Ziua Logo
  Nr. 3678 de marti, 18 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Prietenia Romaniei sau popularea Insulei Serpilor
Adrian SEVERIN 
Atunci cand vorbesc de Stalin ucrainenii isi amintesc de genocidul produs prin infometare si de exterminarea elitei nationale. Putini observa ca astazi Ucraina ridica o statuie invizibila fostului tiran ca semn de recunostinta pentru darurile facute ei de acesta: Hotinul cu muntii Basarabiei si Chilia cu gurile Dunarii luate Moldovei, Bucovina de Nord si tinutul Hertei luate direct Romaniei, intinse teritorii subcarpatice luate Poloniei, Peninsula Crimeea si Malorusia transferate de sub jurisdictia Rusiei. Mostenirea teritoriala stalinista este respectata cu sfintenie la Kiev. Unii ar dori sa intre cu ea cu tot in NATO si UE.
Daca problema Malorusiei ramane in continuare sensibila (si asa va fi pana la definitivarea statutului post-sovietic al Rusiei), cea a Ucrainei subcarpatice a fost abordata de o maniera rationala si pozitiva, in primul rand de Polonia si apoi de Romania. Acestea au vazut in sansa integrarii lor euro-atlantice o prioritate ce nu trebuia periclitata de litigii teritoriale cu final incert; in drepturile promise comunitatilor polona si romana de pe teritoriile lor istorice ajunse sub suveranitate ucraineana, un obiectiv prevaland asupra exercitarii propriului drept suveran cu privire la acele teritorii; in independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala, stabilitatea, securitatea si orientarea pro-occidentala ale Ucrainei adevarate garantii ale propriei lor securitati si stabilitati. In consecinta Ucrainei i s-a recunosut calitatea de succesor al URSS (cat priveste teritoriul sau) fara sa i se ceara sa si raspunda pentru URSS (cat priveste viciile ce infectasera stapanirea sovietica asupra acelui teritoriu). Dincolo de aceasta s-a socotit ca parteneriatul polono-romano-ucrainean pentru Europa si in Europa - inclusiv prin formarea de euro-regiuni - va permite o adevarata reconciliere cu trecutul sovietic prin intermediul unei Ucraine moderne, democrate si prospere, precum si implinirea idealurilor de unitate nationala ale romanilor si polonezilor fara modificarea frontierelor postbelice (impuse invinsilor la Paris si reconfirmate la Helsinki).
Din atare perspectiva a fost abordata si problema Insulei Serpilor. Aceasta - o bucata de stanca infipta in apropierea tarmului romanesc al Marii Negre - a fost cedata URSS dupa razboi in baza unui proces-verbal niciodata ratificat de instantele competente romane. Insula nu fusese mentionata in Tratatul de pace de la Paris insa a fost inclusa in acordurile de frontiera romano-sovietice de mai tarziu in conditiile dominatiei politice a Romaniei de catre URSS - deci in situatia in care Bucurestiul nu putea actiona potrivit principiului libertatii de vointa.
In prezent, pentru Romania Insula Serpilor are importanta din doua puncte de vedere: unul militar, mai ales teoretic - insula sa nu fie folosita pentru declansarea unei atac armat impotriva Romaniei; altul economic, cu caracter pragmatic - insula sa nu fie folosita ca reper in delimitarea platoului maritim intre Romania si Ucraina. Intelegand ca pentru tanarul stat ucrainean desprins din URSS, ajustarile teritoriale erau inacceptabile putand antrena un efect de domino, in special in conditiile in care frontiera ruso-ucraineana era inca disputata, Romania a trecut peste problema validitatii drepturilor Ucrainei asupra Insulei Serpilor. Astfel s-a ajuns la urmatorul acord: Romania a recunoscut situatia de fapt admitand ca insula in cauza apartine Ucrainei dar numai in virtutea calitatii ei de succesor al URSS (chestiunea validitatii titlului originar a ramas deschisa); Ucraina, in schimbul inghetarii controversei teritoriale, a acceptat implicit sa nu se foloseasca de insula in delimitarea platoului maritim si s-a angajat sa nu aduca acolo echipament militar ofensiv.
