Ziua Logo
  Nr. 3675 de vineri, 14 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Clisma la romani
Cristian UNTEANU 
Se spune ca nu e o problema atunci cand vrei sa vorbesti de unul singur, ci numai cand incepi sa auzi raspunsuri. Si apoi, eventual, cand ti se trezeste certitudinea ca trebuie sa faci acest bine si la altii. N-ajunge sa fii idiot pur si simplu. Trebuie sa fii idiot cu staif si, daca se poate, sa fii si bine de tot plecat cu pluta. Si, in mijlocul saraciei, ignorantei si lipsei de perspective, sa devii un fel de Mesia de cartier intr-o democratie levantina sinonima cu nepasarea plina de gandaci de bucatarie.
Pe unele televiziuni prolifereaza de mai mult timp specia asta a idiotilor cu staif plecati cu pluta, aparuti sub forma vindecatorilor de toate soiurile. Fenomenul nu e nou, a inceput din anii '80 pastorit de Adrian Paunescu, dar acum, in libertate totala si la fel de totala si criminala nebagare de seama a autoritatilor, viermuiesc in haite, la concurenta colegiala cu adevaratele urmase ale neasteptat de prolificei Mame Omida. Fenomen foarte interesant si cu care vom produce in mod cert o inovatie in domeniul politicilor de protectie sociala in UE. Zilele trecute, la DDTV, am urmarit (cat a fost omeneste suportabil) un talk-show unde era invitata o doamna practicanta de medicina alternativa. Scurt si solemn, dupa ce ne-a declarat ca nu este medic, dar ca are cabinet medical pentru alternative, a prezentat un scurt CV din care reiesea ca, in lumea civila, a practicat in invatamant si in proiectare. Numai ca a avut o revelatie dupa ce a fost declarata bolnava incurabil de cancer si s-a facut bine dupa o reteta proprie. Reporterul intreaba in numele tuturor telespectatorilor in extaz: "si cum ati facut?". Raspunsul, in Romania iulie 2006, trimite direct la solutia clasica a medicilor de care vorbea Moliļæ½re in "Bolnavul inchipuit", plus accentul local de baba proasta: "Foarte simplu. Am tinut Postul Mare de 40 de zile. Dar stiti cum? L-am tinut pe tot, cum trebuie, fara sa bag pe gura nici apa, nici mancare. Hidratarea corpului am facut-o prin clisme". E, atuncea bine, uite ca la barza chioara face Dumnezeu cuib. Problema nu sta in clismele doamnei proprietar in regula de cabinet tip "Medicina alternativa SRL" unde, conform propriilor declaratii, nu doreste sa se ocupe de cazuri grave, ci de oamenii care n-au incredere in medicamente. Ei, aici, daca se poate imagina asa ceva, doamna cu clismele se pupa cu domnul Nicolaescu, stiti care, cel care a inventat si el o reforma pe baza de clisme in sistemul nostru sanitar.
Dincolo de gluma, unde e problema? In nici un caz in aparitia unei sub-clase sociale de doamne cu clisme. Servicii omoloage umplu Occidentul european cu prezente dintre cele mai exotice: de la sarlatanii "specializati" in magie africana sau extrem-orientala, pana la saloane de masaj pseudo medical. Dar, in paralel, exista terapii foarte serioase si documentate, de la aroma-terapie, thalasso-terapie, pana la presopunctura sau homeopatie, cu centre recunoscute de autoritatile sanitare nationale.
Dar asta, acolo, se petrece in conditiile existentei unui sistem sanitar si de protectie sociala astfel conceput incat sa preia in primul rand, complet, nevoile claselor sociale defavorizate. Exista obligatia absoluta ca fiecare cetatean sa fie introdus in sistemul de baza medical si de protectie sociala, asigurarea de tip "mutualite" fiind poarta legala de supravietuire in conditii oneste si de compensare cvasi-totala a tuturor medicamentelor si serviciilor.
