Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Dramele Proprietatii
CEDO: Despagubirile prin Fondul Proprietatea incalca drepturile romanilor
-- Doi fosti proprietari au castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a stabilit ca despagubirile acordate acestora de catre autoritatile de la Bucuresti prin Fondul Proprietatea nu le-au asigurat protectia proprietatii
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a dat castig de cauza, ieri, unor romani stabiliti in Elvetia, considerand ca despagubirile acordate acestora de catre autoritatile de la Bucuresti prin Fondul Proprietatea nu le-au asigurat protectia proprietatii. CEDO a hotarat ca Elena si Alexandru Radu sa fie despagubiti de Guvernul roman, pentru ca autoritatile au vandut apartamentul acestora care fusese nationalizat. Curtea a apreciat ca Romania a incalcat astfel articolul 1 din Protocolul la Convetia Europeana, respectiv dreptul la protectia proprietatii. Astfel, Curtea a hotarat ca statul roman "sa redea apartamentul vandut dupa nationalizare si sa plateasca peste 75 de mii de euro daune materiale si opt mii de euro daune morale cuplului de romani".
Participatii incompatibile si disproportionale
Statul a confiscat, in 1983, apartamentul familiei Radu, pentru ca cei doi au fugit in Suedia. In 1996, primaria a vandut locuinta familiei care statea cu chirie la acea data in apartament. Peste un an, Alexandru si Elena Radu si-au revendicat proprietatea, iar dupa inca un an au fost informati ca apartamentul a fost vandut chiriasilor, in baza Legii 112. In 2002, cei doi au cerut restituirea locuintei in baza Legii 10/2001, care era in vigoare, solicitand anularea contractului de vanzare-cumparare.
In urma modificarilor aduse Legii 10, CEDO a constatat ca noua legislatie a Romaniei prevede ca pagubitii, in urma nationalizarilor caselor lor, au dreptul la o indemnizatie la valoarea pietei, daca nu li s-a restituit imobilul, adica o compensatie in participatiuni la un fond de investitii, respectiv Fondul Proprietatea. Totusi, CEDO a statuat ca Fondul Proprietatea "nu functioneaza de o maniera in care sa poata reprezenta indemnizatii". In aceste conditii, Curtea a considerat, conform Mediafax, ca a fost incalcat dreptul reclamantilor, carora nu li s-a acordat nici o indemnizatie, "participatiile fiind incompatibile si disproportionale cu valoarea bunului pierdut". (G.T.)
A r h i v a
  "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale"    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00703 sec.