Criticul de arta si profesorul Raoul Sorban, fost rector al Institutului de Arte din Cluj-Napoca, personalitate marcanta a Romaniei, a incetat din viata, la varsta de 94 de ani. Raoul Sorban a primit distinctia" Drept intre Popoare", in anul 1987, titlu acordat de Yad Vashem, pentru ca a salvat in vremea Holocaustului mii de evrei amenintati cu moartea in Ardeal. Nascut la 4 septembrie 1912, Raoul Sorban a fost o personalitate europeana de tip renascentist. Considerat drept unul dintre marii critici ai artei contemporane, profesor universitar in tara, dar si titular de catedra la Madrid, conferentiar la Paris, Londra, Munchen, doctor in arte la Budapesta, Raoul Sorban a fost apreciat ca un adevarat fenomen. In ultima perioada a vietii, tinerii apropiati ideilor nationale il numeau un "sfant intre oameni".
Raoul Sorban s-a nascut in familia unor nobili romani, in 1912, la Dej. Intre anii 1940 si 1944 a colaborat cu miscarea sionista pentru salvarea evreilor din nord-vestul Ardealului, ocupat de Ungaria horthysta. La finele anilor '40 a ocupat functia de rector al Institutului de Arta din Cluj, dupa care, a fost scos din invatamant si recalificat zugrav. I-a fost confiscata casa, iar in 1952 a fost intemnitat de regimul comunist. Patru ani mai tarziu a iesit din inchisoare si a reusit sa obtina postul de redactor la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, de unde a fost dat afara pentru ca incheiase un contract cu Lucian Blaga pentru scrierea unei carti despre bisericile romanesti din Ardeal. In 1958 a fost primit la Televiziune, apoi, in 1963, la catedra de Istorie a Artei de la Universitatea Bucuresti de unde a iesit la pensie, in 1978. Si dupa pensionare, a avut o intensa activitate publicistica si artistica, fiind autorul, in ultimii 15 ani, a peste 400 de tablouri. In 1987, la Tel Aviv, profesorul Raoul Sorban a fost consacrat "Drept intre popoare" - Yad Washem - acest titlu de mare noblete fiindu-i conferit pentru contributia sa la salvarea vietilor a mii de evrei.
Ultimul sau interviu a fost acordat, luna trecuta, ziarului ZIUA, pe tema cazului Fundatiei Gojdu, de care profesorul Raoul Sorban a fost foarte atasat de-a lungul vietii. Profesorul aprecia privind aceasta afacere "ca totul este escrocherie in politica maghiara si escroc este si acela care se alatura unei escrocherii", declarandu-se uimit de faptul ca "fortele politice de la noi servesc punctul de vedere maghiar". Slujba de inmormantare a marelui carturar va fi oficiata, astazi, la orele 13.00, la Catedrala Greco-Catolica din Dej (foto), judetul Cluj, trupul neinsufletit urmand sa fe depus in Cimitirul Florilor, alaturi de cel al parintelui sau, compozitorul Guilelm Sorban. (D.E.)