Impartirea platoului a fost lasata in grija Curtii Internationale de la Haga, astfel incat autoritatile de la Kiev sa poata spune ca nu au cedat nimic ci s-au supus doar unei decizii judecatoresti neutre. In formularea acesteia Insula Serpilor nu avea de ce intra in calcul fiind nelocuita si nesusceptibila de exploatare economica.
Iata, insa, ca Ucraina incearca acum sa incalce intelegerea si, de dragul unei bucati de platou maritim care nu ii apartine, sa insele si Curtea de la Haga si increderea romanilor. Astfel Kievul a decis sa construiasca pe insula un asa zis oras si sa schimbe, printr-o manevra politica, natura locului, cu speranta ca aceasta o va favoriza in proces. Calculul este gresit! Daca tribunalul ar ajunge la concluzia ca Insula Serpilor este locuibila, Romania ar fi obligata sa spuna ca aceasta insula este de drept a sa. Atunci, pe chiar firul pretentiei ucrainene, validitatea titlului URSS va fi verificata iar Ucraina ar putea pierde si insula si platoul dar mai ales prietenia Romaniei. Or, pentru o tara cu atatea probleme geo-politice si geo-economice, pierderea unui partener care, pe deasupra, pazeste accesul in NATO si UE, este enorma. Aceasta ar trebui sa explice clar la Kiev ministrul de Externe Ungureanu, lasand la o parte retorica sa gaunoasa. Ucraina are mai mare nevoie de prietenia Romaniei decat de orase fantoma pe Insula Serpilor!
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari D-le Severin   de mcollan
Domnilor Bizon si Ted!   de Horia Cornescu
starvul ucrainei   de joel
Pe sleau : am corcolit nationalismu' altora   de Ghita Bizonu'
Dovada tradarii   de Tzepelica
Matildo hai se ne deschidem un birt pe InSula Serpilor si facem serpi la gratar !   de ionion
Ssssst ! NU mai amintiti de Insula Serpilor - Controcenii va iau salariile si pensiile ! Le este frica si de umbra lor !   de ionion
Ar fi necesar...   de alamar
Nu exista articol in care A.S.sa nu incerce manipularea opiniei.   de G.Enescu
Dle Severin, vorbii bine, dar...   de Vasile Calmatui
Dumnezeu ne da dar nu ne baga in buzunar...   de adi micos
Insula Serpilor este pamant romanesc   de Virgil Ciuca
Suntem satui !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   de Horia Cornescu
Prietenia Ucrainei ... si Severin   de Deceanu Ovidiu
Kakaia prietenie?   de Dan Bostan
A r h i v a
  Lambada cu doi crai si o craita de la Cotroceni    12 comentarii
  Justitia cu capul spart    8 comentarii
  Dialogul, necesar intre ortodocsi si greco-catolici    7 comentarii
  Invatamantul Hardau    1 comentariu
  Frumoasa si Irinel Columbeanu    6 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Marirea si decaderea doamnei Macovei    2006-07-11
  Acesti mari gugumani si politica lor mica    2006-07-04
  Oroarea de adevar    2006-06-27
  Trei presedintii romanesti - trei ocazii irosite (3)    2006-06-20
  Trei presedintii romanesti - trei ocazii irosite (2)    2006-06-13
 Top afisari / comentarii 
 Petrom si Rompetrol scumpesc carburantii (827 afisari)
 SC Tehnologica Radion nu a fost niciodata penalizata pentru lucrari de proasta calitate (317 afisari)
 "Eminenta cenusie" a lui Radulescu (190 afisari)
 Lista vorbeste (116 afisari)
 Frumoasa si Irinel Columbeanu (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26054 sec.