Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca si autoritatile romane ar trebui sa vegheze la respectarea drepturilor muncitorilor romani care doresc sa plece la munca in Spania, insa nu-si fac treaba decat pe jumatate. Mai exact, sub ochii autoritatilor romane persoanele care pleaca sa munceasca in Spania, in mod legal si oficial prin intermediul OMFM, pot fi foarte usor pacaliti de reprezentantii angajatorilor spanioli. OMFM "se spala pe maini" de orice responsabilitate imediat ce angajatorii si solicitantii locurilor de munca intra in contact la sediul Oficiului procesul de selectie. Dupa aceea, angajatii OMFM ii sfatuiesc pe cei care au fost selectati de spanioli sa fie atenti cand vor fi sunati de reprezentantii spaniolilor pentru ca li se va transmite o adresa la care sa se duca sa semneze contractele. Astfel, muncitorii semneaza niste acte fara sa stie la ce se angajeaza deoarece angajatorii spanioli au contractele de munca scrise in limba spaniola. Cei de la OMFM au precizat ca ei nu mai au nici o treaba dupa ce s-a realizat selectia si nu au cunostinta unde si cand se vor duce muncitorii sa semneze contractele de munca.
Contracte semnate in "orb"
"Am fost chemati sa ne prezentam undeva la o adresa din zona Pietei Unirea si acolo, intr-o vila, erau niste fete din Romania, care au spus ca sunt reprezentantii angajatorilor spanioli. Acestea nu aveau mai mult de 25 de ani si nu stiau nici ele foarte bine sa ne explice contractele pe care urma sa le semnam. Mai mult, se purtau cu noi de parca am fi venit cel putin din lumea a III-a. Contractele erau numai in limba spaniola, nu ni s-a prezentat nici o versiune in limba romana. Ne-au spus doar ca saptamana de lucru este de 40 de ore, ca vom lucra la cules de fructe si ca vom fi platiti pe ora cu 5 euro. Au spus ceva si de ore suplimentare, dar nu au precizat cat vom primi pentru acestea. Nu ne-au spus nimic despre conditiile de cazare, de sumele pe care urmeaza sa le platim pe transportul pana acolo, ce ni se asigura si ce obligatii vom avea", ne-a declarat o persoana care a fost saptamana trecuta sa semneze un astfel de contract cu angajatorii spanioli. Precizam ca aceasta persoana, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a urmat toate caile legale de inscriere in baza de date a OMFM, a venit la selectie si apoi a fost contactata de reprezentantii angajatorilor spanioli. Astfel, am aflat ca dupa ce a semnat contractul i-a fost refuzat si dreptul de a primi o copie dupa acest contract (redactat in spaniola) si ca i-a fost solicitata suma de 2.400.000 de lei pentru viza, fara a i se da nici un fel de chitanta. A plecat de acolo cu promisiunea acelor dudui ca vor fi sunati intr-o vineri si ca vor pleca duminica. Dar nu li s-a spus in care vineri vor fi sunati deoarece urma sa stabileasca angajatorul cand va avea nevoie de ei. "Ne-au spus ca este posibil chiar sa ne cheme si peste o luna. In aceste conditii, daca contractul este de doar doua luni, si a inceput din 15 iulie momentul in care am semnat actele, nu ne mai ramane foarte mult de muncit. Astfel, nu ne vom putea acoperi nici macar cheltuielile facute pana acum cu drumurile la Bucuresti si cu analizele", ne-a declarat acea persoana care viseaza sa munceasca in Spania.
Autoritatile romane dau din umeri
Potrivit autoritatilor romane, din Spania au venit cele mai multe reclamatii de la cei care au plecat sa munceasca in strainatate. Dupa Spania, urmeaza Germania, Italia si Cipru ca numar de reclamatii primite de la muncitorii romani. Daniela Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si seful Departamentului pentru Munca in Strainatate, ne-a declarat, ieri, ca stie despre aceste nereguli si ca se fac demersuri, pe langa autoritatile spaniole, sa se remedieze aceste lucruri. Ea sfatuieste chiar muncitorii sa vina cu contractul de munca la Oficiu si sa fie consiliat de specialistii de acolo. Insa Andreescu nu stia ca muncitorii nu primesc nici macar contractul in limba spaniola. Potrivit Danielei Andreescu, angajatorii spanioli spun ca nu scrie explicit, in acordul semnat de Romania si Spania pentru reglementarea migratiei fortei de munca intre cele doua tari, ca aceste contracte trebuie sa fie semnate la Oficiu si ca ar trebui sa fie redactate si in limba romana. Potrivit secretarului de stat, autoritatile spaniole nu vor sa reanalizeze acordul dintre Romania si Spania, incheiat in 2002. Si ministrul Muncii a declarat ca stie ca sunt probleme si ca se fac demersuri pentru rezolvarea acestora. Singurul avantaj al faptului ca muncitorii apeleaza la OMFM este faptul ca nu sunt obligati sa plateasca si comision pentru medierea fortei de munca. Andreescu sustine ca de la OMFM li se ofera muncitorilor ghiduri si informatii scrise dar ca acestia nu le iau in seama si le arunca. Dar, din observatiile noastre, precizam ca nu am vazut pe nimeni oferind muncitorilor veniti la selectie astfel de informatii.