La noi, dupa cum stiti, reforma contabilului Nicolaescu a aruncat sistemul sanitar in haos. Nimeni nu mai controleaza pe nimeni, toata lumea si-a privatizat locul de munca in nume propriu, asigurarile sociale sunt un moft tragic, bataie de joc la adresa unui popor socotit handicapat mental. Bolnavii primesc de la Nicolaescu indemnul echivalent cu clisma doamnei terapeut: "mai tineti-va cateva luni!". Timp in care astia mor ca mustele in mizeria de nedescris a spitalelor romanesti. Sau batandu-se la farmacii pentru medicamente compensate. Sau alegand sa se sinucida precum batranul aflat in spitalul criminal unde i s-a spus ca, daca n-are bani, de unde medicamente, ca d-aia e la stat? Sau luand pentru copii medicamente expirate de la farmacii la fel de criminale, dar reunite intr-un lant al protectiilor si intereselor imposibil de rupt? Acestor oameni ai Romaniei invizibile pentru politicieni, mesajul doamnei cu clisma le poate spune ceva. Din nenorocire, din disperare si neputinta de a accede la un sistem medical clasic, fara a-i testa posibilitatile din lipsa de resurse financiare, se vor duce direct sa faca clisme pentru detoxifiere. Vor lua, pe drum de seara, leacurile nepoatei Matusii Omida. Nu aroma-terapie, pentru ca aia e mai scumpa decat un tratament medical clasic, ci fum acru de baliga (tratament la galbinare si sa fuga uciga-l crucea) sau clisma cu fiertura de stevie si rozmarin (la incurcatura de mate sau umflaturi la picioare).
Cu ce efecte?
Vedeti cumva vreun interes, ceva, la cineva? Il huiduie bolnavii pe ministrul Sanatatii. Ei si, ce-i cu asta? Ce, l-a huiduit partidul? L-ati vazut pe Traian Basescu plangand televizionistic la patul vreunui amarat, macar asa pentru convingerea publicului telespectator? Nu-i intereseaza pentru ca, pur si simplu, altele le sunt prioritatile. Romania lor trebuie sa intre in UE. Pentru asta, ministrii fac rapoartele cuvenite in care progresam conform termenelor stabilite. Romania astorlalti, a amarastenilor lui Papuc, poate sa moara in liniste, cu clisme sau vraji de gonit definitiv deochiul.
Context in care doamna cu clisma de la DDTV se transforma, solemna cu staif si plecata bine de tot cu pluta, intr-un simbol national al starii de trezire tampite care naste altfel de monstri.
Poate nu va place. Dar asta este.
 Afisari: 897  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Nicolaescu se odihneste!   de DanBruma
Soarta Romaniei asemanatoare cu cea a fostului RDG?   de Bumerang
Foarte dur articol!   de Liliac
Excelent titlu !   de Raquel
O radiografie clara   de gergiana
Zice un Proverb Chinezesc: Drumul de 1000 de Mile INCEPE CU PRIMUL PAS ! Adica : Inlaturati Cabinetul TARICEANU !!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Sa ne tinem de neamuri. Cu Basescu, Voronin si Smirnov    16 comentarii
  Mai avem nevoie de partide mici?    10 comentarii
  Sa ne definim termenii    4 comentarii
  Voronin-Basescu, prieteni nedespartiti, dar diferiti    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Politica de mahala    2006-07-11
  Observatorii la Europa    2006-07-07
  Incapacitatea de guvernare    2006-07-04
  Autodefinirea ca natiune    2006-06-30
  Un singur sut, mai multe goluri    2006-06-27
 Top afisari / comentarii 
 Clisma la romani (897 afisari)
 Justitia Mafiei (551 afisari)
 A-Bike, mini-bicicleta de oras (365 afisari)
 Bubuie Orientul (361 afisari)
 Ciupercile "mistice" (205 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22606 sec.