs de cinci ore un raport privind cazul Hayssam.
La ora 16.00, cei trei sefi ai serviciilor secrete s-au prezentat la Cotroceni cu rapoartele cerute de seful statului si cu demisiile lor din functie ca masura de protest fata de acuzele care le-au fost aduse privind faptul ca cele trei Servicii nu detineau date despre locul unde se afla Hayssam. Cei trei demisionari si-au argumentat gestul prin faptul ca Justitia a fost cea care l-a pus in libertate pe sirian, iar Serviciile implicate in monitorizarea lui Omar si-au facut treaba in perioada premergatoare trimiterii in judecata a acestuia.
Adriana Saftoiu a precizat ca demisiile celor trei au fost acceptate, urmand ca, in termenul legal de 30 de zile, persoanele demisionare sa procedeze la predarea atributiilor si a sarcinilor de serviciu. Pentru moment, conducerea celor trei Servicii este asigurata de prim- adjuncti. La SRI conducerea interimara este asigurata de colonelul Florian Coldea, la SIE, de generalul Siviu Predoiu, iar la DGIPI de generalul Constantin Darna. (Doru DRAGOMIR)
Reactii
Calin Popescu Tariceanu, premier, presedintele PNL
"SRI la PD, SIE la noi"
"Este urmarea logica a ceea ce s-a intamplat ca urmare a disparitiei lui Omar Hayssam", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru Realitatea Tv. "Aceasta decizie e consecinta fireasca, e un gest absolut normal. Azi avem de-a face cu o rasturnare de situatie. SRI nu are de ce sa se amestece in deciziile Justitiei in ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam", a mai spus primul ministru, care a adaugat ca liberalii solicitasera inlocuirea sefilor serviciilor secrete, inca din anul 2005. Astfel, Tariceanu a precizat ca PNL va respecta procedurile legale, carora formatiunea pe care o reprezinta li se va conforma. Este o declaratie care are legatura cu protocolul de functionare a Aliantei DA, potrivit caruia seful SRI este propus de PD, iar cel al SIE, de PNL. (R.A.)
Cezar Preda, vicepresedinte PD
Sefii serviciilor secrete nu s-au achitat de sarcini
"Este un gest firesc, normal. Acest gest nu trebuie sa aiba alte conotatii decat ca sefii serviciilor secrete nu s-au achitat de sarcinile pe care le aveau, acelea de a urmari un suspect de terorism. Acest gest dovedeste reforma profunda a sistemului. Nu stiu daca presedintele Basescu i-a convins sa demisioneze, nu mai are importanta, insa ar fi si mai dezonorant pentru ei daca au fost convinsi si nu au facut un gest de onoare".
Sabin Cutas, vicepresedinte PC
E regretabil
"Este regretabil ca se intampla acest lucru, ca sefii serviciilor secrete si-au dat demisia. Probabil ca disparitia lui Omar Hayssam i-a determinat sa recurga la acest gest. Sper ca pana la urma serviciile secrete il vor gasi pe Omar. Nu pot sa ma bucur sau sa fiu trist din cauza demisiei celor trei pentru ca nu dispun de mai multe informatii".
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD
Gesturile sunt legate de deficienta institutiilor
"In primul rand, demisiile celor trei sunt acte unilaterale, decizii personale si nu pot fi facute foarte multe comentarii. Este clar insa ca sunt legate de deficienta institutiilor care se ocupa de siguranta nationala, ceea ce este un lucru deosebit de grav. Aceste institutii sunt obligate sa rezolve singurul caz de suspiciune de act terorist, pentru ca Romania sa mai aiba sanse sa mai functioneze ca stat de drept".
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
Sa nu ne pripim
"Problema este prea complicata si delicata ca sa ne pripim sa tragem concluzii. Exista un semn de intrebare legat de faptul ca alte esecuri importante ale serviciilor secrete nu au ajuns la demiteri sau demisii. Cazul Omar are prea multe variabile pentru a fi tratat cu usurinta: realitatea rapirii, realitatea eliberarii, participarea lui Hayssam in sine la acest caz. Mai exista un semn de intrebare legat de faptul ca desi au fost numiti de PSD, sefii serviciilor secrete au fost pastrati si de alianta portocalie".
