Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
PNL reia tema votului uninominal
PNL a somat PD si PSD, prin vocea ministrului liberal Mihai Voicu, sa isi precizeze pozitia oficiala cu privire la introducerea votului uninominal. Presedinte al comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Electoral, Voicu a afirmat ca este la curent cu punctele de vedere ale democratilor si pesedistilor din Comisia electorala, dar doreste ca acestia sa isi asume public o anumita pozitie. Reluand afirmatiile exprimate de seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul a precizat ca prioritatea trebuie sa o reprezinte modificarea legislatiei electorale si, ca cel mai important proiect vizeaza introducerea votului uninominal.
Termenul de elaborare a acestui Cod electoral, este pana la finalul anului 2006. Potrivit lui Voicu, in jurul datei de 1 noiembrie comisia va trebui sa prezinte o situatie preliminara. Bogdan Olteanu a conditionat orice discutie privind alegerile anticipate de adoptarea in regim de urgenta a votului uninominal, considerat a fi baza reformei politice pe care PNL o sustine.
Initiativa ciudata
Raspunzand solicitarii ministrului liberal, senatorul PD Maria Petre a precizat ieri ca democratii sustin introducerea votului uninominal, acest lucru fiind cunoscut inca din campania electorala din 2004. Din acest motiv, ea a considerat "ciudata" cererea lui Voicu, potrivit Rompres. La randul sau, deputatul democrat Monica Iacob-Ridzi a declarat ca PD se mai gandeste de la ce nivel trebuie introdus sistemul de vot uninominal - de la cel local, de exemplu, pana la nivel parlamentar.
Si PSD sustine introducerea votului uninominal si va propune, in perioada urmatoare, un mecanism care sa constituie baza unei viitoare constructii electorale in Romania, a declarat senatorul social-democrat Cristian Diaconescu. La randul sau, Diaconescu a subliniat ca pozitia PSD este mai veche si nu s-a schimbat, social-democratii participand, in prezent, la o dezbatere pe aceasta tema cu organizatiile neguvernamentale din Romania. "PSD sustine folosirea mecanismului electoral in Romania ca instrument pentru reformarea clasei politice", a spus Diaconescu, citat de Rompres.
UDMR si PRM impotriva
Pe de alta parte, UDMR si PRM nu agreeaza aceasta idee. Potrivit deputatul Uniunii, Kelemen Hunor, formatiunea sa opteaza pentru introducerea unui sistem de vot mixt, uninominal si pe lista. "Consideram ca votul uninominal nu va rezolva absolut nimic din punct de vedere al functionarii Camerei Deputatilor. Fara o alta compensare, votul uninominal va favoriza partidele mari", a declarat Hunor, citat de Rompres. El a atras atentia ca legislativul s-ar putea umple de personaje care se bucura de popularitate, cum ar fi manelistii si fotbalistii, daca se va introduce votul uninominal. PRM a adoptat o pozitie transanta, pronuntandu-se categoric, impotriva votului uninominal, "sistem care nu corespunde conditiilor socio-politice existente la aceasta ora in Romania", a afirmat ieri deputatul Lucian Bolcas, citat de Rompres. "A introduce acum sistemul votului uninominal inseamna a ingheta clasa politica la formula existenta. Aceasta formula a clasei politice si-a dovedit demult ineficienta si toate partidele politice sunt de acord ca este necesara primenirea clasei politice", a spus Bolcas. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat, ieri pentru Rompres ca partidul sau este primul care a depus in Parlament un proiect de lege privind introducerea votului uninominal. Mai mult, PC conditioneaza eventualitatea organizarii unor alegeri anticipate de introducerea acestui tip de vot. (R.P.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
   de S.Stefan
A r h i v a
  Tariceanu vrea scuze de la triada    3 comentarii
  Petre Roman vrea colaborare cu Basescu    4 comentarii
  Carturarul Raoul Sorban va fi condus azi pe ultimul drum    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.