"Vanarea" lui Omar
Politia Romana si-a mobilizat toate efectivele pentru a-l gasi pe cel mai cautat om al momentului * Desi au facut descinderi in mai multe locatii, politistii nu au reusit sa-i dea de urma sirianului
Fata rotunda, buze groase, par grizonat, tuns scurt, inaltime medie. Aceasta descriere, postata pe site-ul Politiei Romane apartine celui mai cautat om al momentului: Omar Hayssam. Cel pe numele caruia judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au emis un mandat de arestare preventiva pentru terorism. Eliberat din arest in luna aprilie, in urma deciziei magistratilor CAB, care au inlocuit masura arestarii cu interdictia de a nu parasi tara, sirianul este cautat de intrega Politie Romana pentru a fi din nou incarcerat. Nu se cunoaste pana in prezent daca se mai afla in tara. Politistii il cauta la toate imobilele, societatile si casele de vacanta care-i apartin. Pana in prezent anchetatorii au informatii ca Omar ar fi plecat, in urma cu doua saptamani din Bucuresti, fiind insotit de o persoana. Identitatea insotitorului nu este inca cunoscuta. Se vehiculeaza ipoteze potrivit carora ar putea fi un medic arab sau mama ultimului sau copil. Un post de televiziune a anuntat ieri localizarea sirianului, dar pana la inchiderea editiei acesta nu fusese gasit.
Trei luni de libertate
In luna aprilie, Curtea de Apel a decis eliberarea lui Omar, deoarece, potrivit actelor medicale, sirianul sufera de cancer in faza terminala. De altfel, chiar procurorul care a instrumentat cazul si care a solicitat arestarea si trimiterea sirianului in judecata nu s-a opus cererii de eliberare a lui Omar. La sfarsitul lunii mai, magistratii au dispus ca sirianul sa fie adus cu mandat la tribunal pentru ca acesta nu se prezentase la termenul anterior. Hayssam cunostea faptul ca neprezentarea in fata instantei in mod repetat, fara vreo justificare, l-ar putea aduce din nou dupa gratii. La jumatatea lunii iunie, sirianul apare la Curtea de Apel, dar obtine amanarea cauzei motivand ca starea sanatatii sale nu-i permite sa fie audiat. La urmatorul termen, pe 28 iunie, Omar Hayssam se prezinta pentru ultima oara in fata judecatorilor. Nici de aceasta data nu poate fi audiat deoarece se afla sub influenta sedativelor. De atunci sirianul a fost de negasit. A disparut in neant. Nu a aparut nici pe 12 iulie, atunci cand la CAB era programat un nou termen. Aparatorii sirianului au sustinut ca acesta s-ar afla internat intr-un sanatoriu. Nici atunci si nici in urma cu trei zile, atunci cand instanta a emis mandatul de arestare, avocatii lui Omar nu au putut face dovada ca acesta ar fi internat. In aceste conditii, magistratii nu au avut de ales si au decis arestarea sirianului. Decizia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de catre aparatorii sirianului.
Politia nu l-a monitorizat
Din momentul in care a fost emis mandatul de arestare, politistii au inceput "vanatoarea" sirianului. Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala dupa ce oamenii legii nu l-au gasit la locatiile cunoscute. Ei au inceput sa-l caute pe sirian miercuri dupa-amiaza, dupa ce Biroul Urmariri al Politiei Capitalei a primit mandatul de arestare preventiva pentru 30 de zile, emis pe numele acestuia. Chestorul principal Bujor Florescu, seful Directiei de Investigatii Criminale din Inspectoratul General al Politiei Romane, a declarat, ieri, ca Omar Hayssam va fi dat in urmarire internationala, la sfarsitul saptamanii, daca pana atunci politistii nu vor reusi sa-l gaseasca. Florescu a mai spus ca dupa primirea mandatului de arestare preventiva, efectivele intregii Politii sunt angrenate in cautarea acestuia. "A fost transmis ordin de cautare in toata tara, in primul rand la locatiile folosite inainte de a fi arestat, sanatorii, case de vacanta, societatile pe care le administra", a adaugat seful Directiei de Investigatii Criminale. Acesta a spus ca politistii au discutat si cu membrii familiei lui Omar Hayssam, insa acestia nu au putut da prea multe amanunte. Sotia acestuia a spus ca l-a vazut ultima data la sfarsitul lunii iunie. Potrivit lui Florescu, Hayssam nu are la el telefon mobil, iar politistii fac verificari pentru a afla cine este persoana care il insoteste. Raspunzand unei intrebari a ziaristilor, seful Directiei de Investigatii Criminale a spus ca Politia nu l-a monitorizat pe Hayssam pentru ca nu avea aceasta obligatie.
Omul invizibil
Politistii au fost la doua dintre imobilele pe care Omar le detine in Bucuresti. Oamenii legii au descins prima data la vila sirianului situata pe strada Garlei dar pentru ca nu l-au gasit s-au dus si la a doua adresa, o casa situata pe strada Spatarului. De asemenea, politistii au fost si la Valenii de Munte, dar si la clinica naturista a unei fundatii din Breaza pentru a-l cauta pe Omar. Circulau zvonuri ca acesta ar putea fi internat aici, dar nici urma de sirian. Deoarece fusese diagnosticat cu cancer la colon, iar in acest centru se trateaza mai multe afectiuni, printre care si aceasta, politistii au mers pe aceasta pista, insa fara succes. Sanatoriul respectiv nu are activitate in aceasta perioada a anului, personalul medical aflandu-se in concediu. La momentul in care politistii au descins la Breaza, in sanatoriu se aflau doar cei care se ocupau de intretinerea imobilului.
Familia sirianului sustine ca nu cunoaste locul unde se afla Omar, dar presupun ca acesta ar fi impreuna cu mama ultimului sau copil. La randul lor, mai multi apropiati ai lui Hayssam au declarat, conform Mediafax, ca in momentul in care medicii i-au comunicat ca nu mai are decat sase luni de trait, acesta si-a lasat telefonul mobil acasa si a plecat prin tara cu Violeta, mama ultimului sau copil. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al lui Omar Hayssam spune ca acesta nu este insotit de Violeta. Sotia sirianului, Adela Omar, a precizat ca nu mai stie nimic de Hayssam si ca acesta avea o stare psihica precara in momentul in care a plecat de acasa. (Bogdan GALCA, George TARATA)
Fulga, omul lui Iliescu
Gheorghe Fulga a fost numit de Ion Iliescu director al Serviciului de Informatii Externe, cu rang de ministru, la data de 12 februarie 2001. Fulga a mai indeplinit functia de expert si consilier la Departamentul de politica interna al Presedintiei Romaniei intre 1990-1991. Din 1991 si pana in anul 1994 a fost prefect al judetului Brasov. Intre 1994 si 1996 a indeplinit functia de consilier prezidential si sef al Departamentului de politica interna al Presedintiei Romaniei, cu rang de ministru.
Imediat dupa rezolvarea crizei ostaticilor din Irak, Gheorghe Fulga a facut obiectul unui scandal de presa in momentul in care un ofiter superior din SIE (ex-colonelul Ionel Dragomir-n.r.) l-a acuzat pe directorul SIE de abuz in serviciu. Gheorghe Fulga a mai facut obiectul unui scandal de presa cand s-a descoperit ca in calitate de director SIE detinea functii in consiliile de administratie la unele societati comerciale. (D.D.)
Timofte a condus SRI din 2001
Radu-Alexandru Timofte a devenit director al Serviciului Roman de Informatii la data de 7 februarie 2001, nominalizarea sa de catre presedintele Ion Iliescu fiind confirmata prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Anterior, in calitate de senator PDSR, a detinut functiile de presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat, vicepresedinte al aceleiasi comisii si al Comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe. In perioada 1992-1996 a fost desemnat ca vicepresedinte al Comisiei Parlamentare a Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO. (D.D.)
"Vulpea" a tras sfori politice
Unul dintre cele mai controversate personaje din mediile serviciilor secrete, chestorul general Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, a fabricat, din postura functiei sale, multe dosare. Oamenilor de afaceri, infractorilor de joasa speta, politicienilor, altor "colegi" din alte servicii secrete. Munca sa nu a fost in zadar: cu aceste dosare, "valuta forte", cel poreclit "Vulpea" a reusit sa traga mereu sfori, in functie de interesele sale de moment, dar mai ales a reusit sa isi salveze pielea.
Din primul moment in care Virgil Ardelean a fost numit la conducerea DGIPI a fost subiectul unor scandaluri imense generate de modul de lucru al directiei de spionaj a MI. Unul dintre acestea a fost scandalul "Watts". In februarie 2003, Larry Watts, in calitate de reprezentant al lui Ioan Talpes, a prezentat, la Geneva, analiza "Controlul si supravegherea serviciilor secrete in Romania". Incendiarul raport a tinut prima pagina a ziarelor zile in sir. Intitulat "Documentul de lucru nr. 111", studiul facea o analiza a evolutiei serviciilor secrete romanesti in ultimii ani, pe baza unor informatii publice si a unor evaluari personale. Watts arata: cadrul legal al DGIPI si al predecesoarei sale, UM 0215, este ambiguu. Sub pretextul combaterii coruptiei si depistarii unor fapte ale unor politisti, chestorul sef Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful DGIPI, a inaintat Parchetului solicitari de aprobare pentru ascultarea telefoanelor unor institutii de presa. Pentru a adormi vigilenta procurorilor si a-i convinge sa dea curs scopurilor sale ascunse, "Vulpea" tesea explicatii alambicate cum ca anumiti ofiteri de politie foloseau persoane neidentificate, care la randul lor sunau de la telefoane publice si mobile, folosind cartele nenominale, pentru a furniza informatii secrete despre unele operatiuni in curs ale Politiei. "Vulpea" incerca in toamna lui 2003 sa asculte zi si noapte telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS. Interesele lui Virgil Ardelean in diverse regiuni economice cu potential au ajuns proverbiale. Tocmai despre acestea vorbea si Ovidiu Grecea in ziarul ZIUA din martie 2001, acuzand manevrele "Grupului de interese de la Cluj": "Se comenteaza ca marea majoritate a privatizarilor nelegale din judetele Neamt, Vaslui, Harghita, Cluj, au la baza sistemul relational practicat de vestitul grup de interese de la Cluj, condus de Virgil Ardelean.
Ardelean a fost acuzat ca a pus mana pe stenogramele PSD, prin intermediul unei subordonate a Dorinei Mihailescu. Toate acestea pentru ca Ardelean sa-si acopere spatele si mai ales functia, indiferent de guvernare. Daca la Putere ar fi ajuns PSD, Ardelean s-ar fi mentinut in functie prin santajarea pesedistilor cu sperietoarea stenogramelor. La Putere au ajuns insa liberalii si democratii si Ardelean s-a mentinut la Putere. (D.D.)
SRI s-a spalat pe maini
Disparitia inexplicabila a lui Omar Hayssam pune sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor statului de a rezolva un caz grav de terorism si de incalcare a legilor privind siguranta nationala. Prezentat cu mare tam-tam la vremea respectiva, "teroristul Hayssam" a fost monitorizat ani intregi de SRI si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor. Membru de partid in PSD si un apropiat al grupurilor de interese de la varful acestui partid, Hayssam si-a folosit relatiile politice pentru a-si dezvolta afacerile economice din Romania. Cand a vazut ca prietenii nu mai sunt la putere si latul incepe sa se stranga in jurul gatului, sirianul a inceput sa dea din colt in colt si sa caute o solutie salvatoare.
Ideea inscenarii rapirii celor trei ziaristi romani in Irak i-a venit pe fondul deschiderii mai multor dosare de cercetare la adresa sa. Daca serviciile secrete au stiut sau nu de planurile diabolice ale lui Hayssam de a-si spala imaginea si a-si pune la adapost averea ca un salvator de romani din ghearele teroristilor irakieni nu vom afla decat peste 50 de ani, asa cum a anuntat seful statului. Sau poate cand vor trece cele cinci decenii vom descoperi ca Omar nu a fost decat un biet pion intr-o operatiune complexa a serviciilor de informatii interesate sa-si mentina influenta si puterea asupra clasei politice dambovitene si a locatarului de la Cotroceni.
Raspundere pasata
Locatar pasager in beciurile de la Directia Cercetari Penale si in rezervele racoroase de la Rahova, Omar a ajuns in scurt timp o biata carpa macinata de o boala infricosatoare. Asta a aflat opinia publica in urma numeroaselor expertize medicale la care a fost supus. Implacabil a venit si decizia instatei care l-a pus in libertate pe motiv ca in spitalul penitenciarului nu poate fi tratat. Asa se face ca sirianul a scapat si de gratiile de la celula, dar si de vigilenta baietilor cu ochi albastri. Sau cel putin asa ne lasa sa intelegem Serviciul Roman de Informatii care ne-a raspuns sec ca monitorizarea lui Omar Hayssam s-a incheiat odata cu debutul urmaririi penale. Pana aici dam dreptate angajatilor SRI. Problema care o ridicam este insa alta: ce au facut serviciile secrete in momentul in care Omar a iesit pe poarta penitenciarului? Nu mai era sirianul o persoana acuzata de acte de terorism? Chiar bolnav fiind, nu era normal ca el sa fie monitorizat in continuare de servicii? SRI zice ca nu. Si ne da un raspuns stupefiant: "Responsabilitatea conduitei lui Omar Hayssam in libertate revine autoritatilor care au dispus masura". Cu alte cuvinte, ofiterii SRI paseaza raspunderea in ograda judecatorilor. Voi i-ati dat drumul, tot voi sa aveti grija de ce face in libertate. Si pentru a se spala pe mani definitiv, SRI ne spune ca nu exista o reglementare legala care sa oblige aceasta institutie sa continue monitorizarea pe timpul derularii cercetarii si urmaririi penale. Dar nici nu le interzice acest lucru.
Atunci, intrebarea legitima pe care ne-o punem este: Stie SRI daca Omar se mai afla sau nu in Romania? Nu de alta, dar pana in momentul de fata nimeni nu a solicitat sprijinul SRI-ului pentru a face ceva in acest caz. Poate ca SRI stie, dar daca nimeni nu-i intreaba, nici ei nu se grabesc sa "scape" aceasta informatie. (Doru DRAGOMIR)